Τρίκαλα: Αίσιο τέλος για τον μικρό Μωχάμεντ – Εγκρίθηκε τελικά το αίτημα ασύλου (Video)

Αίσιο τέλος για τον μικρό Μωχάμεντ και τα αδέλφια του που ζουν στα Τρίκαλα από το 2017.

Μετά την πρώτη απορριπτική απάντηση, το αίτημα ασύλου τους εγκρίθηκε και έτσι οι νεαροί πρόσφυγες από το ιρακινό Κουρδιστάν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν στα Τρίκαλα, την πόλη που αγάπησαν.

H Σαντά, ο Μωχάμεντ, η Σαβά και ο μικρούλης αδερφός τους ζουν στα Τρίκαλα

από το 2017. Τα τρία μεγαλύτερα αδέρφια της τετραμελούς οικογένειας γεννήθηκαν στο Κουρδιστάν, στο Βόρειο Ιράκ. Από εκεί έφυγαν για την Τουρκία. Από την Τουρκία με βάρκα για την Σάμο, όπου έμειναν 6 μήνες, από εκεί στις Θερμοπύλες σε καμπ για 40 μέρες.

Τον μικρό τον έμαθε όλη η Ελλάδα όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Ιανουάριο, επισκέφθηκε τα Τρίκαλα. Τότε ο μικρός τον πλησίασε και μπροστά στις κάμερες τού έδωσε το αίτημα ασύλου της οικογένειας. Ο κ. Μητσοτάκης το παρέλαβε και δεσμεύτηκε ότι θα του απαντήσει. Όμως, λίγους μήνες αργότερα, στις αρχές Ιουνίου, η απάντηση ήταν αρνητική. «Αν πάμε πίσω, θα μας σκοτώσουν», δήλωνε τότε το παιδί, «καλύτερα να πεθάνω εδώ».

ΣΥΡΙΖΑ: Νίκη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης

«Η περίπτωση του μικρού Μωχάμεντ από τα Τρίκαλα και της οικογένειας του, τους οποίους ο Πρωθυπουργός αντιμετώπισε επικοινωνιακά και υποκριτικά, κατά την επίσκεψή του στην πόλη, ‘’δεσμευόμενος’’ στον ανήλικο πρόσφυγα ότι, δήθεν, θα δει προσωπικά την υπόθεσή του, έλαβε αίσιο τέλος μετά την πληθώρα των παρεμβάσεων εντός κι εκτός Βουλής, αλλά και την κατακραυγή από την τοπική κοινωνία», αναφέρει σε δήλωσή του σχετικά με την υπόθεση ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυχογιός.

Ο ίδιος αναφέρει ότι χρειάστηκε σειρά παρεμβάσεων «για να καταλήξουμε στο αυτονόητο: ότι οι πρόσφυγες πολέμου θα έχουν μια δίκαιη και ανθρώπινη μεταχείριση και δεν θα χρησιμοποιούνται ως αριθμοί σε στατιστικές.

»Γιατί μπορεί το τέλος να είναι αίσιο αλλά η διαδικασία είχε πολλά εμπόδια, τα οποία έχει θεσμοθετήσει και εφαρμόσει η Κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια. Και, δυστυχώς, τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί πρόσφυγες πολέμου -που οι υποθέσεις τους δεν τυγχάνουν της δημοσιότητας που πήρε συγκυριακά το θέμα της οικογένειας του Μωχάμεντ- απορρίπτονται μαζικά χωρίς να κριθεί καν το αίτημα ασύλου τους επί της ουσίας, με το ξήλωμα ακόμα και ευρωπαϊκών και διεθνών διατάξεων, αλλά και την πρόσφατη απαράδεκτη ΚΥΑ για την Τουρκία ως ασφαλή Τρίτη χώρα.

»Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να καταφέρνουμε μικρές αλλά τόσο σημαντικές νίκες, όσο αξίζουν για μας τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων που είναι δικαιώματα όλων, η συνύπαρξη και η κοινωνική ένταξη σε έναν κόσμο που χωράει πολλούς κόσμους. Και είναι αυτό στο οποίο μπροστάρηδες μπήκαν οι συμμαθητές του Μωχάμεντ, της Σαντά και πολλών άλλων παιδιών ζητώντας να μην απελαθούν οι φίλοι τους, είναι αυτό που οι ευρωπαϊκές αξίες και το διεθνές δίκαιο έχουν κατοχυρώσει και, τέλος, είναι αυτό που η αλληλεγγύη επιτάσσει και που η ελληνική κοινωνία το γνωρίζει καλά, το έχει αποδείξει στα πιο δύσκολα και που, ό,τι και να κάνουν κάποιοι, δεν μπορούν να ξεριζώσουν.»

Διαβάστε επίσης:

Επιμένουν κοντά στα 2.000 τα κρούσματα – Πού εντοπίστηκαν

Εθνικό Σχέδιο… Παράκαμψης – Κυβερνητική ομολογία αποτυχίας εκτίμησης του βάθους της κρίσης

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Έπεσαν οι υπογραφές – Το έργο που ενώνει την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα