Τράπεζες: Αυτές είναι οι χρεώσεις στις συναλλαγές που περνούν από «κόσκινο»

Τον εξορθολογισμό των χρεώσεων σε τραπεζικές συναλλαγές ζήτησε μεταξύ άλλων το υπουργείο Οικονομικών από τις τράπεζες κατά τη χθεσινή συνάντηση.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται για 12 τραπεζικές συναλλαγές «οι προμήθειες των οποίων επιβαρύνουν σημαντικά την ελληνική κοινωνία».

Ειδικότερα:

Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας
σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών συζητήθηκαν οι αδρές γραμμές της πρότασης των τραπεζών, η οποία, ούτως ή άλλως, θα πρέπει να περάσει από τον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως αναφέρθηκε χθες σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο κάλεσε τις τράπεζες σε εύλογο χρονικό διάστημα, και το αργότερο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για μία σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν, με την επιτάχυνση των ρυθμίσεων, μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την στήριξη των ενήμερων δανειοληπτών, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και την επανεξέταση των χρεώσεων στις τραπεζικές εργασίες.

Την ενόχληση της κυβέρνησης για τη στάση των τραπεζών έναντι των δανειοληπτών, μετά τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ εξέφρασε και ο πρωθυπουργός κατά την τακτική του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην on camera συζήτησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα των τραπεζών, λέγοντας ότι «πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί» και σημειώνοντας ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα «πρέπει να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς έχουν υψηλή κερδοφορία, ώστε να αποτρέψουμε μια νέα γενιά “κόκκινων” δανείων».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε επίσης ειδική αναφορά στο ζήτημα των χαμηλών επιτοκίων των καταθέσεων -σε αντίθεση με τα δάνεια, όπου τα επιτόκια έχουν πάρει την ανηφόρα-, ενώ δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει και τις υψηλές προμήθειες σε κάποιες συναλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια θετική λύση για τους δανειολήπτες και τους καταθέτες αλλά και τις ίδιες τράπεζες που έχουν στηριχθεί πολύ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος την Παρασκευή για τον Οκτώβριο, πιστοποιείται η πρακτική των τραπεζών να αυξάνουν μόνο τα επιτόκια των δανείων διατηρώντας αμετάβλητα εκείνα των καταθέσεων. Σημαντική αύξηση καταγράφεται στο κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων το οποίο σχεδόν διπλασιάστηκε από την αρχή του χρόνου (από 2,36% στο 4%).

Διαβάστε επίσης:

ΑΑΔΕ – Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Προθεσμία 30 ημερών για την έκπτωση φόρου μέχρι 2.200 ευρώ

Συνάντηση Σταϊκούρα με τραπεζίτες – Στο τραπέζι το πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών

Ε.Ε: Συμφωνία για πλαφόν 60 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τράπεζες, Αυτές,trapezes, aftes