Το ξέσπασμα Σπίρτζη, η… Σοσιαλιστική Συμμαχία και η κουβέντα Γεροβασίλη με Τασούλα για τους Σπαρτιάτες

Με αφορμή τα όσα κάνει ο Χρήστος Σπίρτζης, κάθισα κι έψαξα τι συμβαίνει με τους (και στους) πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ.

Και μου είπαν για κάτι ενδιαφέρουσες διεργασίες, που εξελίσσονται στις κουΐντες, με πρωταγωνιστές στελέχη που προέρχονται από το χώρο της κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ.

Με τη διευκρίνιση ότι όλες αυτές οι διεργασίες δεν σχετίζονται κατ’ ανάγκη

με το ξέσπασμα του Σπίρτζη κατά πάντων.

Όσο ήταν, λοιπόν, αρχηγός ο Αλέξης Τσίπρας οι δυνάμεις αυτές είχαν ένα σημείο αναφοράς κι έβλεπαν ότι υπήρχε μία συνθετική διαδικασία, όλων των διαφορετικών απόψεων.

Αλλά η αποχώρηση του ιστορικού ηγέτη της παράταξης σε συνδυασμό με το ότι κεντρογενείς ψηφοφόροι εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ, φοβούμενοι τα αριστερόστροφα της Φωτίου και τις ιδεοληψίες του Κατρούγκαλου, τους προβληματίζει έντονα.

Πολλοί από τους «πασοκογενείς» εκτιμούν ότι ο χώρος δεν πρόκειται να ανακάμψει πλέον και πως μπαίνει σε φάση προϊούσας φθοράς, ειδικά εάν επικρατήσει η αριστερή πτέρυγα, με την οποία έχουν αβυσσαλέο (ιδεολογικό και όχι μόνο) μίσος. Και πιστεύουν επίσης ότι ούτε οι διακηρύξεις περί έκφρασης του «προοδευτικού κέντρου», που λέει ο Νίκος Παππάς, θα έχουν κάποια σοβαρή απήχηση, καθώς υπονομεύονται από όσους θέλουν μία «καθαρή» ριζοσπαστική αριστερά.

Πληροφορούμαι και δεν είναι μαντεψιά, ότι πολλά πασοκογενή στελέχη, βλέποντας και τον κόσμο τους να είναι σε μουντ αναχωρητισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να πηγαίνουν στο ΠΑΣΟΚ, γοητεύονται με την ιδέα για τη δημιουργία μίας πολιτικής κίνησης στον ενδιάμεσο χώρο των δύο κομμάτων. Με σκοπό να συμβάλλουν στην ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου και της κεντροαριστεράς, ελπίζοντας σε μία μεγάλη «Σοσιαλιστική Συμμαχία»… 

Ξέρω ότι είναι ακόμα νωρίς να εκδηλωθούν ανοιχτά τέτοιες πρωτοβουλίες, αλλά κρατήστε το. Εύκολο είναι: Σοσιαλιστική Συμμαχία!

Το πρώτο «παρών» Τσίπρα ως απλός… βουλευτής!

Ο Αλέξης Τσίπρας το είχε πει: «θα είμαι παρών»! Χθες έδωσε ένα πρώτο δείγμα των προθέσεών του.

Μίλησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να υπάρξει αντίδραση που οι Σπαρτιάτες κάθισαν δίπλα στην αριστερή πτέρυγα του κοινοβουλίου δίπλα στους βουλευτές του κόμματος.

Μαθαίνω ότι ο Τσίπρας θα μιλάει με κάθε ευκαιρία στη Βουλή. Ειδικά από Σεπτέμβριο θα εμφανίζεται στην Ολομέλεια και θα παρεμβαίνει όταν το κρίνει απαραίτητο.

Στη Βουλή θα κάνει επίσης όλες τις συναντήσεις του.

Για την ιστορία, ο Αλέξης ως πρώην πρωθυπουργός, θα εγκατασταθεί στο γραφείο που είχε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά – και στη συνέχεια ο Νίκος Βούτσης – στο ισόγειο του κτιρίου, μερικά μέτρα μακριά από την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών.

Διαβάστε επίσης:

Η πρεμιέρα του Ανδρουλάκη στην ελληνική Βουλή, προσδοκίες, ψίθυροι και… άχαρες κόντρες

Ο Τσίπρας, η Ιστορία και η άλλη (οι)

Τι «ταμείο» κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και πώς τα μετράνε στο ΠΑΣΟΚ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σπίρτζη … Σοσιαλιστική Συμμαχία, Γεροβασίλη, Τασούλα, Σπαρτιάτες,spirtzi … sosialistiki symmachia, gerovasili, tasoula, spartiates