Το τηλεφώνημα Κασσελάκη – Παππά και συμπεράσματα από το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Παππάς και Στέφανος Κασσελάκης έχουν καλές σχέσεις από τον πρώτο καιρό που εμφανίστηκε ο 35χρονος διεκδικητής πλέον της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Γι’ αυτό και δεν μου έκανε εντύπωση όταν μου μεταφέρθηκε η ασφαλής πληροφορία ότι οι δυο τους τα είπαν προ ημερών τηλεφωνικά.

Και μάλιστα σε μάλλον καλό κλίμα, χωρίς πάντως να βγει κάποιο ξεκάθαρο συμπέρασμα για τις επόμενες κινήσεις τους.

Μου επισημάνθηκε απλά ότι σε αυτό το τηλεφώνημα, που έγινε ενόψει του χθεσινού

Διαρκούς Συνεδρίου, ο Παππάς διευκρίνισε στον Κασσελάκη ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί από τη κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα.

Του εξήγησε μάλιστα πως μετά τον πόλεμο που δέχθηκε επί σειρά ετών με τη δικαστική περιπέτεια και όλα τα συναφή, θέλει να δώσει τη μάχη αυτή.

Όπως μου είπαν, η συζήτηση πιθανόν δεν έκλεισε, καθώς είναι πιθανό να υπάρξει δεύτερος γύρος στην κούρσα, οπότε είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουν να πουν και μετά πράγματα – το λέω όσο πιο κομψά γίνεται, με καταλαβαίνετε.

Θα μου πείτε ότι εάν υπάρξει δεύτερος γύρος, μάλλον θα μιλήσουν όλοι με όλους! Ορθό, αλλά μαντεύω πως ίσως Κασσελάκης και Παππάς μπορεί να είναι έτοιμοι από νωρίτερα για μία τέτοια κουβέντα.

Από το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσα μερικά πράγματα.

Είδα για παράδειγμα ότι η Έφη Αχτσιόγλου παρουσιάστηκε πολύ πιο έτοιμη και με άλλο αέρα (αυτοπεποίθησης) σε σχέση με την παρουσίαση της υποψηφιότητάς της πριν ενάμιση μήνα περίπου. Άριστη σκηνική παρουσία, συγκροτημένος λόγος, έδειξε ότι έχει ένα καμβά. Και επιρροή στο κόμμα. Πήγε προετοιμασμένη και με σκοπό να στείλει μήνυμα ότι πράγματι έχει προβάδισμα στη μάχη διαδοχής.

Ο Νίκος Παππάς από την άλλη είχε μία εξαιρετικά τεκμηριωμένη, ολοκληρωμένη και πολιτική ομιλία. Θα το παλέψει μέχρι τέλους, αν και είδα πολλούς δικούς του να έχουν ήδη προσχωρήσει στον Κασσελάκη. Πράγμα που έκανε νευρικούς κάποιους επιτελάρχες του. Τεσπά, που λένε και στα κινητά, τρελαίνοντας τον κορέκτορα, πριν τους τρελάνει αυτός.

Κι αν δεν μπορεί πάντως να κερδίσει, είναι χρήσιμος για το κόμμα και για κάθε αρχηγό – εφόσον αυτός ο τελευταίος έχει κάποια πολιτική συγγένεια με τον Νίκο βέβαια. Νομίζω τα είπα όλα.

Ο Τσακαλώτος με κέρδισε, πρέπει να το ομολογήσω. Δεν εννοώ ιδεολογικά και πολιτικά. Αλλά για το πώς εμφανίστηκε και δίνει τη μάχη του. Φλογερός, αποφασιστικός και έτοιμος να θυσιαστεί υπέρ (αριστερών) βωμών και εστιών. Με ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα και σαφή στρατηγική να μπετονάρει την αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Νομίζω ότι κατάφερε το στόχο του σε γενικές γραμμές.

Ο Κασσελάκης έπαιζε εκτός έδρας, ήταν φανερό. Δεν μπορούσε να κερδίσει αυτό το ακροατήριο έτσι αμέσως. Η τακτική του είναι σαν το Μάο – περικυκλώνει από την περιφέρεια (κοινωνία) το κέντρο (κόμμα). Είπε τα βασικά, απέφυγε να επεκταθεί σε πολιτικές θέσεις και προγράμματα, έδωσε σημασία στο συναίσθημα. Όσο περνούσε η ώρα κέρδιζε το χειροκρότημα, αλλά η μάχη του είναι σε άλλο πεδίο.

Ο Τζουμάκας μίλησε περισσότερο απ’ όλους. Αν τον άφηναν να πει όσα ήθελε, ακόμα εκεί θα βρίσκονταν. Ήταν παραστατικός και με πολλές ιστορίες. Σαν τους σοφούς του χωριού που κάθονται στο καφενείο και τα εξιστορούν ή αναλύουν οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς. Η έλευση Κασσελάκη του στερεί όμως τους περισσότερους από τους Πασόκους που θα πήγαιναν να τον ψηφίσουν.

Παρατήρησα ότι ο Παύλος ο Παλάκης ήταν στις μπροστινές θέσεις, αλλά χωρίς διάθεση να μπλέξει σε κουβέντες με τους υποψήφιους. Ακόμα και με τον Κασσελάκη έκανε τα τυπικά, αν και υπέγραψε τη δήλωση υποψηφιότητάς του.

Πρόσεξα επίσης και την απουσία του Δημήτρη Τζαννακόπουλου. Δεν ήταν η πρώτη φορά που απουσιάζει μετά τις εκλογές από σημαντική κομματική εκδήλωση.

Κι ένα τελευταίο. Ρώτησα τι (θα) κάνει ο Σπίρτζης, ο οποίος επέλεξε να μην είναι παρών. Ρώτησα αν θα στείλει κόσμο στις κάλπες δηλαδή, όχι γενικά κι αόριστα. Μου είπαν ότι ο ίδιος μπορεί να μη στείλει, αλλά (οι πιο) πολλοί δικοί του θα πάνε.

Τα συμπεράσματα δικά σας! Μαντέψτε με ασφάλεια…

Διαβάστε επίσης:

Η Τζάκρη συγκέντρωσε τις υπογραφές για Κασσελάκη – το ΠΑΣΟΚ μετράει τις περιφέρειες που θα έπαιρνε, αν…

Το μήνυμα Μητσοτάκη στους υπουργούς, οι υπογραφές για Κασσελάκη, το τρένο του Φάμελλου και ο… Νικ Διακοπάκης!

Ο Τσίπρας εκτός κάδρου, τα βέλη των «παλιών» και η …δασκάλα Αχτσιόγλου

Keywords
Τυχαία Θέματα