Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» έμεινε στο 23:57 – Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Ο λεπτοδείκτης στο Ρολόι της Αποκάλυψης, το οποίο συμβολίζει τις απειλές για την καταστροφή του κόσμου, παρέμεινε αμετακίνητος στα «τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα», ανακοίνωσαν σήμερα οι επιστήμονες που έχουν την ευθύνη για αυτό, επισημαίνοντας ως θετικές εξελίξεις την πρόσφατη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας καθώς και τη συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι.
Όμως το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας του περιοδικού Bulletin of Atomic Scientists, που έχει δημιουργήσει το Ρολόι
Το 2015 το Bulletin of Atomic Scientists, για το οποίο εργάζονται 16 επιστήμονες που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ, είχε μετακινήσει τον λεπτοδείκτη του ρολογιού δύο λεπτά πιο κοντά στα μεσάνυκτα, επικαλούμενο την διπλή απειλή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την αναζωπύρωση των πυρηνικών εντάσεων.
Οι πρόσφατες πρόοδοι, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις και η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αποτελούν «τα μόνα μικρά φωτεινά σημεία σε μια παγκόσμια κατάσταση πιο σκοτεινή, γεμάτη απειλές καταστροφής», εξήγησαν οι επιστήμονες.
«Τα τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα είναι πολύ κοντά. Εμείς, τα μέλη του Συμβουλίου Επιστήμης και Ασφάλειας του Bulletin of the Atomic Scientists, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η απόφασή μας να διατηρήσουμε αμετακίνητο τον λεπτοδείκτη του ρολογιού το 2016 δεν είναι καλή είδηση, αλλά εκφράζει τον φόβο μας διότι οι ηγέτες του κόσμου συνεχίζουν να μην επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους και να εφιστούν την προσοχή του πλανήτη για να μειωθεί ο τεράστιος κίνδυνος που εγείρουν τα πυρηνικά όπλα και η κλιματική αλλαγή», συνέχισαν.
Ο λεπτοδείκτης δεν ήταν ποτέ πιο κοντά στα μεσάνυχτα από το 1984, όταν είχε μετακινηθεί επίσης στις 23:57 λόγω των αμερικανοσοβιετικών εντάσεων, υπενθυμίζουν οι επιστήμονες.
Παρά τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, «οι εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία έχουν φθάσει σε επίπεδα που παραπέμπουν στις χειρότερες στιγμές του ψυχρού πολέμου», τονίζουν ακόμη.
Επικαλούνται επίσης τη συνέχιση των πολέμων στην Ουκρανία και τη Συρία, αλλά και το μπραντεφέρ ανάμεσα στην Τουρκία, κράτος μέλος του NATO, και τη Ρωσία.
Οι επιστήμονες του Bulletin of Atomic Scientists επισημαίνουν επίσης τη δήλωση του διευθυντή ενός ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Τύπου που είχε μιλήσει για τη μετατροπή των ΗΠΑ σε σωρό ραδιενεργής στάχτης.
Ακόμη, οι επιστήμονες αναφέρονται στην αναδιάταξη στρατευμάτων του NATO και της Ρωσίας και τα τεράστιας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια εκατέρωθεν.
Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι απειλούν «την ίδια την ύπαρξη του πολιτισμού και θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα για τους ηγέτες του κόσμου», επιμένουν οι επιστήμονες.
Από τη δημιουργία του το 1947, το Ρολόι της Αποκάλυψης έχει ρυθμιστεί 18 φορές, στα δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα το 1953, όταν οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να κατασκευάσουν βόμβα υδρογόνου, και στα 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα το 1991, όταν τερματίστηκε ο ψυχρός πόλεμος.
Ρολόι της Αποκάλυψηςκαταστροφή του κόσμουεπιστήμονεςBulletin of Atomic ScientistsHas video:
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φοράει ράσο μαζί με πουλάδα των ειδικών δυνάμεων
- "Δεν μπορώ να ζήσω με τα 1.500 ευρώ το μήνα..." Ποιος το δήλωσε αυτό;
- Ποιοι βγαίνουν με σύνταξη στα 60, ποιοι στα 62, ποιες γυναίκες επιβαρύνονται
- Προς νέα παράταση έως τις 2 Οκτωβρίου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων
- Καρκίνος εντέρου: Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια, πότε είναι καλύτερη η πρόγνωση
- Το σόου του Λεβέντη στη Βουλή και οι ατάκες για τα ντολμαδάκια της Μαρίκας
- Δολοφόνησε σύζυγο, κόρες και σκυλί και παραδόθηκε
- Τα περίπτερα του μέλλοντος
- Παράταση 8 μηνών στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα
- O Black πέθανε και άφησε πίσω τη δική του... Wonderful Life
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Τσίπρας εναντίον Μητσοτάκη-Η πρώτη μάχη στη Βουλή-Η αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 27-01-2016
- Τα social media απέτυχαν
- Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» έμεινε στο 23:57 – Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, σύμφωνα με τους επιστήμονες
- Όλοι οι... καλοί χωράνε στη Βουλή
- Προαναγγελία για πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής από Μητσοτάκη
- Κατρούγκαλος: Για πρώτη φορά το ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται σε ενιαίους κανόνες
- Τι είναι το Netflix, ρε παιδιά;
- Κλείνουν τα Τέμπη το μεσημέρι οι αγρότες- Σκληραίνει η στάση τους
- Στη 58η θέση η Ελλάδα, στη λίστα της διαφθοράς, ανάμεσα σε 168 κράτη

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» έμεινε στο 23:57 – Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, σύμφωνα με τους επιστήμονες
- Βελτίωση του καιρού με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας
- Στη 58η θέση η Ελλάδα, στη λίστα της διαφθοράς, ανάμεσα σε 168 κράτη
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 27-01-2016
- Κατρούγκαλος: Για πρώτη φορά το ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται σε ενιαίους κανόνες
- ΗΠΑ: Ένας νεκρός και έξι συλλήψεις για την κατάληψη φυσικού πάρκου στο Όρεγκον
- Κλείνουν τα Τέμπη το μεσημέρι οι αγρότες- Σκληραίνει η στάση τους
- Τα social media απέτυχαν
- Όλοι οι... καλοί χωράνε στη Βουλή
- Τι είναι το Netflix, ρε παιδιά;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κάρτα σίτισης και επίδομα ενοικίου πιστώνονται στους δικαιούχους
- «Φιλιά εις τα παιδιά» στην ΕΡΤ3
- Νέα τραγωδία με βρέφος στα νερά του Αιγαίου
- Στο Ισραήλ σήμερα ο Τσίπρας για το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ
- Χωρίς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες η χώρα για 48 ώρες
- Κλοιός αγροτών και ΔΝΤ γύρω από την κυβέρνηση
- Στην 58η θέση η Ελλάδα στην κατάταξη 168 κρατών για τη διαφθορά
- Αυτό είναι το σχέδιο της Κομισιόν για να γίνει η Ελλάδα αποθήκη με μετανάστες...
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας