Το παζλ της συμφωνίας και οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το βλέμμα καρφωμένο στις Βρυξέλλες και τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις που θα κορυφωθούν με τη σύνοδο κορυφής το βράδι, παραμένει η διεθνής κοινότητα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόμπλε επεσήμανε: Δεν ξέρω για καμία νέα πρόταση. Η κατάσταση για εμένα είναι ίδια όπως με την Πέμπτη, ενώ ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ τόνισε: «Η ελληνική πρόταση δεν έχει ακόμη συζητηθεί από τους θεσμούς».

Πιθανότατα θα χρειαστεί άλλο ένα Eurogroup την Πέμπτη δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν και πρόσθεσε «Έχω πολύ χαμηλές προσδοκίες για μια συμφωνία σήμερα. Οι ελληνικές αρχές έκαναν κάποιες κινήσεις και αυτό είναι ευπρόσδεκτο. Δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο»

Ολάντ: Συνολική και βιώσιμη συμφωνία με την Ελλάδα

Να υπάρξει μία «συνολική και βιώσιμη συμφωνία» και όχι «μερική και περιορισμένη χρονικά» (συμφωνία) ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της ζητά ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, πριν από μία κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

«Εκείνο που δεν επιθυμώ, είναι να υπάρξει μία μερική συμφωνία ή περιορισμένη χρονικά. Είμαι υπέρ μίας συνολικής και βιώσιμης συμφωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ολάντ, προσθέτοντας πως η Γαλλία «θα κάνει τα πάντα ώστε από τη συζήτηση να προκύψει μία συμφωνία».

«Μία καλή συμφωνία είναι μία συμφωνία που επιλύει τα δημοσιονομικά θέματα της Ελλάδας, αλλά παρέχει επίσης στην Ελλάδα την απαραίτητη χρηματοδότηση και ανοίγει μία συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση δεν καταλήξει σε αποτέλεσμα απόψε, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους εξέφρασε την ελπίδα «ότι οι βάσεις θα είναι τέτοιες που μία συμφωνία θα είναι δυνατή μέσα στις επόμενες ημέρες».

Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της ΕΕ και του ΔΝΤ δήλωσε ελληνική κυβερνητική πηγή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς σημειώνοντας ότι η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει την προθυμία της Αθήνας να καταλήξει σε συμφωνία.

Μέρκελ: Υπάρχει ακόμα χρόνος για συμφωνία

Νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε ότι προϋπόθεση για να λάβουν μια απόφαση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει είναι να έχουν συμφωνήσει πρώτα τα όργανα των Θεσμών.Πρόσθεσε δε πως «Υπάρχουν ακόμα πολλές ημέρες στην εβδομάδα κατά τις οποίες μπορούν να ληφθούν αποφάσεις» δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στην πόλη Μαγδεμβούργο της ανατολικής Γερμανίας.

«Προσερχόμαστε με στόχο να πετύχουμε μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία, δήλωσε νωρίτερα ο Α. Τσίπρας πριν την συνάντησή του με τον Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίσθηκε επιφυλακτικός λέγοντας ότι δεν είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει σήμερα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

.@JunckerEU doorstep @atsipras arrival: "We are working without any doubt towards an agreement but not yet there." pic.twitter.com/2f3NADZ4G1

— Mina Andreeva (@Mina_Andreeva) June 22, 2015

Ακολουθεί συνάντηση με τη συμμετοχή των Κριστίν Λαγκάρντ, Μπενουά Κερέ, Μάριο Ντράγκι και Γερούν Ντάισελμπλουμ, και στη συνέχεια η συνεδρίαση του Eurogroup.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και θα ακολουθήσει η σύνοδος κορυφής.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης μειώνονται, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα κινείται πιο κοντά σε μία συμφωνία με τους πιστωτές, εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ σήμερα το βράδυ, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η απόδοση των 2ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 25,1%. Η αισιοδοξία επεκτάθηκε στα 10ετή ισπανικά και ιταλικά κρατικά ομόλογα - που είχαν επίσης εξασθενήσει τις τελευταίες εβδομάδες - με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν κατά 14 μονάδες βάσης (0,14 της ποσοστιαίας μονάδας) και στις δύο περιπτώσεις και να διαμορφώνονται στο 2,14% και 2,15%, αντίστοιχα.

Δείτε live τις εξελίξεις όπως τις μεταδίδει η ΕΡΤ

ΤσίπραςΒρυξέλλεςΣύνοδος ΚορυφήςΓιούνκερEurogroupHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα