Το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και ο Στυλιανίδης

Τελικά φαίνεται ότι οι… κραυγές συνταγματολόγων, της αντιπολίτευσης και της ΑΔΑΕ έπιασαν τόπο, καθώς η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και τα λογισμικά παρακολούθησης με μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η σημαντικότερη από αυτές είναι ότι πλέον την απόφαση για ενημέρωση πολίτη ότι είχε τεθεί υπό παρακολούθηση δεν θα τη λαμβάνουν οι… παρακολουθούντες (ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική), καθώς στην αρμόδια

τριμελή επιτροπή θα συμμετέχουν ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ και δύο εισαγγελικοί λειτουργοί.

Υπάρχουν κι άλλες αλλαγές στο νομοσχέδιο – ιδίως στον ορισμό της «εθνικής ασφάλειας», ο οποίος αρχικά δεν περιλάμβανε μόνο το… πτύειν – και μένει να φανεί αν κατά τη συζήτηση στη Βουλή η κυβέρνηση θα κάνει και άλλες «νομοτεχνικές βελτιώσεις, επιδιώκοντας τουλάχιστον να αποκρούσει τις κατηγορίες για απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης των υποκλοπών.

Μια και μιλάμε για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, έχει ενδιαφέρον η πληροφορία ότι για εισηγητής του για τη Ν.Δ. στη Βουλή προορίζεται ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Γιατί έχει ενδιαφέρον; Διότι ο πρώην υπουργός είναι και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου τη Δευτέρα κατέθεσε για το θέμα των υποκλοπών ο πρώην γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Δύο μέρες πριν από την κατάθεση είχαν υπάρξει πληροφορίες ότι και ο Στυλιανίδης δεν θα ήταν παρών στη συνεδρίαση, μετά την αποχώρηση του Κώστα Τζαβάρα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αντιθέτως, φαίνεται ότι ο πρώην υπουργός επιλέχθηκε και για την υποστήριξη του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης:

Ο βαρύς αχός για το… «crap» και η συγγνώμη Μητσοτάκη

Το «είσαι ό,τι δηλώσεις» πρέπει να πάρει ένα τέλος

Τσίπρας σε πολίτη με «προφητικές ικανότητες»: Πες μου ποιος θα κερδίσει το Μουντιάλ να το παίξω (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα