Το μετέωρο βήμα στην κανονικότητα

Η εβδομάδα που διανύουμε έχει ρεκόρ κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης, ενώ στα νοσοκομεία ο αριθμός των διασωληνωμένων άρχισε να ανεβαίνει με ταχύτατους ρυθμούς

Υπό τη σκιά της μετάλλαξης «Δ» του κορωνοϊού βρίσκεται η χώρα τη στιγμή που η κυβέρνηση μόλις πριν από έναν μήνα είχε δημιουργήσει την προσδοκία για επιστροφή στην κανονικότητα, με πολίτες χωρίς μάσκες, ανοικτή την εστίαση και τα μπαρ, διακοπές στα νησιά και αύξηση του τουρισμού.

Όπως δείχνουν από τη μια μεριά τα επιδημιολογικά δεδομένα και από την άλλη τα υπό διαμόρφωση στοιχεία της τουριστικής κίνησης, ο πρωθυπουργός σχοινοβατεί

(όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί του στην Ευρώπη) πάνω από το χάος που χωρίζει την πραγματικότητα από την επιθυμία και την ανάγκη.

Σ’ αυτήν τη δύσκολη πράγματι ισορροπία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά, προς το παρόν ανεπιτυχώς, το μίγμα πειθούς και καταναγκασμού που θα οδηγήσει στην ενίσχυση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος, το οποίο φαντάζει ως η μόνη υπαρκτή διέξοδος από την πιθανότητα δραματικής επιβάρυνσης και ενδεχόμενης κατάρρευσης του συστήματος Υγείας.

Η εβδομάδα που διανύουμε έχει ρεκόρ κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης, ενώ στα νοσοκομεία ο αριθμός των διασωληνωμένων άρχισε να ανεβαίνει με ταχύτατους ρυθμούς. Τα κρούσματα στα νησιά πολλαπλασιάζονται καθημερινά και την ίδια στιγμή οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πολύ χειρότερες ημέρες.

Όλα αυτά ενώ οι άνθρωποι του τουρισμού αγωνιούν για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες ακυρώσεις.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός στην αρχή της εβδομάδας, όταν εμφανίστηκε για να ανακοινώσει τα μέτρα για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ξάφνιασε τους πάντες μια και στο διάγγελμά του περιέγραψε με… αυτοθαυμασμό την καλή πορεία των εμβολιασμών, ενώ βρισκόμαστε μόλις στο 41% και ο ίδιος είχε αναφέρει ότι μέχρι και τα τέλη Ιουνίου θα έχει δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας, καθώς το ποσοστό των εμβολιασμένων θα έφτανε πάνω από το 70%.

«Πόσοι, άραγε, θα στοιχημάτιζαν πριν από έξι μήνες ότι στα μέσα Ιουλίου 5.300.000 Έλληνες θα είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση; Και ότι περίπου 4.300.000 θα ήταν ήδη πλήρως θωρακισμένοι;» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεχνώντας προφανώς τις δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος και οι συνεργάτες του στις αρχές του καλοκαιριού, δημιουργώντας την αίσθηση για άλλο ένα success story.

Οι αντιφάσεις

Η μεγάλη αντίφαση στη διαχείριση που έκανε η κυβέρνηση είναι ότι τα άνοιξε όλα προσδοκώντας τη μεγάλη αύξηση του τουρισμού και σήμερα εμφανίζεται να μην ξέρει τι να κάνει, καθώς το ενδεχόμενο των νέων μέτρων θα αποθαρρύνει όσους θέλουν να έρθουν στη χώρα μας θεωρώντας ότι πρόκειται για μη ασφαλή προορισμό. Έτσι εμφανίζεται να μιλά μόνο για καθήμενους στα κέντρα διασκέδασης, οι οποίοι θα μπορούν να ακούσουν μουσική, και προσανατολίζεται στα μέτρα για τους ανεμβολίαστους θεωρώντας ότι έτσι θα δοθεί λύση.

Προφανώς στο Μέγαρο Μαξίμου ξεχνούν ότι ακόμα και αύριο αν κάνει κάποιος την πρώτη δόση του εμβολίου πλήρη ανοσία θα έχει στο τέλος Αυγούστου. Δηλαδή μιλάμε για καλό φθινόπωρο και βάλε.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εμφανίζεται να ξορκίζει το ενδεχόμενο νέων έκτακτων μέτρων το φθινόπωρο, καθώς ένα νέο λοκντάουν θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην οικονομία.

Οι προβλέψεις των ειδικών, ωστόσο, λένε ότι ακόμα και αν οι εμβολιασμένοι στη χώρα μας φτάσουν το 65 ή 70%, είναι αυτονόητο ότι το άλλο 30% που δεν εμβολιάστηκε μπορεί να «συμπαρασύρει» την κοινωνία και την οικονομία. Ο Δ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι αν δεν προχωρήσει ταχύρρυθμα ο εμβολιασμός, τότε οι μαθηματικές του προβλέψεις «βλέπουν» 810 διασωληνωμένους στις αρχές φθινοπώρου. Δηλαδή το ΕΣΥ θα φτάσει και πάλι στα όριά του, με κίνδυνο να συμβεί αυτό που δεν έγινε μέσα στον χειμώνα.

Υποχρεωτικά για κάποιους

Έτσι ο πρωθυπουργός κατέφυγε στη λογική της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών κατ’ αρχάς για όσους εργάζονται σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και τους υγειονομικούς. Τα ερωτήματα ωστόσο απ’ αυτή την κίνηση είναι πολλά και δυσεπίλυτα, αφού πολλοί βάζουν θέμα αντισυνταγματικότητας των μέτρων. Όπως λένε, μάλιστα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το επόμενο διάστημα δεν θα ξεκινήσουν οι προσφυγές εναντίον των μέτρων, μια και, όπως λέγεται, το νομικό πεδίο των αποφάσεων αυτών δεν είναι ξεκάθαρο.

Ακόμα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η αναστολή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα δεν θα φέρει και την απόλυση, καθώς το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις στην πραγματικότητα να κάνουν ό,τι θέλουν.

Παράλληλα πολλοί εκφράζουν τον φόβο ότι η λογική της υποχρεωτικότητας για όλους τους πολίτες μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο κίνημα αντιεμβολιαστών μέσα στο οποίο θα ενταχτούν και αυτοί οι οποίοι στην πραγματικότητα είχαν απλώς δεύτερες σκέψεις για το θέμα.

Φυσικά ζήτημα υπάρχει και με τις ειδικές ομάδες, όπως για παράδειγμα οι Ρομά, στις οποίες το ποσοστό των εμβολιασμένων δεν φτάνει ούτε στο 20%. Παρόμοια είναι τα στοιχεία και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Ασύλου ή στους φυλακισμένους!

Φυσικά το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει από τις κινήσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση είναι γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει ειδική πρόνοια για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να έχουν εμβολιαστεί ήδη οι μόνιμοι και οι στρατεύσιμοι. Γιατί ο πρωθυπουργός έπρεπε να φτάσει στο σημείο να πει ότι θα δοθούν και άλλα κίνητρα προκειμένου τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους;

Διαβάστε επίσης:

Η Ε.Ε. κατά του ομοφοβικού Όρμπαν

«Μάχες λοιμωξιολόγων»: Ποιος φταίει για το 4ο κύμα;

Του κλότσου και του… Μπάιντεν

Keywords
Τυχαία Θέματα