Το «μαγικό» κέικ βανίλιας, της τακτοποιημένης αταξίας

Το μαγικό κέικ βανίλιας είναι ένα εντυπωσιακό κέικ τόσο στην εμφάνιση, όσο και στην γεύση, που τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει το διαδίκτυο.

Αυτό που το καθιστά μαγικό είναι ότι ενώ έχει απλά υλικά όπως το αλεύρι, τα αυγά, η ζάχαρη και η βανίλια, κατά τη διάρκεια του ψησίματος σχηματίζει από μόνο του 3 στρώσεις με διαφορετική σύνθεση. Η βάση έχει μια συμπαγή σύσταση σαν φλαν, η μεσαία

στρώση είναι απαλή σαν πουτίγκα και τέλος η τελική επικάλυψη μοιάζει με αφράτο παντεσπάνι. Το μυστικό της τακτοποιημένης αταξίας του είναι να προσθέσετε τα υλικά στη σωστή σειρά που προτείνει η συνταγή και στις κατάλληλες θερμοκρασίες, διαφορετικά οι στρώσεις δε θα σχηματιστούν σωστά.

Υλικά για τη Συνταγή

(για ένα τετράγωνο ταψί 20Χ20)

500ml γάλα πλήρες, ζεστό

125 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου

4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια

1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

1 τσιμπιά αλάτι

150 γραμμάρια ζάχαρη

115 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο

1 κουταλιά της σούπας νερό, παγωμένο

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι

Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

1. Αρχικά σε ένα κατσαρολάκι λιώστε το βούτυρο, χωρίς να το αφήσετε να σκουρύνει, μεταφέρετέ το σε ένα μπολ και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

2. Παράλληλα ξεχωρίστε τα αυγά και αφήστε τα κι αυτά να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

3. Βάλτε τους κρόκους και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και χτυπήστε τους με το μίξερ για 10 λεπτά τουλάχιστον μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Όσο το μίξερ βρίσκεται σε λειτουργία, προσθέστε την κουταλιά παγωμένο νερό και την κουταλιά βανίλιας. Συνεχίστε βάζοντας το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο που έχει έρθει σε θερμοκρασία χώρου και χτυπώντας για λίγα ακόμα λεπτά.  

4. Κοσκινίστε το αλεύρι και αρχίστε να το ρίχνετε λίγο – λίγο, χτυπώντας, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.

5. Στο μεταξύ ζεστάνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και όπως είναι ζεστό ρίξτε το στο μίγμα και χτυπήστε με το μίξερ για 1 μόνο λεπτό. Προσέξτε να μην δημιουργηθούν σβώλοι. Αν αυτό συμβεί, περάστε το μίγμα από μια λεπτή σίτα, πιέζοντας τους σβώλους με την ανάποδη μεριά ενός κουταλιού για να διαλυθούν.

6. Σε αυτό το σημείο που τα ασπράδια έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, χτυπήστε τα σε ένα καθαρό μπολ με τα εξαρτήματα του μίξερ να είναι απόλυτα καθαρά κι αυτά, μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Μόλις ασπρίσουν ρίξτε το χυμό λεμονιού που θα σταθεροποιήσει την υφή τους, συνεχίστε το χτύπημα και σταματήστε όταν θα σχηματίσουν κορυφές που στέκονται.

7. Ανακατέψτε το μίγμα των ασπραδιών μέσα στο μίγμα των κρόκων, απαλά με έναν αυγοδάρτη η μια κουτάλα για λίγο, μέχρι να έχετε μια πολύ ρευστή ζύμη.

8. Βουτυρώστε ένα πυρίμαχο σκεύος 20 Χ 20 εκατοστών, καλύψτε τον πάτο και τα τοιχώματά του με αντικολλητικό χαρτί και αδειάστε το μίγμα μέσα προσεκτικά.

9. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 150ο C για 80 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του κέικ.

10.Μόλις είναι έτοιμο, βγάλτε το από τον φούρνο, αφήστε το να κρυώσει, καλύψτε την επιφάνεια με πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

11.Για το σερβίρισμα, αφαιρέστε το προσεκτικά από το σκεύος με το χαρτί, κόψτε το σε κύβους με ένα βρεγμένο μαχαίρι, πασπαλίστε με αχνοζάχαρη και απολαύστε!!!

Συμβουλή

Για σοκολατένιο μαγικό κέικ αντικαταστήστε τα 50 γραμμάρια του αλευριού με σκόνη κακάο (τα υπόλοιπα 65 γραμμάρια κανονικά με αλεύρι) και μην ξεχάσετε να το πασπαλίσετε στο τέλος επίσης με κακάο.

Διαβάστε επίσης:

Σπανακοπιτάκια σφολιάτας εμπνευσμένα από παιδική ταινία

Φθινοπωρινό κέικ – αφρός, με χυμό πορτοκαλιού και αποξηραμένα κράνμπερι

Νεοϋορκέζικα στρογγυλά ψωμάκια, bagel

Keywords
Τυχαία Θέματα