Τι συμβαίνει στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας;

H ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι η χώρα του και η Ρωσία συγκροτούν κοινή περιφερειακή στρατιωτική δύναμη και θα κάνουν από κοινού στρατιωτικά γυμνάσια ήχησε σαν καμπάνα συναγερμού στο Κίεβο.

Οι δύο χώρες είχαν κάνει ασκήσεις και το Φεβρουάριο και πολλοί από τους Ρώσους που συμμετείχαν, στη συνέχεια πέρασαν τα σύνορα επιχειρώντας να προελάσουν στο Κίεβο.

Η Λευκορωσία δεν έχει στράτευμα που τρομάζει. Αλλά είναι εφιάλτης το ενδεχόμενο να γίνει η βόρεια μεθόριος

της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, πέρασμα για τους Ρώσους. Τα σύνορα Ουκρανίας- Λευκορωσίας έχουν μήκος 1000 χιλιομέτρων, είναι αραιοκατοικημένα και σε πολλά σημεία καλύπτονται από πυκνά δάση.

Η πρώτη ομάδα Ρώσων που συμμετέχουν στην κοινή δύναμη με τους Λευκορώσους έφτασαν στο λευκορωσικό έδαφος το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Μινσκ. Η κοινή δύναμη αριθμεί περίπου 9000 άτομα, σύμφωνα με τον Βαλερί Ρεβένκο, επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας της Λευκορωσίας.

Belarus is occupied.

As more soldiers are arriving in our country, against the will of the people, we must speak clearly.

We are fighting against 2 dictators, Putin & Lukashenka. It is our fight, but we need your support.

And we will continue to fight for the freedom of . pic.twitter.com/BcqjBo3hyw

— Sviatlana Tsikhanouskaya (@Tsihanouskaya) October 16, 2022

Μετά από επτά μήνες πολέμου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στα ανατολικά και νότια, πολεμώντας με τους Ρώσους και θα ήταν πρόβλημα αν το Κίεβο υποχρεωνόταν να μετακινήσει μονάδες στα βόρεια σύνορα. Η Λευκορωσία υποστηρίζει ότι η δύναμη με την Ρωσία έχει καθαρά αμυντικό προσανατολισμό. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του «έχει ειδοποιηθεί για τον κίνδυνο επιθέσεων εναντίον της Λευκορωσίας από το έδαφος της Ουκρανίας». Ο υπουργός Εξωτερικών, Βλάντιμιρ Μακέι συνέχισε λέγοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας «εν μέσω πληροφοριών για προβοκάτσιες από γειτονικά κράτη».

Η Ουκρανία έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή σε αυτά τα σενάρια και το υπουργείο εξωτερικών δεν απέκλεισε η φημολογία για «προβοκάτσιες από γειτονικά κράτη» να είναι «μέρος προβοκάτσιας από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στους ηγέτες του G7 την περασμένη εβδομάδα ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στα σύνορα. «Η Ρωσία προσπαθεί να εμπλέξει τη Λευκορωσία σε αυτόν τον πόλεμο», υποστήριξε ο Ζελένσκι.

Στη Λευκορωσία βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα social media δείχνουν μετακινήσεις αρμάτων μάχης και στρατιωτικού υλικού σε διάφορα σημεία της χώρας. Αναλυτές εκτιμούν ότι το στρατιωτικό υλικό ανήκει στη Ρωσία και βγαίνει από αποθήκες στη Λευκορωσία για να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Een trein met militair materieel in Wit-Rusland op weg naar het grensgebied met Oekraïne #Belarus #Ukraine #UkraineCrisis #UkraineWar #StopPutin #StopRussianAggression #WarCrimes #CrimesOfWar #PutinWarCriminal pic.twitter.com/KJ5A3zz8Ih

— Ꮆ乇尺卂尺ᗪ –
Keywords
Τυχαία Θέματα