Το Κυπριακό στην agenda των συνομιλιών του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία

ΚΟΣΜΟΣ

Την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα έχει συνομιλίες και για το Κυπριακό, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κόεν.

«Θα είναι η πρώτη μου επίσκεψη μετά το δημοψήφισμα και θα δούμε τι θα φέρουν στο τραπέζι στη Γενεύη», ανέφερε μιλώντας στην Ουάσιγκτον στο 33ο συνέδριο της Παγκύπριας Επιτροπής Συντονιστικού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

Σύμφωνα

με το ΡΙΚ, ο κ. Κόεν προσέθεσε ότι μετά το δημοψήφισμα η Τουρκία «είναι βαθιά διχασμένη και ότι ο Ερντογάν δεν έχει την πλήρη υποστήριξη κι αυτό μπορεί να εξελιχθεί είτε με το να γίνει περισσότερο μετριοπαθής, είτε το αντίθετο».

Οι ΗΠΑ, τόνισε, υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της.

«Πιστεύουμε ότι τα όποια έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα πρέπει να διανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ όλων των ανθρώπων στο νησί. Το άλλο πράγμα είναι ότι ενθαρρύνουμε σθεναρά όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη ρητορική και οπωσδήποτε σε οποιαδήποτε αντίδραση στις κυπριακές έρευνες», είπε.

Ειδικά για τις επικείμενες συνομιλίες στην Γενεύη σημείωσε πως οι εξελίξεις αντικατοπτρίζουν το πολιτικό θάρρος και τη δέσμευση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και της ομάδας του και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την Τουρκία, ο κ. Κόεν είπε ότι ο ρόλος της Τουρκίας στις συνομιλίες της Γενεύης θα είναι κρίσιμος. Ανέφερε δε ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν ρόλο για να συμβάλλουν στη διαπραγμεύση και είπε πως τον ενθαρρύνει η στάση των δύο ηγετών και του κ. Άιντε.

Εξάλλου, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η χώρα του χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ωστόσο το γεγονός πως στη διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη «θα είναι προσκεκλημένη, ξανά, μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ο κ. Οσάτσι δήλωσε πως ελπίζει ότι οι δύο πλευρές θα βρουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις σε όλα τα θέματα του Κυπριακού που εκκρεμούν, κυρίως στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΚύπροςΚυπριακόΗΠΑΤουρκίασυνομιλίες ΚυπριακόHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα