Ρόδι: Το φρούτο που αγαπάνε σε όλο τον κόσμο και τα οφέλη που μας προσφέρει

Τα ρόδια είναι στρογγυλά, κόκκινα φρούτα. Διαθέτουν μια λευκή εσωτερική σάρκα που είναι γεμάτη με τραγανούς, ζουμερούς βρώσιμους σπόρους

Μπορεί τα ρόδια να είναι περισσότερο γνωστά για τον χυμό τους, αλλά αυτά τα μοναδικά φρούτα έχουν πολλά περισσότερα να προσφέρουν.

Μερικά οφέλη των ροδιών:

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματός σας από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι πάντα παρούσες στο σώμα μας, αλλά το να έχετε πάρα πολλές από αυτές μπορεί να είναι

επιβλαβές και να συμβάλει σε μια σειρά από χρόνιες ασθένειες.

Τα ρόδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινολικές ενώσεις που προσφέρουν προστασία από αυτή τη βλάβη. Οι κύριες βιοδραστικές ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση που βρίσκονται στα ρόδια ονομάζονται πουνικαλαγίνες, ανθοκυανίνες και υδρολυόμενες τανίνες.

Η λήψη αντιοξειδωτικών από λαχανικά και φρούτα όπως τα ρόδια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξετε τη συνολική υγεία και να βοηθήσετε στην πρόληψη ασθενειών.

Μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής

Η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή είναι μια φυσιολογική σωματική απόκριση σε μόλυνση και τραυματισμό. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι πρόβλημα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Έτσι λοιπόν όταν η φλεγμονή δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί να συμβάλει σε πολλές χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2, του καρκίνου και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η κατανάλωση ροδιών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νόσου.

Μερικές ανθρώπινες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να μειώσει τους δείκτες της φλεγμονής στο σώμα. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με το πώς η κατανάλωση φρέσκων σπόρων ροδιού επηρεάζει τη φλεγμονή στους ανθρώπους.

Μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς

Υπάρχουν ενδείξεις ότι φρούτα πλούσια σε πολυφαινόλες, όπως το ρόδι, μπορεί να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς.

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες βρήκαν ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή στις αρτηρίες, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αθηροσκλήρωσης – συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Ωστόσο, η έρευνα υψηλής ποιότητας για το ρόδι και την υγεία της καρδιάς στους ανθρώπους λείπει.

Βοηθούν στη μείωση των λίθων στους νεφρούς

Μελέτες σε δοκιμαστικό σωλήνα και σε ανθρώπους έχουν βρει ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σχηματισμού πέτρας στους νεφρούς , ένα όφελος που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αντιοξειδωτική του δράση.

Σε μια μελέτη, σε ενήλικες ηλικίας 18-70 ετών που εμφανίζουν επαναλαμβανόμενες πέτρες στους νεφρούς έλαβαν 1.000 mg εκχυλίσματος ροδιού για 90 ημέρες. Και βρέθηκε ότι αυτό βοηθά στην αναστολή του μηχανισμού με τον οποίο σχηματίζονται πέτρες στο σώμα .

Επιπλέον, μελέτες σε ζώα έχουν βρει ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της συγκέντρωσης των οξαλικών, του ασβεστίου και των φωσφορικών αλάτων στο αίμα, τα οποία είναι κοινά συστατικά των λίθων στα νεφρά.

Μπορεί να έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες

Οι ενώσεις στα ρόδια μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση επιβλαβών μικροοργανισμών όπως ορισμένοι τύποι βακτηρίων και μυκήτων.

Για παράδειγμα, τόσο παλιότερες όσο και νεότερες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να προστατεύσουν την υγεία του στόματος στοχεύοντας στα ανεπιθύμητα στοματικά μικρόβια που μπορεί να γίνουν επικίνδυνα – όπως αυτά που προκαλούν κακοσμία και προάγουν την τερηδόνα.

Υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος

Παλαιότερες και νεότερες έρευνες δείχνουν ότι η πεπτική υγεία, που καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα βακτήρια του εντέρου σας, συνδέεται στενά με τη συνολική υγεία. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να υποστηρίξετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος και το ρόδι μπορεί να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας.

Μερικές μελέτες σε ζώα έχουν βρει ότι το ρόδι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των φιλικών βακτηρίων του εντέρου, συμπεριλαμβανομένων των Bifidobacterium και Lactobacillus.

Επιπρόσθετα, οι σπόροι του ροδιού είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, προσφέροντας περίπου 3,5 γραμμάρια ανά μερίδα 1/2 φλιτζάνι (87 γραμμάρια). Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος και μπορεί να προστατεύουν από ορισμένες πεπτικές παθήσεις, όπως η δυσκοιλιότητα, οι αιμορροΐδες, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η εκκολπωματίτιδα.

jenny.gr

The post Ρόδι: Το φρούτο που αγαπάνε σε όλο τον κόσμο και τα οφέλη που μας προσφέρει appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα