Το άδοξο τέλος της Virgin Orbit του Ρίτσαρντ Μπράνσον

Ανώμαλη προσγείωση για τη … διαστημική εταιρία Virgin Orbit του Βρετανού δισεκατομμυριούχου, σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος όμως δείχνει πως δεν είναι καθόλου … σερ, αφού ρίχνει τα βάρη στους εργαζόμενους και απολύει το 85% των υπαλλήλων της εταιρίας, δηλαδή 675 άτομα.

Ο Μπράνσον, όπως γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ, απέτυχε να εξασφαλίσει νέες επενδύσεις για την εταιρία και ως εκ τούτου απολύει το 85% του προσωπικού, μειώνοντας δραστικά κάθε εταιρική δραστηριότητα. Δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία, αφού εδώ και λίγες εβδομάδες είχε ανακοινωθεί η παύση

εργασιών σε μια προσπάθεια συμμαζέματος των οικονομικών. Το προβλήματα έγιναν χιονοστιβάδα μετά το φιάσκο της πρώτης απόπειρας εκτόξευσης δορυφόρου από το βρετανικό έδαφος, που ο Μπράνσον ήλπιζε πως θα ήταν το σημείο καμπής για την startup εταιρία.

Sir Richard Branson's Virgin Orbit lays off 85% of staff https://t.co/mACvioLmde

BBC News (World) (@BBCWorld) March 31, 2023

Ουσιαστικά η Virgin Orbit φαίνεται πως οδηγείται στο κλείσιμο και είναι άλλος ένας κρίκος στις αποτυχημένες επενδύσεις υψηλού ρίσκου του Μπράνσον.

Η ιστορία της Virgin Orbit

Η Virgin Orbit ιδρύθηκε από τον Μπράνσον το 2017, και ουδέποτε παρουσίασε κερδοφορία.  Στόχος της είναι η ανάπτυξη ρουκετών που θα μεταφέρουν μικρούς δορυφόρους στο διάστημα και εντάχθηκε στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του Μπράνσον μαζί με την αεροπορική εταιρία Virgin Atlantic και την εταιρία διαστημικού τουρισμού Virgin Galactic.  Η Virgin Orbit ήταν μία  spin off της αδελφής εταιρίας Virgin Galactic, με αποστολή να εστιάσει στην αποστολή δορυφόρων στο διάστημα.

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει το 75% των μετοχών της εταιρίας, ενώ ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος είναι το επενδυτικό ταμείο Mubadala, από τα Εμιράτα, με ποσοστό 18%.

Virgin Orbit, the rocket company of British billionaire Sir Richard Branson, announced that it is laying off 85 per cent of its staff after the firm failed to get new investmenthttps://t.co/VqpkqvXq88

— WION (@WIONews) March 31, 2023

Τον Ιανουάριο η  Virgin Orbit αποπειράθηκε την πρώτη δορυφορική αποστολή από βρετανικό έδαφος, που ήταν αποτυχημένη. Η ρουκέτα LauncherOne, που εκτοξεύτηκε από το Boeing 747 με την ονομασία « Cosmic Girl» , έφτασε στο διάστημα αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στην τροχιά που ήταν στόχος. Η αποστολή αυτή είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για την συμμετοχή της Βρετανίας στην κατάκτηση του διαστήματος.

Virgin Orbit — the rocket company founded by British billionaire Richard Branson — is laying off the vast majority of its workforce as company leadership struggles to secure additional funding https://t.co/ctsx86WjXv

CNN International (@cnni) March 31, 2023

Μετά την απόφαση για ουσιαστικό κλείσιμο της εταιρίας η επενδυτική του Μπράνσον Virgin Investments έκανε μια γερή ένεση ρευστότητας -ύψους 8,8 εκατομμυρίων λιρών- στην  Virgin Orbit «για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις και άλλα κόστη από τη μείωση προσωπικού», όπως ανακοίνωσε η εταιρία.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εφαρμόσουμε άμεσα δραματικές και εξαιρετικά επώδυνες αλλαγές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Orbit , Νταν Χαρτ, σύμφωνα με το CNBC, που είναι το πρώτο δίκτυο που έφερε στο φως τις ραγδαίες εξελίξεις στην αυτοκρατορία του Μπράνσον.

Διαβάστε επίσης:

Σοκαριστικό ατύχημα στο Βέλγιο: Αυτοκίνητο «πέταξε» στον αέρα και μπήκε σε αθλητικό κέντρο – Σώθηκε ο οδηγός (Videos)

Μπάιντεν: Ζήτησε από τη Ρωσία την απελευθέρωση του δημοσιογράφου της WSJ – Αρνήθηκε να σχολιάσει τη δίωξη Τραμπ

Άλβιν Μπραγκ: Ποιος είναι ο εισαγγελέας που «κυνηγάει» τον Τραμπ

Keywords
Τυχαία Θέματα