Τηλεόραση: Γιατί δεν την έχουν σε εκτίμηση οι πολίτες – Νέοι και υψηλά εισοδήματα της γυρίζουν την πλάτη

Αν και είναι έκφανση λαϊκού είδους θεάματος η τηλεόραση, τα κανάλια καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες ώστε να έχουν αξιοπρεπές περιεχόμενο με ποιοτικά χαρακτηριστικά εν τέλει οι Έλληνες, στην πλειονότητά τους, δείχνουν ότι δεν θέλουν να έχουν στενή σχέση με την τηλεόραση.

Εν τέλει επίκεντρο ψυχαγωγίας αποτελεί για λιγότερους από ό,τι μπορεί να εκτιμούμε, υπολογίζουμε, φανταζόμαστε.

Έξι στους δέκα σε  πρόσφατη έρευνα δήλωσαν ότι βλέπουν από λίγο έως καθόλου τηλεόραση σε καθημερινή βάση.

Από αυτούς σε ποσοστό 14% απάντησαν πως

δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την τηλεόραση ( στο σχετικό ερώτημα απάντησαν «καθόλου) και το 48,6% είπε πως αφιερώνει λίγο χρόνο σε αυτή καθημερινά ή σχεδόν κάθε μέρα.

Τα μηνύματα από τα ευρήματα της έρευνας ίσως θα έπρεπε να μελετηθούν από τον κόσμο της τηλεόρασης. Σχηματίζεται μια αντιδημοφιλής εικόνα για το Μέσο με την μεγαλύτερη διείσδυση στα ελληνικά νοικοκυριά.

Στις αρχές του χρόνου η Metron Analysis οργάνωσε και διεξήγαγε μια πλατειά έρευνα για σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία, για λογαριασμό του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις».

Η μελέτη πρωτίστως επικεντρώθηκε σε «πεδία δημόσιας πολιτικής αλλά και σε πρακτικές της καθημερινότητας, συνδέοντας διαστάσεις της συλλογικής μας ζωής με πτυχές της ατομικής σφαίρας και των προσωπικών επιλογών, στάσεων και πρακτικών», αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο σημείωμα-ταυτότητα της έρευνας.

Στο πλαίσιο της έρευνας «Τι πιστεύουν οι Έλληνες» της «διαΝΕΟσις», ανιχνεύτηκαν, και οι συνήθειες των Ελλήνων σε θέματα καθημερινότητας τους, μεταξύ των οποίων και η τηλεόραση.

Μόλις το 37,4% αφιερώνει αρκετό χρόνο σε καθημερινή βάση μπροστά στην TV. Από αυτούς  το 7,3% καταναλώνει πάρα πολύ τηλεόραση σε καθημερινά (ή σχεδόν καθημερινά).

Μεταξύ γυναικών και ανδρών που διατηρούν χαλαρή σχέση με την TV τα ποσοστά είναι μοιρασμένα. Δηλαδή  οι άνδρες και οι γυναίκες του δείγματος της έρευνας (αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού της χώρας) εμφανίζονται σχεδόν με το ίδιο ποσοστό να αφιερώνουν λίγο χρόνο στο περιεχόμενο της τηλεόρασης.

Έχει ενδιαφέρον ότι η «καρδιά» του νεανικού κοινού (οι 17-24 ετών) στην συντριπτική πλειοψηφία της (70,7%) βλέπει από ελάχιστα έως καθόλου.

Η έρευνα σφυγμομετρά επίσης τον χρόνο μπροστά στην τηλεόραση σε σχέση με την οικονομική διαστρωμάτωση των πολιτών. Οι οικονομικά ασθενέστεροι (με μηνιάτικο κάτω από 500ευρώ) σε ποσοστό 40,9% είπαν πως «βλέπουν πολύ» τηλεόραση σε καθημερινή (ή σχεδόν καθημερινή) βάση. Το ποσοστό διαμορφώνεται προοδευτικά προς τα κάτω όσο το εισόδημα ανεβαίνει και στην οικονομική κατηγορία των 3.000 ευρώ και άνω, ήταν σχεδόν στο μισό (22,1%) εκείνων της κατηγορίας των 500 ευρώ και κάτω .

Η έρευνα «Τι πιστεύουν οι Έλληνες» για τον οργανισμό «διαΝΕΟσις» αποτελεί προϊόν δημοσκόπησης, τηλεφωνικά και online, της Metron Analysis, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.103 ατόμων (ηλικίας 17 ετών και άνω), με μεικτή μεθοδολογία τηλεφωνικής και online έρευνας (902 και 201 άτομα αντίστοιχα), το οποίο σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο και την ηλικία), την περίοδο 31 Ιανουαρίου-12 Φεβρουαρίου 2024.

Διαβάστε επίσης:

ΕΡΤNews: Η τηλεμαχία των υποψηφίων για τη προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε απευθείας μετάδοση

Σασμός: Ετοιμάζεται το τελευταίο επεισόδιο αλλά και επανεμφάνιση χαρακτήρα που θα συγκλονίσει

Google Doodle: «Ωδή» στο ακορντεόν (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα