Τηλεοπτική ενημέρωση: Ίδια πρόσωπα σε άλλα μετερίζια και επανάληψη ασφαλών συνταγών

Το πρώτο δείγμα γραφής στην ενημέρωση έδωσαν τα κανάλια –προς το παρόν όχι όλα– λανσάροντας τις πολύ πρωινές (από τα αξημέρωτα αρχίζουν) και πρωινές ενημερωτικές εκπομπές.

Από τον Μάρτιο –αν όχι και νωρίτερα, λόγω της προσδοκίας για πρόωρες εκλογές– άρχισε να παρατηρείται κινητικότητα προβεβλημένων τηλεοπτικών προσώπων της ενημέρωσης με ορίζοντα τη σεζόν 2022-2023.

Κόσμος πήγε και ήρθε στα κανάλια, σχεδιάστηκαν και στήθηκαν νέα σκηνικά, καλλιεργήθηκαν προσδοκίες και φθάσαμε στην αφετηρία. Ο «πόλεμος» της ενημέρωσης

και της τηλεθέασης (πάνε αντάμα) άρχισε και θα κλιμακωθεί από εβδομάδα. Οι αρχαίοι έλεγαν «αρχή ήμισυ παντός». Και οι πρεμιέρες των ενημερωτικών εκπομπών αποτελούν σαφή ένδειξη για την συνέχεια.

Τα κανάλια για μια ακόμη φορά επέλεξαν να κινηθούν με ασφάλεια επενδύοντας σε δοκιμασμένα και αναγνωρίσιμα πρόσωπα, ταυτισμένα με την ενημέρωση, και προτίμησαν να μην προτείνουν νέες «φάτσες» και να ρισκάρουν.

Οι πρωινές ενημερωτικές εκπομπές της κρατικής ΕΡΤ1 δεν διαφοροποιούνται δραματικά από τον ανταγωνισμό, καθώς, ως προς τα πρόσωπα τουλάχιστον, η ΕΡΤ προτιμά για την «εικόνα» της δημοσιογράφους όχι από το δικό της δημοσιογραφικό δυναμικό, αλλά από την ελεύθερη αγορά, αν και διαθέτει μια νέα γενιά ρεπόρτερ καταρτισμένων, έμπειρων, δοκιμασμένων.

Όπως για παράδειγμα οι περίπου δέκα απεσταλμένοι της στην Ουκρανία που κάλυψαν την ρωσική εισβολή και καλύπτουν τον πόλεμο που μαίνεται στην χώρα της βορειοανατολικής Ευρώπης και προσφάτως παρουσίασαν την εκπομπή «Ημερολόγιο ανταποκριτών» με αφορμή τη συμπλήρωση εξαμήνου από τη ρωσική εισβολή.

Η ενημέρωση στην πρωινή ζώνη των ιδιωτικών καναλιών εκτός απροόπτου θα είναι «μια από τα ίδια». Οι αλλαγές παρουσιαστών απλώς επιβεβαιώνουν τη λαϊκή ρήση με το Μανωλιό και τα ρούχα του, που ήθελε να ανανεωθεί και τα φόρεσε αλλιώς.

Είναι παράλληλα μια ανομολόγητη παραδοχή εξαίρεσης μερίδας της κοινωνίας. Ίσως του πιο δυναμικού κομματιού της. Των νέων ηλικιακά ανθρώπων. Των ανήσυχων.

Στις πρεμιέρες τους οι πρωινές ενημερωτικές εκπομπές, σαν σε λούπα, από τις 5.00 π.μ. έως το μεσημεριανό δελτίο έπαιζαν το πολύ δέκα θέματα. Το γαϊδουράκι που έσερνε ένας αντιδήμαρχος με το αγροτικό του, οι S-400 και η τουρκική προκλητικότητα, η επεισοδιακή ληστεία ΑΤΜ σε σουπερ μάρκετ, η ακρίβεια στην ενέργεια, οι συντάξεις, τα επιδόματα. Α, και πλάνα από ειδυλλιακά καλοκαιρινά τοπία της Ελλάδας από drones. Να τα λέμε κι αυτά.

Ακόμα και σε νέες εκπομπές των αθηνοκεντρικών καναλιών, που επιθυμούσαν να έχουν «καλές ειδήσεις» από την υπόλοιπη χώρα, στις απευθείας συνδέσεις οι δημοσιογράφοι των περιφερειακών μέσων απλώς μετέδιδαν ειδησεογραφία από το αστυνομικό δελτίο.

Φαίνεται πως δυσκολεύονται να προετοιμάσουν ειδήσεις με θετικό πρόσημο. Όμως, όταν πολύς κόσμος έχει «εκπαιδευτεί» σε συγκεκριμένη παλέτα ειδησεογραφίας, οι «καλές» ειδήσεις δεν έχουν χώρο διότι «δεν φέρνουν τηλεθέαση». Και ποιος θα ρισκάρει ποντάροντας σε αυτές…

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Η κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών έφτασε στο τέλος της – Τη Δευτέρα η ανακοίνωση του νικητή

Αν Χες: Ήταν εγκλωβισμένη στο φλεγόμενο αυτοκίνητό της επί 45 λεπτά (Video)

Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από τη νέα μαύρη κούκλα Μπάρμπι (Photos/Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα