Η Ευρώπη, το θηρίο και ο Κορλεόνε

Δεκαετίες τώρα στην Ευρώπη επικρατούσε το δόγμα ότι η αγορά είναι υπεράνω όλων και ρυθμίζει τα πάντα. Αποτελούσε έγκλημα καθοσιώσεως – ιδιαίτερα για τους καταχρεωμένους – η κρατική συμμετοχή ή διαχείριση των φυσικών πόρων.

Ήταν ακόμη απολύτως «φυσιολογικό» η Ευρώπη να απολαμβάνει την ασφάλεια των σεκιουριτάδων του ΝΑΤΟ με αμοιβές κάτω του κόστους.

Όταν, στην κρίση χρέους, οι Αμερικανοί ζητούσαν από το

αφεντικό Γερμανία να καταβάλει το κόστος που απαιτείται για να διατηρήσει το «μαγαζί» Ε.Ε., ο σκαιός Σόιμπλε απαντούσε με θράσος: «Αν θέλετε να σώσετε την Ελλάδα, δώστε μας 50 δισ. και πάρτε τη». Στο (γερμανικό) μαγαζί μας κουμάντο κάνουμε εμείς.

Θεωρούνταν ακόμη πιο φυσιολογική η πλήρης ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία – τον αντίπαλο των σεκιουριτάδων – αλλά και η διπολική σχέση με τον Πούτιν: του τα σκάμε χοντρά και τον κάνουμε ενεργειακό αφεντικό της Ευρώπης, αλλά ταυτοχρόνως οργανώνουμε και πορτοκαλί επαναστάσεις στην «αυλή» του.

Έτσι, επειδή είμαστε μάγκες και καραμπουζουκλήδες, παίρνουμε από τον καθένα ό,τι μας βολεύει και παίζουμε μόνο με τους δικούς μας όρους επειδή είμαστε φραγκάτοι. Με τα λεφτά μας… και την κυρά μας.

Έλα όμως που έχει ο καιρός γυρίσματα. Η μπούκα του Πούτιν στην Ουκρανία τα έφερε όλα τούμπα. Πρώτα θύμισε στους Ευρωπαίους, και κυρίως στους Γερμανούς, ότι δεν μπορείς να παίζεις με το άγριο θηρίο χωρίς συνέπειες – ιδιαίτερα όταν πεινάει για «ζωτικό χώρο».

Ύστερα ότι έναντι του θηρίου δεν έχεις δική σου άμυνα, ότι τα ψιλολόγια που πλήρωνες για ασφάλιστρα δεν αρκούν και ότι το «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ παραμένει ο… Κορλεόνε, του οποίου την προσφορά δεν μπορείς να αρνηθείς.

Εν συνεχεία τους θύμισε – με τον πιο σκληρό τρόπο – ότι, όταν είσαι απόλυτα εξαρτημένος από το θηρίο για να κινηθείς, να φας, να ζεσταθείς και να πλουτίσεις, δεν μπορείς να του ρίχνεις τουφεκιές χωρίς κόστος.

Έλα όμως που υπάρχει και μια ρημάδα αξιοπρέπεια. Πώς να ανεχτείς το φτύσιμο του θηρίου; Και, από την άλλη, πώς να πεις όχι στον μεγάλο αρχηγό, από τον οποίο επίσης εξαρτάσαι για να έχεις σπίτι και οικόπεδο;

Κάπως έτσι ανακαλύπτεις ότι δεν υπάρχουν επιλογές χωρίς κόστος, ότι η αγορά είναι χρήσιμη μόνο όσο βγάζει κέρδη, ότι το κράτος είναι το μόνο ασφαλές καταφύγιο στις κρίσεις, ότι έπρεπε να έχεις δική σου άμυνα και ότι κακώς δεν είχες εναλλακτικές επιλογές για προμήθεια ενέργειας.

Και Κύριος οίδε πόσα ακόμη θα χρειαστεί να ανακαλύψουμε τα επόμενα χρόνια – αν αντέξουμε στην κρίση και αν οι παγωμένοι και πεινώντες Ευρωπαίοι δεν κάνουν το μαγαζί καλοκαιρινό…

Διαβαστε επίσης

Δυσβάσταχτο φορτίο για γονείς και νέους

Έκρηξη της παιδικής εργασίας φέτος το καλοκαίρι στη χώρα μας

Ου παντός πλειν ες Μύκονον

Keywords
Τυχαία Θέματα