Τι είδους Εξεταστική Επιτροπή θέλει η ΝΔ;

Η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και μια σειρά κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών διαβεβαιώνουν ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι θετικό στο να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την κρίσιμη υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Είναι όμως έτσι ή το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει μια Εξεταστική Επιτροπή, όπου θα δοθεί η «ευκαιρία» εκτόνωσης της πολιτικής αντιπαράθεσης, προκειμένου να κερδηθεί πολύτιμος πολιτικός χρόνος μέχρι τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών;

Πώς είναι δυνατόν, από τη μία, η κυβέρνηση να επιθυμεί (

; ) τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να «δοθεί φως» στη σκοτεινή υπόθεση των παρακολουθήσεων του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος, του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, και από την άλλη να εστιάζει σε μια σύγκρουση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το «ποιος έκανε τις περισσότερες παρακολουθήσεις» από το 2012 και μετά;

Είναι αναμφίβολα μια αντίφαση στην κυβερνητική ρητορική, η οποία, επ’ αφορμή της υπόθεσης των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων, θυμίζει πάρα πολύ μια παλαιά και καθόλου νοσταλγική περίοδο, αυτή της «δημιουργικής ασάφειας».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι η κυβέρνηση «δε θα ευτελίσει τη διαδικασία καταθέτοντας ζήτημα για δεύτερη εξεταστική, εμείς θέλουμε να βγει άκρη, δεν θέλουμε να υπάρξει σύγχυση και να γελοιοποιηθεί η διαδικασία». Προφανώς, δεν αντιλαμβάνεται το Μέγαρο Μαξίμου πως με τις αντιφάσεις του και τα μικροπολιτικά παιχνίδια περί «χρονικού ορίζοντα διερεύνησης» γελοιοποιείται ήδη η όλη διαδικασία. 

Βέβαια, θα πρέπει να δούμε και τη συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών, μια συζήτηση που εσφαλμένα προηγείται της σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Το τι μπορεί να αναμένουμε από αυτή τη συζήτηση; Μάλλον, μια ακόμη «κοκκορομαχία» ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να αφήσει την κακή επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης και να αντιληφθεί ότι οφείλει να δώσει απαντήσεις τόσο σε αυτούς που παρακολουθήθηκαν όσο και στους πολίτες, οι οποίοι έχουν γίνει μάρτυρες – το τελευταίο διάστημα – μιας κρίσης αξιοπιστίας απέναντι στους θεσμούς και αυτό έχει προφανώς την υπογραφή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

*Ο Τάσος Παππάς είναι Δημοσιογράφος 

Διαβάστε επίσης:

«Τίτλοι τέλους» για την εποπτεία ή για τον Μητσοτάκη;

Ελευθερία και γλώσσα

Στην ευρωπαϊκή… κατάψυξη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εξεταστική Επιτροπή,exetastiki epitropi