«Πνίγηκε» η Αττική: Έπεσαν 40 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα και 2.500 κεραυνοί

Σφοδρές καταιγίδες εκδηλώθηκαν την Τρίτη στην Αττική, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια και την κυκλοφορία στα περισσότερα σημεία να διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία.

Σύμφωνα με δεδομένα από το πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχής στην Αττική ήταν ίσο με 39mm και καταγράφηκε στους μετεωρολογικούς σταθμούς στο Γκάζι και στη Βάρη σε χρονικό διάστημα σχεδόν μιας ώρας, ενώ στην ευρύτερη περιοχή το σύστημα καταγραφής κεραυνών Ζεύς ανίχνευσε περισσότερους από 2.500 κεραυνούς.

Στο

παρακάτω γραφικό παρουσιάζονται τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν στους μετεωρολογικούς σταθμούς στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Πολλά προβλήματα παρατηρήθηκαν στο λεκανοπέδιο με κλειστές κεντρικές οδικές αρτηρίες λόγω συσσώρευσης υδάτων, καθιζήσεις και ταλαιπωρία.

Νωρίτερα η αστυνομία, λόγω συσσώρευσης υδάτων από τις έντονες βροχοπτώσεις, είχε προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Βουλιαγμένης από το ύψος της Πρίγκιπος Πέτρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Βούλα, καθώς και στη λεωφόρο Ποσειδώνος, από το ύψος της πλατείας Κρήτης στο ρεύμα προς Βούλα.

Η κυκλοφορία διακόπηκε και στο Κερατσίνι λόγω καθίζησης του οδοστρώματος στην οδό Τριπόλεως από το υψος της οδού Ιππολύτου έως την οδό Αμαζόνων. 

Εντωμεταξύ, γυναίκα εγκλωβίστηκε στο όχημά της στις Τρεις Γέφυρες, στο τέρμα της οδού Λιοσίων. Η γυναίκα πανικοβλήθηκε, καθώς είδε τα νερά να φτάνουν ως τη μέση του οχήματός της, ωστόσο ιδιώτες που περνούσαν από το σημείο, σταμάτησαν και τη βοήθησαν να απεγκλωβιστεί.

Το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχθηκε από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ εκατόν εννέα κλήσεις. Από τις 109 κλήσεις, οι 102 αφορούσαν αντλήσεις υδάτων και οι 7 κοπές δέντρων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε εχθές (22/8) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), από σήμερα έως και την Παρασκευή προβλέπεται επιδείνωση του καιρού, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα – κατά τη διάρκεια των φαινομένων – από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Συγκεκριμένα, για αύριο Τετάρτη (24/8) τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν και θα επηρεάσουν από νωρίς το πρωί την ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα (εκτός από τα Δωδεκάνησα) και το μεσημέρι – απόγευμα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Η πυροσβεστική στην ανακοίνωσή της, απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις περιοχές όπου εκδηλώνονται τα έντονα φαινόμενα, καθώς και τις επόμενες ημέρες που αναμένεται να συνεχιστούν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Αναλυτικά η πρόγνωση για την Τετάρτη

Την Τετάρτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα τοπικά θα έντονα, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, με έμφαση σε τμήματα της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, του Βορείου Αιγαίου και πιθανώς στις Σποράδες. Οι καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια είναι πιθανό να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους, ενώ στην Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο υπάρχει πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις μεγάλου μεγέθους.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και θα κυμανθεί, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη Δυτική Μακεδονία από 13 έως 25-26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 14 έως 32-33, στην Ήπειρο από 12 έως 28-29 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 14 έως 30-31, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 30-31 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 29-30 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 18 έως 28-30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-4 Μποφόρ, με εξαίρεση τα νοτιότερα τμήματα, όπου θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 30-31 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 29-30 βαθμούς.

«Καμπανάκι» από Αρναούτογλου

Έκκληση στους δήμους της χώρας απευθύνει ο Σάκης Αρναούτογλου για τα επόμενα δύο 24ωρα για «έλεγχο και προληπτικό καθαρισμό ρεμάτων, φρεατίων αλλά και για παρεμβάσεις στην κοίτη ποταμών για την αντιμετώπιση κινδύνων απέναντι σε πλημμυρικά φαινόμενα που ενδεχομένως να προκύψουν από τις εν δυνάμει επικίνδυνες βροχές και καταιγίδες που θέλουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να εκδηλώνονται κυρίως το επόμενο 48ωρο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας!».

Και προσθέτει: «Με αυτά τα δεδομένα, πέρα από τα αιφνίδια πλημμυρικά φαινόμενα, κίνδυνος υπάρχει και από τους ανέμους που συνήθως συνοδεύουν τις καταιγίδες, ενώ δεν αποκλείεται οι συνθήκες να είναι ευνοϊκές ακόμα και για το σχηματισμό σιφώνων (ανεμοστρόβιλων – υδροστρόβιλων!) Σε κάθε περίπτωση και για καλό και για κακό, κατά την ταπεινή μου άποψη θεωρώ πως είναι αναγκαία η επαγρύπνηση αλλά και η λήψη στοιχειωδών μέτρων προφύλαξης!»

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Αποκαλυπτικό βίντεο με την επίθεση των «νταήδων» στους Γερμανούς τουρίστες

Μέτσοβο: Κεραυνός σκότωσε κοπάδι με 50 πρόβατα

Πάτρα: Σε κρίσιμη κατάσταση το 4χρονο αγοράκι που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ – Τι έδειξαν οι εξετάσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πνίγηκε, Αττική, Έπεσαν 40, 2 500,pnigike, attiki, epesan 40, 2 500