Τι αλλάζει στα σχολεία από Σεπτέμβριο

Στις ρυθμίσεις που ενισχύουν «την αυτονομία, ελευθερία, αξιολόγηση, διαφάνεια και λογοδοσία», τις οποίες καλύπτει το νομοσχέδιο «Αναβάθμιση του σχολείου και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών», αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Επίσης, οι κληρικοί του Δημοσίου θα διορίζονται μόνο με πτυχίο από Σχολή Μαθητείας Κληρικών ή από ΑΕΙ, ενώ θα συνενωθούν οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες από τέσσερις σε δυο.

Η κ. Κεραμέως ενημέρωσε, επίσης, ότι σήμερα το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια

διαβούλευση.

Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες του νομοθετήματος αφορούν «την αυτονομία του σχολείου, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των στελεχών, την ενίσχυση των δομών υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου και την αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης».

Όπως τόνισε η κυρία Κεραμέως, «η Ελλάδα είναι η χώρα με το χαμηλότερο δείκτη αυτονομίας στην εκπαίδευση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, συγκεκριμένα το 80% των αποφάσεων λαμβάνεται σε κεντρικό επίπεδο, έναντι του 35% του μέσου όρου των άλλων χωρών». Τα δεδομένα δείχνουν, προσέθεσε, ότι «όσο περισσότερη η αποκέντρωση, τόσο υψηλότερες οι μαθησιακές επιδόσεις»

Ενίσχυση αυτονομίας

Ειδικότερα, η υπουργός εξήγησε, πως θα υπάρχει η ελεύθερη επιλογή βιβλίου, αυτονομία στη μορφή των τετραμηνιαίων δοκιμασιών αξιολόγησης (πχ ατομική/ομαδική εργασία, ανεστραμμένη τάξη αντί για ωριαίο διαγώνισμα) και θα τελειώσει η υπερρύθμιση των λοιπών ενδιάμεσων δοκιμασιών, όπως ο αριθμός και η διάρκειά τους.

Parousiasi Ns by

Keywords
Τυχαία Θέματα