Θεσσαλονίκη: 3ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής - «Παλαιά και νέα όνειρα» στο Μέγαρο Μουσικής

"Π" ARTΘΕΜΑΈντυπη Έκδοση

 

Το Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής επιστρέφει για τρίτη χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του εξαιρετικού βιολοντσελίστα Δήμου Γκουνταρούλη.

Πρόκειται για ένα κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, μια παραγωγή που έχει στεφθεί με επιτυχία, καθώς, εκτός από τις sold out εμφανίσεις των συναυλιών του, έχει αποσπάσει τις θετικότερες κριτικές.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει εξαιρετικούς μουσικούς της ελληνικής μπαρόκ

σκηνής «ταξιδεύοντας» σε μια άκρως ενδιαφέρουσα εποχή, που διήρκησε ενάμιση αιώνα – από το 1600 έως το 1750 – αφήνοντας πίσω της θαυμαστά δείγματα τέχνης, γεμάτα μεγαλείο και συναίσθημα.

Η πρώτη διοργάνωση είχε τον τίτλο «Les Goûts Réunis» (Τα ενωμένα γούστα), δίνοντας έμφαση στην ποικιλομορφία και τη διαφορετικότητα που χαρακτηρίζουν την μπαρόκ μουσική, ενώ ο τίτλος της δεύτερης διοργάνωσης «Chiaroscuro» (Φωτοσκίαση) εστίασε στις αντιθέσεις, τη δραματικότητα και τις εναλλαγές συναισθημάτων. Αυτή τη χρονιά, το φεστιβάλ έχει τον τίτλο «Παλαιά και νέα όνειρα», φιλοδοξώντας να δείξει ότι ο τρόπος που αποδίδεται η παλαιά μουσική μπορεί ταυτοχρόνως να είναι και σύγχρονος.

Το κοινό, στο φετινό φεστιβάλ, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει έργα ξακουστών συνθετών, όπως ο Βιβάλντι και ο Χάιντελ, ενώ το πρόγραμμα διευρύνει τα όριά του τόσο χρονικά όσο και μουσικά. Το ρεπερτόριο, λοιπόν, περιλαμβάνει τόσο αναγεννησιακή θρησκευτική μουσική όσο και κλασική μουσική δωματίου από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζονται δύο σπουδαία ευρωπαϊκά σχήματα μπαρόκ μουσικής.

Στις τέσσερις βραδιές του φεστιβάλ (22-23 και 29-30 Νοεμβρίου 2019) το κοινό θα απολαύσει έξι μουσικά σύνολα συνολικά με 26 καλλιτέχνες. Το πλούσιο πρόγραμμά τους σε συνδυασμό με τους ιδιαίτερους φωτισμούς και τις προβολές εικαστικών έργων της εποχής αναμένεται να απογειωθεί, δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

Α’ Μέρος

Cantores Sancti Pauli: Incipit Lamentacio. Το φωνητικό σύνολο που διευθύνει ο Ιάσων Μαρμαράς και που ειδικεύεται στην αναγεννησιακή θρησκευτική μουσική παρουσιάζει τα Αναγνώσματα του Σκότους του Thomas Tallis και καθολική μουσική από την εποχή της Αγγλικής Μεταρρύθμισης. «Incipit lamentacio Ieremie prophete» αποτελεί τη φράση που προλογίζει το πρώτο ανάγνωσμα της Ακολουθίας του Σκότους, ενώ οι «Θρήνοι» του προφήτη Ιερεμία, ένα ιδιαίτερα εκφραστικό κείμενο γύρω από την καταστροφή της Ιερουσαλήμ, γνώρισαν μεγάλη δημοτικότητα στην Αγγλία του 16ου αιώνα. Στο κείμενο αυτό οι σπουδαιότεροι συνθέτες της εποχής, όπως ο Robert Whyte, ο William Byrd και ο Thomas Tallis, έγραψαν τη μυσταγωγική μουσική που χαρακτηρίζει την ακμή της Ελισαβετιανής Αναγέννησης.

Β’ Μέρος

La Vaghezza: O prima alba del mondo – Μουσική στην εποχή του Γαλιλαίου. Το πρόγραμμα «O prima alba del mondo» του διεθνούς συνόλου La Vaghezza παρουσιάζει την ευφάνταστη μουσική του πρώιμου ιταλικού μπαρόκ, των αρχών του 17ου αιώνα. Οι συνθέτες του προγράμματος Dario Castello, Andrea Gabrieli, Giulio Mussi, Salamone Rossi, Claudio Monteverdi, Tarquinio Merula, Giovanni Girolamo Kapsberger και Andrea Falconieri πρωτοστάτησαν και βοήθησαν να χτιστεί μια νέα μπαρόκ αισθητική.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Α’ Μέρος

Las Meninas: Η μουσική πίσω από τον πίνακα. Η μακρά βασιλεία του Φιλίππου Δ’ (1621-1665) χαρακτηρίστηκε από την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική παρακμή της Ισπανίας. Ωστόσο, την ίδια εποχή υπήρξε μια σημαντική άνθηση των τεχνών και των γραμμάτων, καθώς ο ίδιος ήταν λάτρης του θεάτρου και φανατικός συλλέκτης έργων τέχνης. Η αυλή του φιλοξένησε πολλούς σπουδαίους δημιουργούς της Ισπανικής Χρυσής Εποχής, όπως οι Pedro Calderόn de la Barca και Diego Velázquez. Το πρόγραμμα βασίζεται σε έργα τριών συνθετών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον Φίλιππο. Πρόκειται για τον Juan Hidalgo, αρχιμουσικό της αυλής και στενό συνεργάτη του Calderόn, τον José Marín, κάντορα του βασιλικού παρεκκλησίου, και τον Gaspar Sanz, τον σπουδαιότερο, ίσως, Ισπανό κιθαρίστα του 17ου αιώνα.

Β’ Μέρος

Fandango – Η Ισπανία του Boccherini και του Goya. Ο Luigi Boccherini αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιολοντσελίστες και συνθέτες του β’ μισού του 18ου αιώνα. Απομονωμένος από την κεντρική Ευρώπη, ο Boccherini έγραψε τη δική του ιδιαίτερα πρωτότυπη, αισθησιακή, δεξιοτεχνική κι ανάλαφρη μουσική. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται τρία από τα πιο όμορφα κουιντέτα του, με εμφανή την ισπανική επιρροή, ενώ η συναυλία κλείνει με το διάσημο Fandango, συνδυάζοντας τις δύο αυθεντικές εκδοχές του, για κουιντέτο εγχόρδων και για κουιντέτο με κιθάρα.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Jed Wentz & Musica ad Rhenum: Οι βιρτουόζοι φίλοι του Händel. Η καλλιτεχνική ζωή ήταν πλούσια στο Λονδίνο του 18ου αιώνα με αποτέλεσμα αμέτρητοι εξαιρετικοί μουσικοί από όλη την Ευρώπη να δοκιμάζουν την τύχη τους στην αγγλική μεγαλούπολη. Μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς δούλεψαν με τον Georg Friedrich Händel, που αποτελούσε κεντρικό πρόσωπο της μουσικής σκηνής της πόλης, καθώς οι όπερές του είχαν τεράστια επιτυχία. Ο Jed Wentz, ένας από τους πιο σημαντικούς μπαρόκ φλαουτίστες της εποχής μας, μαζί με το βραβευμένο σύνολό του Musica ad Rhenum, παρουσιάζει έργα του μεγάλου συνθέτη και των βιρτουόζων φίλων του – Geminiani, Roman και Hellendaal.

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

La Stravaganza Greca: Η μουσική του Αντόνιο Βιβάλντι – Λάμψη, δεξιοτεχνία και εξτραβαγκάντσα. Το σύνολο La Stravaganza Greca με μερικούς από τους πιο ενεργούς μουσικούς της ελληνικής μπαρόκ σκηνής παρουσιάζει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα ιταλικής μουσικής αφιερωμένο στον Αντόνιο Βιβάλντι. Δεξιοτεχνικά κοντσέρτα για βιολί και βιολοντσέλο με πρωτότυπους συνδυασμούς για έναν, δύο ή τρεις σολίστες, παρουσιάζουν ευρηματικότητα, αμεσότητα και εξωστρέφεια και ταυτόχρονα μελωδική φυσικότητα, κάνοντας ένα παλιό όνειρο… νέο!

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δήμος Γκουνταρούλης.
Επεξεργασία προβολών, σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Σεϊταρίδης.

INFO

Κτήριο Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Για μία συναυλία: 12 και 17 ευρώ | Ενιαίο εισιτήριο φεστιβάλ: 30 και 20 ευρώ

Πρόσθετες πληροφορίες / κρατήσεις: 2310895938 - 9 | www.tch.gr

 

φεστιβάλμπαρόκμουσικήΜέγαρο ΜουσικήςIssue: 2099Issue date: 14-11-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα