Δημοκρατία σε πλειστηριασμό

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

 

Οι πολλές όψεις των ΗΠΑ και οι πολιτικές τιτανομαχίες δισεκατομμυριούχων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται σε φάση μετασχηματισμού. Με έντονα σημάδια αλλοίωσης, που ξεκίνησαν από πραγματικές καταστάσεις στην κοινωνία και δρομολογήθηκαν σε επίπεδο πολιτικής.

Η ρωσική εμπλοκή, το φαινόμενο Χίλαρι Κλίντον και, κυρίως, αυτό του σημερινού Προέδρου, του Ντόναλντ Τραμπ, απέδειξαν ότι το παγκόσμιο κίνημα του ακραία επιθετικού αναθεωρητισμού δεν έχει κατακτήσει μόνο την εξουσία, αλλά κυρίως την

οικονομία. Και ενώ πολλοί πιστεύουν ακόμη – και ορθώς – ότι οι ΗΠΑ είναι το κέντρο του δυτικού πολιτισμού και το σημαντικό αντίβαρο στον σκοταδισμό, τα τελευταία δεδομένα μπορούν να κάνουν και τους πιο ευκολόπιστους να αναρωτηθούν.

Η δογματική αυταπάτη για την κλιματική αλλαγή, η εγκατάλειψη παραδοσιακών σημείων επιρροής όπως η Μέση Ανατολή, η ξενοφοβία και η ρητορική ανεκπαίδευτης βιαιότητας σηματοδοτούν το τώρα.

Μια πραγματικότητα που θα κριθεί στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές, στις οποίες οι εναλλακτικές που προβάλλουν οι Δημοκρατικοί έναντι της παντοκρατορίας του Τραμπ αποδεικνύουν ότι η τελευταία μεγάλη ιδιωτική επένδυση στις ΗΠΑ – και αλλού – έχει γίνει στο δημοκρατικό πολίτευμα.

Στην Πολιτεία της Νεβάδα αποφάσισαν να χρεώνουν με «ειδικό ενοίκιο» τους άστεγους. Το φουσκωτό μπαλόνι «Μωρό Τραμπ» ξεφούσκωσε από κάποιον έξαλλο υπερασπιστή του Προέδρου στο Ηνωμένο Βασίλειο και, τέλος, με πρόταση Τραμπ οι μετανάστες θα πληρώνουν «εισιτήριο» όταν εισέρχονται στη χώρα.

Στον αντίποδα, ο ΟΗΕ δεν έχει κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του, η Τζέιν Φόντα συνελήφθη ξανά για τη συμμετοχή της σε διαδηλώσεις υπέρ της δράσης για την κλιματική αλλαγή και πολλοί γερουσιαστές αντιδρούν στην επίσκεψη Ερντογάν για όλα όσα έχουν συμβεί – και, κυρίως, για όσα έχει κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος εναντίον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Στη μάχη ο Μπλούμπεργκ

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, τρεις φορές δήμαρχος της Νέας Υόρκης και δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης ενός από τα σημαντικότερα οικονομικά δίκτυα παγκοσμίως, κατέθεσε στην Αλαμπάμα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να μετάσχει στην ψηφοφορία των Δημοκρατικών για το χρίσμα του υποψηφίου Προέδρου στις εκλογές του 2020.

Ο 77χρονος δισεκατομμυριούχος δεν έχει ξεκαθαρίσει απολύτως αν θα μπει στην κούρσα των προεδρικών εκλογών. Όμως, έχει δημοσίως δηλώσει ότι το σκέφτεται σοβαρά και υποβάλλοντας την υποψηφιότητά του στην Αλαμπάμα – από τις πρώτες πολιτείες όπου οριστικοποιείται ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων – έχει τη δυνατότητα να αφήσει ανοιχτές τις επιλογές του.

Έχει χάσει όμως την Αϊόβα και άλλες πολιτείες, οι οποίες ωστόσο δεν συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων και δεν θεωρούνται ως οι πιο σημαντικές.

Τραμπ: «Ο μικρός Μάικλ»

Η υποψηφιότητα του Μπλούμπεργκ δυσκολεύει την κούρσα προς το χρίσμα για τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, αν και η εμπλοκή του γιου του σε σκάνδαλο μπορεί να φέρει τον Πρόεδρο κοντά στην αποπομπή, φαίνεται να δημιουργεί ερωτήματα αναφορικά με την ανοχή στην οικογενειοκρατία ενόσω κατείχε το αξίωμα του αντιπροέδρου.

Σχολιάζοντας μια πιθανή υποψηφιότητα του Μπλούμπεργκ, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε καλοδεχούμενο αντίπαλο τον όγδοο πλουσιότερο άνθρωπο της χώρας. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την είσοδό του στην κούρσα και θύμισε ότι προηγείται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σε πολιτείες - κλειδιά.

Αντίθετα, ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετώπισε με τη γνωστή του απαξίωση την πιθανή υποψηφιότητα του Μπλούμπεργκ. «Ο μικρός Μάικλ θα αποτύχει» σχολίασε και πρόσθεσε ότι τον ξέρει και πως «δεν είναι παρά ένα τίποτα, αλλά ίσως να βλάψει τον Μπάιντεν». Αν τελικά ο Μπλούμπεργκ – που έχει περιουσία πάνω από 53 δισεκατομμύρια δολάρια – μπει στην κούρσα, θα είναι ο δεύτερος γηραιότερος υποψήφιος μετά τον 78χρονο Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος πρόσφατα αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας.

Τα κουρασμένα άλογα

Αν και η Ελίζαμπεθ Γούορεν φαίνεται να έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με το πρόγραμμά της, που έχει ως βασικούς θεματικούς άξονας το σύστημα υγείας και το φορολογικό πλαίσιο για τις πολυεθνικές, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι κανένας Δημοκρατικός υποψήφιος δεν έχει ούτε την ηλικία ούτε το άστρο ώστε να εκθρονίσει τον νυν ένοικο του Λευκού Οίκου.

Ιδεολογικά οι Δημοκρατικοί, όσο πιο αριστερά κινούνται, τόσο πιο εύκολη κάνουν τη δουλειά του επιτελείου του Τραμπ, ο οποίος, μη έχοντας φραγμό στο να δεσμευτεί, να υποστηρίξει και, κυρίως, να ανακαλέσει, μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει την ανοχή των Αμερικανών πολιτών που βλέπουν τους Δημοκρατικούς ως «αριστερή ελίτ».

Οι ανατολικοί κίνδυνοι

Μέσα σε αυτό το κλίμα εσωτερικής αποσταθεροποίησης, οι δυο ανατολικοί παίκτες προελαύνουν. Οι Ρώσοι, με ενεργούμενα τα (ακρο)δεξιά κόμματα στην Ε.Ε. και τον κόσμο διαχειρίζονται ένα δημιουργικό χάος και οι Κινέζοι, με τη δύναμη της οικονομίας και της αριθμητικής τους υπεροχής, εξαγοράζουν επιρροή και δύναμη.

Πριν από λίγες μέρες αποκαλύφθηκε ενεργός εμπλοκή των Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές και γι’ αυτό το Twitter ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται στοχευμένες πολιτικές διαφημίσεις. Το Facebook σιωπά. Ίδια εικόνα και στη Βρετανία, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέκρυψε και απαγόρευσε περαιτέρω δημοσιοποίηση στοιχείων που τον συνδέουν με Ρώσους ολιγάρχες που έχουν απευθείας γραμμή με το Κρεμλίνο.

Οι εκλογικές διαδικασίες έχουν πλήρως απαξιωθεί. Μπορεί κάποιοι να χαίρονται για την είσοδο του Μπλούμπεργκ, αλλά το σινιάλο είναι ότι στις εκλογές θα κερδίσει ο... πλουσιότερος! Κι αυτό δεν είναι καλό σημάδι για την υγεία και την ποιότητα της δημοκρατίας στον βασικό πυλώνα της Δύσης.

Issue: 2099Issue date: 14-11-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα