Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση προσγειώθηκε χτες στην πραγματικότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια άλλη άποψη για το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Μια άποψη πολύ πιο τρυφερή, πολύ πιο γενική και έξω από την πραγματικότητα. Νομίζω ότι η χθεσινή σύσκεψη προσγείωσε τον Πρωθυπουργό στην πραγματικότητα» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ενώ αναφερόμενος στις κινήσεις για το προσφυγικό τόνισε πως τρία πράγματα είναι τα σημαντικά: " το ένα είναι η αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες. Όλοι το θέλουμε και πρέπει να το βάλουμε πρώτο στην ατζέντα μας γιατί είναι και τα παιδιά μας μέσα σ' αυτούς που

έρχονται. Μιλώ κυρίως για όσους έρχονται από τη Συρία. Το δεύτερο είναι ότι οι άνθρωποι που δεν είναι πολιτικοί πρόσφυγες και δεν διώκονται στις χώρες τους -όπως οι Κούρδοι τους οποίους πρέπει να τους προστατεύσουμε- θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω στις χώρες τους. Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα παραμένουν σε κλειστά κέντρα φιλοξενίας. Το τρίτο είναι η ασφάλεια των κατοίκων των νησιών μας. Εκεί συμφωνήσαμε όλοι και ελπίζω η κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα όσα αποφασίσαμε», ενώ συνέχισε λέγοντας: «Χθες συμφωνήσαμε ότι αυτή η χώρα έχει σύνορα και ότι οι απόψεις ορισμένων που ισχυρίζονται ότι δεν έχει σύνορα στη θάλασσα δεν ισχύουν. Η χώρα έχει σύνορα και πρέπει να φυλάξει τα σύνορά της και στη στεριά και στα νησιά, κάτι το οποίο αποδέχτηκε και ο Πρωθυπουργός».

Αναφερόμενος σε διαρροές συνεργατών του Πρωθυπουργού που χαρακτήριζαν τους πολιτικούς αρχηγούς «τρόικα εσωτερικού» είπε: «Τρόικα δεν αισθάνομαι ούτε σήμερα, ούτε αισθανόμουν χτες, ούτε προχθές. Εμείς υπερασπιζόμαστε τα δίκαια των πολλών και όχι της τρόικας. Εγώ μένω στην εθνική συνεννόηση που πετύχαμε χθες και είναι -προς τιμή όλων- ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης. Η κυβέρνηση υποχώρησε από πολλές θέσεις της που ήταν καταστροφικές το 2015. Αυτό είναι μια μεγάλη νίκη για τον ελληνικό λαό. Τώρα το ότι κάποια ποντίκια διαδίδουν διάφορα, δε με ενδιαφέρει και νομίζω ότι και ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να τολμήσει κάποια στιγμή και να τους βάλει στη θέση τους».

Tέλος μιλώντας για το Ποτάμι, λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του 2ου μεγάλου συνεδρίου του ανέφερε:
«Το Ποτάμι δικαιώνεται. Για παράδειγμα πολλά από αυτά που λέει σήμερα το ανακοινωθέν της Προεδρίας για το προσφυγικό είναι αυτά που είχαμε πει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από δύο μήνες. Το Ποτάμι είναι το Προοδευτικό Ριζοσπαστικό Κέντρο. Πρέπει να αποφασίσουμε ότι πέρα από τους ακραίους και τους λαϊκιστές, έχουμε ανάγκη από σταθερότητα σε αυτή τη χώρα. Από λογική, από λύσεις που δεν είναι ούτε a priori δεξιές, ούτε a priori αριστερές. Αυτές τις λύσεις στο Ποτάμι τις προτείνουμε από τότε που δημιουργηθήκαμε».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, είπε:

«Πρότεινα και το δέχτηκε ο Πρωθυπουργός και οι άλλοι αρχηγοί ότι ειδικά για τα παιδιά -ηλικίας 6, 7, 8 χρονών- που είναι ασυνόδευτα, θα πρέπει να υπάρχει δομή μόνιμη στη χώρα, όχι μόνο για την προστασία τους αλλά για την ενσωμάτωσή τους, για να τους κάνουμε Έλληνες».

«Οι πρόσφυγες αν μείνουν δύο χρόνια όπως λένε ή μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία θα πρέπει να μετέχουν των ελληνικών πραγμάτων. Αυτό, για να μη τρομάζει και ο κόσμος, είναι κάτι που είναι προς το συμφέρον μας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να περιπλανώνται στις πλατείες και στα σύνορα όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά γιατί γίνονται έρμαια των διαφόρων κυκλωμάτων. Πρέπει να μπουν σε δομές. Η Ευρώπη δίνει λεφτά για να γίνει αυτό. Δε θα τα πάρουμε από τους συνταξιούχους, όπως λένε κάποιοι φοβίζουν τον κόσμο για να τα δώσουμε στους πρόσφυγες. Τα χρήματα για την φροντίδα των προσφύγων έρχονται μέχρι το τελευταίο ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Είναι σημαντικό ότι σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ η κυβέρνηση, και με τη συγκατάθεση των αρχηγών, θα κάνει ένα spot στα social media στα Αραβικά τα οποία θα προβάλλονται στα παράλια της Τουρκίας και θα λένε στους ανθρώπους που είναι εκεί: "μην εγκλωβιστείτε στην Ελλάδα. Έχετε δικαιώματα. Μπορείτε να δηλώσετε από τώρα ότι θέλετε άσυλο. Να εξεταστεί η αίτησή σας και να φύγετε κατευθείαν για μια ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά μην εγκλωβιστείτε στην Ελλάδα". Να υπάρξει δηλαδή ένα μήνυμα αποτροπής -πράγμα που έχουν κάνει και άλλες χώρες- το οποίο θα φτάσει στους μετανάστες και στους πρόσφυγες».

«Το Ποτάμι προτείνει έναν υπουργό κοινής αποδοχής. Ήμουν έτοιμος να αναφέρω και το πρόσωπο καθώς είχα συζητήσει μαζί του αλλά έπρεπε να μου δώσουν πρώτα το πράσινο φως ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί για να προτείνω το πρόσωπο. Οι λύσεις πάντα είναι οι άνθρωποι και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει έναν άνθρωπο που να μπορεί να χειριστεί την υπόθεση του προσφυγικού συνολικά. Εμείς θέλουμε έναν υπέρ-υπουργό που θα έχει την εμπιστοσύνη και την ανοχή των πολιτικών αρχηγών στο μεγάλο αυτό εθνικό θέμα. Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα- δυστυχώς όμως κάτω από χειρότερες συνθήκες- θα γίνει αυτό που ζητάμε σήμερα και δεν γίνεται δεκτό».

Σταύρος Θεοδωράκηςπροσφυγικόσύσκεψη πολιτικών αρχηγώνHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα