Τετ α τετ Μπάιντεν και Τζινπίνγκ στο Μπαλί: Οι «κόκκινες» γραμμές, η Ταϊβάν και τα μηνύματα στον Πούτιν (Videos)

Οι δυο πιο ισχυροί ηγέτες στον κόσμο έχουν ραντεβού. Ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ θα έχουν τη ευκαιρία να τα πουν από κοντά στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του G20 ΣΤΟ Μπαλί, για πρώτη φορά αφότου ο Μπάιντεν ανέλαβε την αμερικανική προεδρία.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν πολλά να πουν και η συγκυρία καθιστά επιτακτικό ένα τετ-α-τετ. Οι σινο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο  από την εποχή που ο Ρίτσαρντ Νίξον επισκέφθηκε το Πεκίνο,

στη δεκαετία του 1970.

Biden Has a Date With Xi, Putin’s ‘Main Squeeze’
by Ray McGovern@raymcgovern #China #XiJinping #Russia #Putin #Taiwan #JoeBiden #Biden https://t.co/BiwyNrn4fm pic.twitter.com/bmw2IFijq8

Play the Man Podcast (@PlayTheManPod) November 11, 2022

Η ένταση που επικρατεί με αφορμή το θέμα της Ταϊβάν κλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες και έχει φτάσει στα όρια της κρίσης μετά την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής βουλής των αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι και την οξεία κινεζική απάντηση – μία τεράστιας κλίμακας στρατιωτική άσκηση που ήταν επίδειξη δύναμης από την πλευρά του Πεκίνου και σαφέστατη προειδοποίηση ότι η Κίνα έχει τη δυνατότητα να αποκόψει το νησί από τον υπόλοιπο κόσμο.

#NuevoDíaFalcón | El presidente chino, #XiJinping, asistirá a la cumbre del #G20 que se celebrará la próxima semana en #Bali #Indonesia, donde se reunirá con #JoeBiden #Mundo

Más información: https://t.co/7hn7cSALTm pic.twitter.com/8sOLxU8WNJ

— Diario Nuevo Día (@nuevodiaenlinea) November 11, 2022

Επί δεκαετίες οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι δύο πλευρές θα έλθουν σε σημείο αντιπαράθεσης, με δεδομένη την διαρκώς αυξανόμενη ισχύ της Κίνας και την σχεδόν προδιαγεγραμμένη αμφισβήτηση της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας.

Το θέμα έπαψε πλέον να είναι μία άσκηση επί χάρτου και θεωρία, καθώς η εθνικιστική και μιλιταριστική προσέγγιση του Σι Τζινπίνγκ και η αποφασιστικότητα της Ουάσινγκτον να παραμείνει ισχυρός παράγοντας στην ανατολική Ασία δημιουργούν τις συνθήκες για ευθεία αντιπαράθεση. Τα δόγματα ασφαλείας που υιοθετούν οι δύο υπερδυνάμεις προσφέρουν το πολιτικό πλαίσιο στις ηγεσίες για την σινο-αμερικανική αντιπαράθεση.

Το θέμα είναι μέχρι που μπορεί να φτάσει η κάθε πλευρά, δηλαδή τα όρια.

Αναζητώντας τα όρια

«Αυτό που θέλω να κάνω όταν μιλήσουμε είναι να του παρουσιάσω τις κόκκινες γραμμές μας», είπε ο Τζο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, στον Λευκό Οίκο, στον απόηχο των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, που πήγαν καλύτερα του αναμενομένου για τους Δημοκρατικούς. Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι η συνάντηση θα επικεντρωθεί «στο τι πιστεύει ο Σι ότι συνιστά ζήτημα εθνικού συμφέροντος για την Κίνα και αυτό που εγώ γνωρίζω ότι είναι κρίσιμο συμφέρον για τις ΗΠΑ και να καθορίσουμε κατά πόσο αυτά συγκρούονται – και αν συμβαίνει αυτό, πώς θα λύσουμε το θέμα και πώς θα το επεξεργαστούμε».

Ο Σι Τζινπινγκ, που εξασφάλισε με άνεση την τρίτη προεδρική θητεία τον περασμένο μήνα, πιθανώς θα επιδιώξει να ακούσει με απόλυτη σαφήνεια την πολιτική Μπάιντεν στο θέμα της Ταϊβάν. Ο αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα υπερασπιστεί το νησί αν επιτεθεί η Κίνα, αλλά οι σύμβουλοί του έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν εγκαταλείπεται η αμερικανική πολιτική της στρατηγικής ασάφειας στο θέμα της Ταϊβάν.

President Xi Jinping to attend G20 & APEC Leaders' Summithttps://t.co/CkRgNh5PdD via @DiplomaticIns#TDI #TDIAsia #China #XiJinping #G20 #APEC #G20Indonesia@MFA_China @JiRongMFA @SpokespersonCHN @g20org @APEC2022TH @Kemlu_RI @China2ASEAN @jokowi @AmbNong

— The Diplomatic Insight (@DiplomaticIns) November 11, 2022Και ρωσικό ενδιαφέρον

Στη συνάντηση Μπάιντεν-Σι θα είναι στραμμένο παράλληλα το ενδιαφέρον του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει να προσδιορίσει τα όρια των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στους ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας πριν ακόμα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τον Σι για να στείλει μηνύματα στη Μόσχα, ακολουθώντας μία τακτική ψυχολογικού πολέμου κατά του Πούτιν, ο οποίος δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής του G20.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός σεβασμού από την πλευρά της Κίνας για την Ρωσία ή τον Πούτιν. Δεν νομίζω ότι βλέπουν την σχέση τους ως κάποια συγκεκριμένη συμμαχία. Για την ακρίβεια τηρούν μεταξύ τους κάποιες αποστάσεις», εκτίμησε ο Μπάιντεν. Και η αλήθεια είναι ότι το Πεκίνο έχει ήδη στείλει μηνύματα στο Κρεμλίνο για την ανάγκη να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση στην Ουκρανία. Σε αυτό τουλάχιστον υπάρχει ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.

Διαβάστε επίσης:

Έλον Μασκ: Συνεχίζει την χαοτική διαχείριση – Ανεξήγητη διακοπή στη λειτουργία των επί πληρωμή επαληθεύσεων

Ενεργειακή κρίση: Πρόταση για προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο από την Κομισιόν

Χερσώνα: Προειδοποίηση στους Ρώσους που έμειναν πίσω – «Παραδοθείτε αμέσως» (Photos/Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τετ, Μπάιντεν, Τζινπίνγκ, Μπαλί, Ταϊβάν, Πούτιν Videos,tet, bainten, tzinpingk, bali, taivan, poutin Videos