«Τεράστιος κίνδυνος» τρομοκρατικών επιθέσεων στην ΕE, προειδοποιεί η επικεφαλής εσωτερικών υποθέσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει έναν «τεράστιο κίνδυνο» τρομοκρατικών επιθέσεων κατά την περίοδο των γιορτών, προειδοποίησε την Τρίτη η επικεφαλής των εσωτερικών υποθέσεων της ένωσης.

«Με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την πόλωση που προκαλεί στην κοινωνία μας, με την ερχόμενη εορταστική περίοδο, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Ίλβα Γιόχανσον πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στην Βρυξέλλες.

Europe

faces a “huge risk of terrorist attacks" over the holiday season due to the fallout from the Israel-Hamas war, the EU's Home Affairs Commissioner Ylva Johansson warned on Tuesday #EuropeNews pic.twitter.com/6wppoSg0FS

— euronews (@euronews) December 5, 2023

«Θα διαθέσουμε πλέον επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία των χώρων λατρείας», είπε επίσης.

Η προειδοποίηση ήρθε λίγες μέρες αφότου ένας ισλαμιστής, γνωστός στις αρχές, μαχαίρωσε θανάσιμα έναν Γερμανοφιλλιπινέζο τουρίστα και τραυμάτισε άλλα δύο άτομα με σφυρί κοντά στον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, ενισχύοντας την επαγρύπνηση της ΕΕ και τις ανησυχίες για επικείμενες επιθέσεις.

Ο ύποπτος, που ταυτοποιήθηκε ως Armand Rajabpour-Miyandoab, είχε ορκιστεί πίστη στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι υπουργοί Εσωτερικών από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Σουηδία συναντήθηκαν το πρωί την Τρίτη για να συζητήσουν την τρομοκρατική απειλή, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Νάνσι Φέιζερ.

«Ο πόλεμος στη Γάζα και ο τρόμος της Χαμάς επιδεινώνει αυτή την κατάσταση. Ο κίνδυνος περαιτέρω συναισθηματισμού και ριζοσπαστικοποίησης των βίαιων ισλαμιστών δραστών είναι υψηλός», είπε η Φέιζερ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Οι αρχές ασφαλείας μας συνεργάζονται πολύ στενά», πρόσθεσε. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να παρακολουθούμε ιδιαίτερα στενά τις ισλαμιστικές απειλές και να συνεργαστούμε με τις γειτονικές χώρες ενάντια στην ισλαμιστική προπαγάνδα».

Το 2016 και το 2018, οι χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου και του Στρασβούργου βρέθηκαν στο επίκεντρο φονικών τρομοκρατικών επιθέσεων.

Οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν ένα 15χρονο αγόρι και τον φερόμενο συνεργό του την περασμένη Πέμπτη με την υποψία ότι σχεδίαζαν μια επίθεση ισλαμιστικού τύπου σε χριστουγεννιάτικη αγορά. Οι αστυνομικές δυνάμεις σε πολλές χώρες της ΕΕ ενισχύουν την ασφάλεια γύρω από τέτοιες τοποθεσίες φέτος.

Η παρατεταμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή βαθαίνει επίσης τους φόβους ότι η βία μπορεί να διεισδύσει στην Ευρώπη.

Οι χώροι λατρείας, συμπεριλαμβανομένων των συναγωγών και των τζαμιών, βρίσκονται επίσης σε κατάσταση συναγερμού από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στις αρχές Οκτωβρίου, εν μέσω φόβων για αντίποινα τόσο μεταξύ των εβραϊκών όσο και των μουσουλμανικών κοινοτήτων. Οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, έχουν αυξημένη αστυνομική παρουσία γύρω από τέτοιους χώρους.

Ένας Γάλλος δάσκαλος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στη βορειοανατολική πόλη Arras από έναν πρώην μαθητή με ιστορικό ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης στις 13 Οκτωβρίου, μόλις έξι ημέρες μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι μαχητές της Χαμάς ξεκίνησαν μια θανατηφόρα επίθεση στο νότιο Ισραήλ, αφήνοντας περίπου 1.200 νεκρούς.

Μέρες αργότερα, ένας δράστης που ισχυριζόταν ότι εμπνεύστηκε από το Ισλαμικό Κράτος πυροβόλησε θανάσιμα δύο Σουηδούς υπηκόους στις Βρυξέλλες. Ο δράστης, Τυνήσιος υπήκοος, είχε ζητήσει ανεπιτυχώς άσυλο στο Βέλγιο, αλλά οι βελγικές αρχές δεν μπόρεσαν να δώσουν συνέχεια στην εντολή απέλασής του.

Διαβάστε επίσης:

Ουαλία: Επίθεση με μαχαίρι σε 29χρονη έγκυο – Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

Αυτά είναι τα πιο περιζήτητα αξιοθέατα στην Ευρώπη (photos/videos)

Νορβηγία – Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ: Ταξίδι στα μισά του δρόμου προς τον Βόρειο Πόλο (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τεράστιος,terastios