Κορονωϊός – Νέα έρευνα: Προβλήματα ψυχικής υγείας για όσους συμμορφώθηκαν με τα lokdown

Οι άνθρωποι που τήρησαν κατά γράμμα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν τα περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας σήμερα, όπως έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου  Bangor.

Συγκεκριμένα η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα αυτά παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα με στρες, άγχος και κατάθλιψη. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας εντοπίζονται κυρίως σε άτομα που είναι κοινωνικά, ευαίσθητα και ενδιαφέρονται για τις ανάγκες του διπλανού τους.

Αντίθετα, τα άτομα που ήταν πιο ανεξάρτητα, ανταγωνιστικά και ελεγκτικά, είναι αυτά που έχουν λιγότερες πιθανότητες

να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας, εξαιτίας της κοινωνικής αποστασιοποίησης στη διάρκεια της πανδημίας.

«Όσο περισσότερο τα άτομα συμμορφώθηκαν με τα υγειονομικά πρωτόκολλα στο lockdown, τόσο χειρότερη είναι η κατάστασή τους μετά», δήλωσε ο Δρ. Μάρλεϊ Γουίλετζερς, που ήταν επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών.

«Ενώ η αυξανόμενη ανησυχία των ατόμων μήπως προσβληθούν από τον ιό οδηγούσε σε μεγαλύτερη συμμόρφωση, είχε αντίστοιχα και αρνητικές συνέπειες στην ευζωία των ανθρώπων και στην ανάρρωσή τους», πρόσθεσε ο Δρ. Μάρλεϊ Γουίλετζερς.

Η έρευνα στηρίχτηκε στα ευρήματα συμμόρφωσης με τα πρωτόκολλα κοινωνικής αποστασιοποίησης για 1.729 άτομα στην Ουαλία, στο διάστημα Μαρτίου- Σεπτεμβρίου 2020 και στις ενδείξεις για στρες, άγχος και κατάθλιψη στα άτομα αυτά, στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαϊου 2023.

Οι πιο κοινωνικοί άνθρωποι υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της κοινωνικής αποστασιοποίησης, σε αντίθεση με εκείνους που είναι πιο μοναχικοί και ανταγωνιστικοί.

Ο Δρ. Γουίλετζερς, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Bangor, πρόσθεσε ότι κάποια άτομα αντιμετώπισαν δυσκολίες και στην μετάβαση από το καθεστώς των συνεχόμενων οδηγιών για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στην εποχή μετά την πανδημία, όταν δεν υπήρξε καμία οδηγία για την επάνοδο στη φυσιολογική καθημερινότητα.

«Ο φόβος και τα τραύματα που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία έχουν διαρκείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία πολλών ατόμων, που μπορεί να επιδεινώθηκαν από την απώλεια της κοινωνικής αλληλεγγύης», δήλωσε ο Άντι Μπελ, διευθυντής του Κέντρου για την Ψυχική Υγεία.

Ο Μαρκ Γουίνστανλεϊ, διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Rethink Mental Illness», επισήμανε εξάλλου ότι «οι πρώτες μέρες της πανδημίας χαρακτηρίστηκαν από σημαντικές διαταραχές, αβεβαιότητα και έλλειψη ελέγχου, παράγοντες που μπορούν να εντείνουν το άγχος και την κακή διάθεση».

Διαβάστε επίσης:

Πρώτη εκπαιδευτική ημερίδα ΣΦΕΕ Patient Think Tank: «Το ταξίδι του φαρμάκου»

Σουηδική μελέτη για τη μαστογραφία: Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος μειώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού

ΕΣΥ: Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία αύριο και την Παρασκευή

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονωϊός –, Προβλήματα,koronoios –, provlimata