Τελειώνει ο χρόνος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα - Μεγάλο αγκάθι το χρέος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελειώνει ο χρόνος που διαθέτει η Ευρωζώνη για να διασφαλίσει συμφωνία συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ, την ώρα που παραμένουν οι διαφωνίες για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τους δημοσιονομικούς στόχους και την ελάφρυνση του χρέους, γράφει δημοσίευμα των Financial Times.

Το ΔΝΤ επιμένει και πιέζει τις

απρόθυμες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης για δώσουν περισσότερες πληροφορίες για το τι σκοπεύουν να κάνουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί προϋπόθεση για κάποιες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, από την υπογραφή της συμφωνίας τον περασμένο χρόνο. Για το Βερολίνο η συμμετοχή του Ταμείου είναι κρίσιμη για να μπορέσει να πείσει τους σκεπτικιστές Γερμανούς βουλευτές για την βιωσιμότητα του προγράμματος, αλλά ταυτόχρονα είναι από τις πιο επιφυλακτικές κυβερνήσεις απέναντι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Πηγές που έχουν πρόσβαση στις συνομιλίες αναφέρουν ότι η απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι σε αναμονή μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ «τρέχουν» για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση πριν από τις 5 Δεκεμβρίου, πριν από την τελευταία προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το ΔΝΤ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποφασίσει για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του 2016 και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι -με την παρουσία του ΔΝΤ- προχώρησαν σε ολονύχτιες διαπραγματεύσεις την περασμένη Δευτέρα για να υπάρξει συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει να πραγματοποιήσει η ελληνική πλευρά.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγηση θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ΔΝΤ και τις αρχές της Ευρωζώνης και θα υπάρξει προσπάθεια να λύσουν τις διαφορές σχετικά με το κατά πόσο τα οικονομικά συμπεράσματα που αποτελούν τα θεμέλια του τρίτου προγράμματος, είναι ρεαλιστικά.

Ο χρόνος τελειώνει για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και εάν το Ταμείο δεν συμφωνήσει να πάρει μέρος στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους τότε θα υψωθούν πολιτικά εμπόδια το 2017 συμπεριλαμβανομένης της ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο, με πιθανές επιπτώσεις στη θέση των ΗΠΑ για τις πρακτικές του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Οι εκλογές στην Ολλανδία το Μάρτιο μπορεί να ολοκληρώσουν την θητεία του Ντάισελμπλουμ στο υπουργείο Οικονομικών, ο πρόεδρος του Eurogroup αποτελεί άνθρωπο κλειδί για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Η αποτυχία να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για να ψηφίσει το Γερμανικό κοινοβούλιο την παροχή νέων δόσεων από το πρόγραμμα στην Αθήνα. Μία εναλλακτική υπόθεση, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, είναι να υπάρξει ακόμη ένα έκτακτο Eurogroup αργότερα μέσα στον Δεκέμβριο για να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα επιτρέψει τη συμμετοχή στο ΔΝΤ.

Στην καρδιά της διαφωνία βρίσκεται το γεγονός ότι το ΔΝΤ θεωρεί βαθιά μη ρεαλιστικούς τους στόχους του ελληνικού προγράμματος και κυρίως την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 στο 3,5% του ΑΕΠ και να το διατηρήσει.

Το Ταμείο υποστηρίζει ότι πρέπει ο στόχος για το πλεόνασμα να πέσει στο 1,5% του ΑΕΠ, εάν η Ευρωζώνη αποδεχθεί αυτόν τον στόχο θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντική ελάφρυνση χρέους. Την ώρα που το ΔΝΤ προετοιμάζει τη νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, άνθρωποι που μετέχουν στις συζητήσεις υποστηρίζουν ότι αυτό δεν θα αλλάξει τις δομικές διαφορές στη διαφωνία.

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι για πόσο θα ζητηθεί από την Ελλάδα να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%.

Η ΕΕ υποστηρίζει ότι μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα με θετική ανάπτυξη και πιο θετικές οικονομικές προσδοκίες για το 2017, ο στόχος είναι ρεαλιστικός. Και επίσημα η ΕΕ υποστηρίζει ότι μπορεί να βρεθεί λύση ανάμεσα στις τρεις πλευρές στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, όμως το ΔΝΤ δεν έχει ένα σκληρό χρονοδιάγραμμα για να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ελπίζει ότι θα υπάρξει μία συμφωνία των χωρών της Ευρωζώνης.

Για να πάρει το Ταμείο την απόφαση θα χρειαστεί να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο που θα περιλαμβάνει ανακούφιση χρέους και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

ΔΝΤελάφρυνση χρέουςσυμμετοχή ΔΝΤ στο πρόγραμμαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα