Τέμπη: Πονοκέφαλος για ΝΔ η προανακριτική για το μπάζωμα, πριν τις ευρωεκλογές – Οι σκέψεις για καθυστέρηση

Η αιφνίδια δικαστική εξέλιξη, που οδηγεί οσονούπω στη Βουλή την δικογραφία για το μπάζωμα και την εκχωμάτωση στο χώρο του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, φέρνει την κυβέρνηση ξανά σε δύσκολη θέση για την όλη υπόθεση.

Η εντολή της εισαγγελέως εφετών Λάρισας να διαβιβαστεί στον Άρειο Πάγο η μήνυση που έκαναν συγγενείς θυμάτων για τη μεταφορά χώματος σε άλλο χώρο και την αλλοίωση του πεδίου, δρομολογεί δεδομένα που δεν υπήρχαν μέχρι τώρα στο σκηνικό.

Η

εισαγγελέας ήταν ξεκάθαρη, τονίζοντας ότι η αναφορά των ονομάτων υπουργών επιβάλλει τη διαβίβαση του φακέλου σε ανώτερο δικαστικό επίπεδο, ώστε στη συνέχεια να επιληφθεί η Βουλή ως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να διαμηνύσει ότι θα καταθέσει αμέσως αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα τέσσερα κυβερνητικά στελέχη, που αναφέρονται στη δικογραφία. Ήτοι για τους Χρήστο Τριαντόπουλο, Μιχάλη Παπαδόπουλο, Θάνο Πλεύρη, Ζωή Ράπτη.

Το ερώτημα τώρα είναι εάν αυτή η συζήτηση στη Βουλή θα γίνει σύντομα και πριν τις ευρωεκλογές ή θα μετατεθεί γι’ αργότερα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, αλλά και την απαίτηση των συγγενών των θυμάτων να επισπευσθεί η απόδοση δικαιοσύνης, δεν επιθυμεί να αναδειχθεί σε τόσο κεντρικό θέμα ενόψει ευρωεκλογών η υπόθεση των Τεμπών. Και φυσικά να μην γίνει συζήτηση στη Βουλή πριν τις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Επί της ουσίας, η ΝΔ είναι δύσκολο να αρνηθεί τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, καθώς θα ενισχύσει τις κατηγορίες ότι συγκαλύπτει ευθύνες πολιτικών προσώπων και υπουργών της.

Από την άλλη, μία προανακριτική τώρα θα έριχνε βαριά τη σκιά της για την κυβέρνηση στην προεκλογική σύγκρουση.

Επιπλέον θα δημιουργούσε και ένα, τρόπον τινά, «δεδικασμένο»: Εάν δεχθεί προανακριτική για το μπάζωμα και την εκχωμάτωση, παραπέμποντας τέσσερις υπουργούς στη διαδικασία αυτή, τότε θα πρέπει να πράξει το ίδιο και με τον Κώστα Καραμανλή, εάν και όταν έρθει στη Βουλή ανάλογο αίτημα για αυτό καθαυτό το δυστύχημα.

Οι σκέψεις που υπάρχουν σε κυβερνητικούς κύκλους είναι να γίνουν οι ελιγμοί και οι καθυστερήσεις εκείνες, που θα παραπέμψουν το θέμα για μετά τις ευρωεκλογές.

Η δικογραφία άλλωστε είναι δύσκολο να φτάσει πολύ σύντομα στη Βουλή. Πρέπει να διαβιβαστεί από την εισαγγελία της Λάρισας στον Άρειο Πάγο και μετά να πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Στο μεταξύ το κοινοβούλιο θα έχει κλείσει για τις διακοπές του Πάσχα, αφήνοντας ένα νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο να διεκπεραιωθεί τον Μάιο. Αλλά λόγω των ευρωεκλογών μπορεί η Βουλή να κλείσει για κάποιες επιπλέον μέρες.

Και έτσι να αποφασιστεί ότι η δικογραφία και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική να συζητηθούν μετά τις ευρωεκλογές.

Το εάν αυτές οι σκέψεις υιοθετηθούν κεντρικά από την κυβέρνηση, γίνουν πράξη και το προεδρείο της Βουλής ακολουθήσει ανάλογη γραμμή είναι ένα ερώτημα.

Αλλά όπως και να έχει, η προεκλογική σύγκρουση είναι δύσκολο πλέον να μην επικεντρωθεί στο έγκλημα των Τεμπών.

Διαβάστε επίσης:

Δένδιας: Στα 2 δισ. ευρώ το κόστος απόκτησης δύο θόλων αεράμυνας – «Θέλουμε να διατηρήσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα»

Κουτσούμπας: Συνάντησε το συνδικάτο της Amazon – Τον υποδέχτηκε με καπέλο του ΠΑΜΕ ο πρόεδρος (Photos/Video)

Σε Σάμο και Χίο ο Στέφανος Κασσελάκης: «Βλέπω αναστροφή στην κοινωνία – Το καθεστώς ατιμωρησίας να τελειώνει»

Keywords
Τυχαία Θέματα