Τα σενάρια της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις ευρωεκλογές

Μπορεί να μας χωρίζουν οκτώ μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 όμως στο μέγαρο Μαξίμου έχουν ξεκινήσει ήδη οι συσκέψεις για τον σχεδιασμό του εκλογικού συστήματος με το οποίο θα γίνουν οι επόμενες ευρωεκλογές.

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση μέχρι στιγμής είναι τέσσερα.

Το πρώτο η χώρα να σπάσει σε 13 εκλογικές περιφέρειες όσες είναι δηλαδή και οι περιφέρειες που έγιναν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Και οι 21 ευρωβουλευτές

της Ελλάδας να προκύψουν από αυτές τις περιφέρειες ανάλογα και με το πληθυσμιακό τους αποτύπωμα. Αυτό το σενάριο αν και έχει πέσει στο τραπέζι της συζήτησης σύμφωνα με πληροφορίες συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες γιατί έχει αρκετές τεχνικές δυσλειτουργίες.

Το δεύτερο σενάριο είναι οι εκλογικές περιφέρειες να γίνουν επτά όσες δηλαδή και οι νυν αποκεντρωμένες διοικήσεις. Δηλαδή Αττική, Μακεδονία Θράκη, Ήπειρος Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο, Αιγαίο, Κρήτη.

Το τρίτο σενάριο είναι από τις νυν 7 αποκεντρωμένες διοικήσεις να συγχωνευθούν οι πιο μικρές πληθυσμιακά περιφέρειες και έτσι να έχουμε πέντε εκλογικές περιφέρειες.

Στα σενάρια που εξετάζονται είναι εάν για τον αριθμό των εδρών που θα συγκεντρώσει κάθε κόμμα θα μετράει η πανελλαδική του επίδοση ή η επίδοση του ανά περιφέρεια.

Αυτά που μέχρι τώρα είναι γνωστά και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα του σταυρού και ότι το όριο για εκλογή έστω και ενός ευρωβουλευτή σε πανελλαδικό ποσοστό θα είναι το 3%.

Το σενάριο για αύξηση του ορίου στο 4% ή στο 5%, αρχικά στις ευρωεκλογές και κατόπιν και στις εθνικές συζητήθηκε κάποια στιγμή στην κυβέρνηση με αφορμή και την εκλογή του Σπαρτιατών όμως αυτό έμεινε στο συρτάρι. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο πρώην υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε δηλώσει σε συνέντευξη του ότι θα έπρεπε να ανοίξει ένας διάλογος για την αύξηση του ποσοστού εκλογής βουλευτών ο οποίος όμως θα προϋπέθετε την συναίνεση τουλάχιστον των δύο άλλων μεγάλων κομμάτων του ΣυΡιζΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Στα πρέπει του νέου εκλογικού συστήματος θα είναι και η υποχρέωση να έχουν τα κόμματα πλήρεις συνδυασμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνδυασμών με τοπικά ή άλλα κριτήρια.

Το τέταρτο σενάριο που το τελευταίο διάστημα έχει αρκετούς υποστηρικτές είναι το εκλογικό σύστημα να μείνει ως έχει δηλαδή η Ελλάδα να παραμείνει ως μια έννοια εκλογική περιφέρεια από την οποία θα εκλεγούν οι 21 ευρωβουλευτές.

Οι θιασώτες αυτού του σεναρίου αναφέρουν πως “για να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα πρέπει να δούμε εάν πραγματικά βελτιώνουμε κάτι ή όχι”. Υποτίθεται ότι το σπάσιμο των περιφερειών θα γίνει προκειμένου οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές να έρθουν σε καλύτερη επικοινωνία με τον κόσμο και για να μην εκλεγούν ξανά γνωστά ονόματα και οι λεγόμενοι διάσημοι. Όσοι υποστηρίζουν το παρόν σύστημα αναρωτιούνται αν το σπάσιμο μπορεί να επιτρέψει τον παραπάνω στόχο ή αν και πάλι οι επώνυμοι θα επικρατήσουν.

Ένας από τους υποστηρικτές του νυν εκλογικού συστήματος ανέφερε στο ποντίκι πως “αν δεν θέλουμε τα μεγάλα ονόματα και τα “UFO” να εκλεγούν ως ευρωβουλευτές ο τρόπος είναι απλός να μην συγκροτήσουμε ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο. Να κατεβάσουμε τα βαριά μας πολιτικά ονόματα και στις υπόλοιπες θέσεις αξιόλογους ανθρώπους με επιστημονική επάρκεια να μας εκπροσωπήσουν στην ευρωβουλή. Μάλιστα να μπούμε σε αυτό το αφήγημα πρώτοι αδιαφορώντας αν τα άλλα κόμματα θα κατεβάσουν celebrities και επώνυμους. Δεν γίνεται να επιρρίπτουμε μόνο στους πολίτες την ευθύνη για το ποιος θα πάει στην ευρωβουλή θα πρέπει να την αναλάβουμε κι εμείς με την συγκρότηση του ψηφοδελτίου”.

Στους λόγους που κάποιοι υποστηρίζουν την παραμονή του ισχύοντος συστήματος είναι και το να ακυρωθεί η οποία πιθανότητα τοπικών συμμαχιών από αντιπολιτευόμενα κόμματα εναντίον της κυβέρνησης με τη δημιουργία σε τοπικό επίπεδο αντινεοδημοκρατικού μετώπου.

Πάντως αν και την εισήγηση του νέου συστήματος θα κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος την τελική απόφαση για το ποιο σύστημα θα επικρατήσει θα την πάρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μέσα στον Δεκέμβριο ή το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου.

Ανοιχτό είναι ακόμη και το θέμα του αν θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές όλοι οι νυν εκλεγμένοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Με βάση το ισχύον καταστατικό του κόμματος βουλευτές και ευρωβουλευτές μπορούν αυτοδικαίως να είναι ξανά υποψήφιοι ανεξαρτήτως θητειών. Όταν στην κυβέρνηση συζητούσαν το θέμα της λίστας η σκέψη που είχε πέσει ήταν να μπει πλαφόν δύο θητειών.

Σε μια τέτοια περίπτωση εκ νέου υποψήφιοι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να ήταν μόνο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Μάλιστα τότε ευρωβουλευτές σε συζητήσεις που είχα με τον πρωθυπουργό τους είχε εκμυστηρευθεί την πρόθεση του σε περίπτωση που καθιερωνόταν η λίστα να κάνει μία ισχυρή ανανέωση του ψηφοδελτίου. Τώρα όμως με τη διατήρηση του σταυρού τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού μέχρι στιγμής ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται από το καταστατικό του κόμματος. Ωστόσο υπάρχουν και νυν ευρωβουλευτές που σε κατιδίαν συζητήσεις δηλώνουν ότι δεν θα επιθυμούσαν να κατέβουν στην περίπτωση που η κυβέρνηση οδηγηθεί στο σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών.

Σε κάθε περίπτωση όλα τα δεδομένα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο προκειμένου να γίνουν γνωστοί οι όροι με τους οποίους κάποιος θα αποφασίσει να κατέβει ως ευρωβουλευτής αλλά και να υπάρξει αρκετός χρόνος για τους νέους υποψηφίους να τρέξουν και να γίνουν γνωστοί καθώς στόχος των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι να προσδώσουν στις ευρωεκλογές έντονο πολιτικό χαρακτήρα.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης σε Κουρέτα: «Θα είσαι το πρότυπο του νέου περιφερειάρχη Θεσσαλίας»

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει την Τρίτη η KO με θέμα τον Προϋπολογισμό

ΣΥΡΙΖΑ για τραυματισμό ανήλικης στο Ν. Ηράκλειο: «Περιμένουμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τα σενάρια της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις ευρωεκλογές,