Τα πλοία – φαντάσματα της Βαλτικής (Photos)

Καταδύονται στα παγωμένα νερά γύρω από την Σκανδιναβία και ψάχνουν πλοία που έχουν βυθιστεί, τα οποία οι αυτοδύτες Γιόνας Νταμ και Καρλ Ντάγκλας αποκαλούν “τα πλοία φαντάσματα” της Βαλτικής. Οι δύο αυτοδύτες λατρεύουν την ιστορία και εδώ και 25 χρόνια έχουν αφιερώσει αμέτρητες ώρες στο κυνήγι των “πλοίων φαντασμάτων”.

Υπάρχουν πάρα πολλά ναυάγια στη Βαλτική και κάποια από αυτά βρίσκονται σε αξιοσημείωτα καλή κατάσταση λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN.

Τα απομεινάρια από το
ατμόπλοιο Rumina (φωτογραφία Γιόνας Νταμ)Άθικτα ναυάγια

Ο Γιόνας Νταμ φωτογραφίζει τα ναυαγισμένα πλοία φέρνοντας στη δημοσιότητα τα μυστικά τους. Σε κάποια ναυάγια τα έπιπλα στα σαλόνια και η διακόσμηση στους εσωτερικούς χώρους έχουν μείνει σχεδόν άθικτα.

Ο Νταμ και ο Ντάγκλας περνούν ατέλειωτες ώρες ψάχνοντας διάφορα βιβλία, απ’όπου αλιεύουν ιστορίες ναυαγίων. Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του Νταμ, που τις συνοδεύουν τα κείμενα του Ντάγκλας, έγιναν βιβλίο υπό τον τίτλο “Τα πλοία φαντάσματα της Βαλτικής Θάλασσας”, που εκδόθηκε από τον σουηδικό εκδοτικό οίκο Bokförlaget Max Ström.

Η Βαλτική ήταν πάντα ένας πολυσύχναστος θαλάσσιος δρόμος κι αυτό σημαίνει ότι έχει μακρά ιστορία πλοίων τα οποία κράτησε για πάντα η θάλασσα.

Στο βιβλίο τους ο Ντάγκλας γράφει ότι «υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άθικτα ναυάγια, κάθε περιόδου» στον βυθό της Βαλτικής. «Υπάρχουν πολλά που δεν έχουν εντοπιστεί», λέει ο Νταμ στο CNN Travel. Και γι αυτό ο Ντάγκλας πιστεύει ότι η Βαλτική είναι «το καλύτερο μέρος του κόσμου για καταδύσεις».

Το παράξενο είναι ότι αρχικά ο Ντάγκλας απέφευγε τον ωκεανό. «Φοβόμουν το νερό, αλλά τα πράγματα που τρομάζουν, συχνά μας ενθουσιάζουν», λέει. Με την παρότρυνση των φίλων του αποφάσισε να γίνει αυτοδύτης. «Μετά από αυτό κόλλησα», ομολογεί, αν και ακόμα του προκαλεί ναυτία το ταξίδι με πλοίο.

'Baltic Sea Shipwreck' cargo includes bottles, porcelain, violins and pocket watches. Photo: Jonas Dahm pic.twitter.com/M5zPiuzA3K

— Grouse Beater (@Grouse_Beater) January 14, 2023Αποτυπώνοντας με τον φακό την ιστορία των ναυαγίων

Σε κάθε μία από τις φωτογραφίες του Νταμ αποτυπώνεται η προσπάθειά του να βρει λεπτομέρειες που θα δίνουν την αίσθηση του ναυαγίου.

Οι αυτοδύτες που φωτογραφίζουν «χρησιμοποιούν το σκοτάδι (στον βυθό του ωκεανού) προς όφελός τους», λέει ο Ντάγκλας.

«Στόχος είναι η ισορροπία ανάμεσα στο φυσικό φως από την επιφάνεια, με το φως από το φλας και η κάλυψη όσο γίνεται μεγαλύτερου μέρους του ναυαγίου», εξηγεί. «Για να πάρουμε μια ευρυγώνια φωτογραφία μερικές φορές συνεργαζόμαστε δύο- τρεις δύτες, ενώ παράλληλα εγώ κάνω τις φωτογραφήσεις με close up».

Εκτός από την ισορροπία ανάμεσα στις πηγές φωτός, η φωτογράφηση ναυαγίων έχει πολλές προκλήσεις, όπως το εξαιρετικά δριμύ ψύχος σε τέτοιες θάλασσες όπως η Βαλτική και φυσικά η περιορισμένη ορατότητα.

Ο Νταμ τράβηξε αυτή τη φωτογραφία από το εσωτερικό καμπίνας επιβάτη στο επιβατηγό Aachen, ένα ατμόπλοιο του 19ου αιώνα, που βυθίστηκε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν μετατράπηκε σε πλοίο του γερμανικού πολεμικού ναυτικού. (φωτο Γιόνας Νταμ)

Τα πλοία που έχουν φωτογραφήσει για τις ανάγκες του βιβλίου τους ο Νταμ και ο Ντάγκλας βρίσκονται σε βάθος μέχρι 110 μέτρων. «Σε τέτοια βάθη δεν έχεις πολύ χρόνο για να πάρεις τις φωτογραφίες όπως θα ήθελες», λέει ο Νταμ.

Για να εντοπίσουν τα ναυάγια οι δύο αυτοδύτες συγκεντρώνουν πληροφορίες από ντόπιους ψαράδες, ή ακολουθούν τα ίχνη άλλων δυτών που έχουν προηγηθεί.

«Αλλά μερικές φορές ένα ναυάγιο εμφανίζεται από το πουθενά στον ηχοεντοπιστή μας», γράφει ο Ντάγκλας.

Οι δύο δύτες αφιερώνουν πολύ χρόνο για να ανακαλύψουν την ιστορία των ναυαγίων, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για άγνωστα πλοία.

Εστιασμένη φωτογραφία στο χρονόμετρο ενός ναυαγίου, που ήταν ένα είδος ρολογιού (φωτο Γιόνας Νταμ)Το πορσελάνινο ναυάγιο

Ένα τέτοιο, μυστηριώδες ναυάγιο, έχει ενθουσιάσει τον Νταμ, που το αποκαλεί “πορσελάνινο ναυάγιο”. Υπάρχουν θησαυροί σε αυτό, όπως βιολιά, πήλινες πίπες και ρολόγια τσέπης – και φυσικά πολλά κομμάτια πορσελάνης.

«Δεν ξέρουμε το όνομα του πλοίου, γιατί βυθίστηκε, ούτε που πήγαινε. Αυτό που ξέρουμε είναι πως κουβαλούσε πολύτιμο φορτίο που δεν έφτασε στον προορισμό του», λέει ο Νταμ.

New photography techniques reveal the Baltic’s eerie wrecks • Extracted from the book Ghost Ships of the Baltic Sea by Jonas Dahm and Carl Douglas, published by Max Ström https://t.co/9cb3rcb0UT

— Quentin Sommerville (@sommervilletv) January 13, 2023

Οι δύο δύτες δίνουν ιδιαίτερη προσοχή να μην προκαλέσουν φθορές στα ναυάγια, και πολύ περισσότερο να μην διαταράξουν το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Προσεγγίζουν το κάθε ναυάγιο με σεβασμό. «Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με καταστροφές, όπου πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κάτω από τρομερές συνθήκες. Τα επισκεπτόμαστε με ιδιαίτερο σεβασμό για να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων και να αφηγηθούμε την ιστορία τους», γράφει ο Νταμ στο βιβλίο.

Διαβάστε επίσης:

Έμμα Τόμπσον: Επίθεση στη Λιζ Τρας για την πολιτική της – «Η μεσαία τάξη υπέφερε» (Videos)

EMA: Στο μικροσκόπιο φάρμακα για γρίπη και κρυολόγημα – Φέρονται να ενοχοποιούνται για εγκεφαλοπάθειες

Κύπρος: Νεκρές φάλαινες ξεβράστηκαν στις ακτές- Ποια η σύνδεση με τους σεισμούς σε Τουρκία – Συρία (Photos/Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βαλτικής Photos,valtikis Photos