Τα ελληνικά ΜΜΕ ασχολούνται με ειδησεογραφία που δεν ενδιαφέρει την κοινή γνώμη (πίνακας)

Τα ελληνικά μίντια μοιάζουν να έχουν χάσει την επαφή τους με την κοινωνία με βάση τα στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης για τις ειδήσεις και τα ψηφιακά ΜΜΕ ανά τον κόσμο του ερευνητικού Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η κρίση στη σχέση μεταξύ ΜΜΕ και πολιτών

δεν εντοπίζεται μόνον στο έλλειμα εμπιστοσύνης των ειδήσεων τις οποίες μόλις το 19% του αντιπροσωπευτικού δείγματος του πληθυσμού δήλωσε ότι «εμπιστεύεται τις περισσότερες ειδήσεις τις περισσότερες φορές», ο χαμηλότερος δείκτης στις 46 χώρες του κόσμου που «έτρεξε» η έρευνα για το 2023.

Η ενημέρωση είναι τέτοια ώστε έξι στους δέκα στην Ελλάδα αποφεύγουν τις ειδήσεις. Το 57% φέρει την χώρα στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της έρευνας οι πολίτες των οποίων αποφεύγουν να ενημερώνονται. Στον αντίποδα είναι η Ιαπωνία με 11%, που είναι ως δείκτης, ο χαμηλότερος στην έρευνα του πανεπιστημιακού Ινστιτούτου.

Επίσης η έρευνα έδειξε ότι ένας στους δύο Έλληνες (47%) χρήστες του ιντερνετ/καταναλωτές ειδήσεων δεν ενδιαφέρεται για την ειδησεογραφία που αφορά στις εξελίξεις της ημέρας και αυτό συνδέεται με την αξιολόγηση που κάνουν τα ΜΜΕ στην διαμόρφωση της θεματολογίας τους.

Η πλειονότητα (64%) των αναγνωστών/χρηστών διαδικτύου/καταναλωτών ειδήσεων δηλώνει ότι επιθυμεί και ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για ειδήσεις με θετικό πρόσημο, ειδήσεις για ανθρώπους σας εκείνους και να έχει μια δημοσιογραφία η οποία θα προτείνει λύσεις σε προβλήματα.

Οι Έλληνες δεν διαφοροποιούνται από την γενική τάση της έρευνας του Ινστιτούτου Reuters στην οποία οι πολίτων των 46 χωρών εξέφρασαν την επιθυμία για αξιόπιστο περιεχόμενο, διαφορετική δημοσιογραφική ύλη/ περιεχόμενο, περιορισμό των αρνητικών ειδήσεων και του τοξικού περιεχομένου.

Η κρίση στη σχέση ΜΜΕ- αναγνωστικού κοινού δεν αφορά μόνον τα παραδοσιακά μίντια αλλά και τα ιντερνετικά καθώς «βγάζει μάτι» η μείωση εκείνων που ενημερώνονται απευθείας από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και εφαρμογές.

Η έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου– Φεβρουαρίου 2023 με τη μέθοδο ηλεκτρονικού ερωτηματολόγιου. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου στην επικαιρότητα βρίσκονταν οι προεκλογικές συζητήσεις, η πτώση του αεροπλάνου Φάντομ, ο θάνατος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και ο σεισμός στην Τουρκία. Η δημοσκόπηση είχε ολοκληρώθηκε πριν από το δυστύχημα των Τεμπών και πριν από την προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Η έρευνα έγινε σε αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού κάθε χώρας που διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο (στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι 79%) και στην Ελλάδα φέτος ήταν 2.023 άτομα, σύμφωνα και με τον οργανισμό έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις» ο οποίος είχε πιο εξειδικευμένο το κεφάλαιο της έρευνας για την ελληνικά ψηφιακά ΜΜΕ και τις ειδήσεις.

Διαβάστε επίσης:

ΑΝΤ1: Τέλος η Μαρία Κορινθίου – Η λιτή ανακοίνωση του σταθμού (Video)

Συγκινημένη η Παπίλα στο φινάλε της εκπομπής – «Δε μας βγήκε όπως θέλαμε»

«Η γη της ελιάς» spoiler: Δήμητρα και Ορέστης έρχονται πιο κοντά με ένα φιλί

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΜΜΕ,mme