Τα Αισχύλεια κλείνουν 44 χρόνια…

"Π" ARTΜια ΓνώμηΈντυπη Έκδοση

Ο λόγος σήμερα για τα Αισχύλεια του Δήμου Ελευσίνας, ένα από τα μακροβιότερα και πλέον συνεπή πολιτιστικά φεστιβάλ στην Ελλάδα, που γιορτάζει φέτος την 44η διοργάνωσή του, τη στιγμή που η πόλη υλοποιεί ήδη το πρόγραμμά της για τη μετάβαση σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Τα Αισχύλεια 2018 περιλαμβάνουν θεατρικές, μουσικές, κινηματογραφικές και εικαστικές παραστάσεις, καθώς στόχος τού φεστιβάλ είναι να αγκαλιάσει και να προβάλει όλες τις

μορφές της τέχνης. Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Παλαιό Ελαιουργείο, έναν χώρο που έχει άρρηκτα συνδεθεί με τα Αισχύλεια.

Στο πρόγραμμα παίρνουν μέρος σημαντικοί τραγουδιστές και συνθέτες, όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Στέφανος Κορκολής, ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Φοίβος Δεληβοριάς με τη Μαρίνα Σάττι κ.ά.

Επίσης αξιόλογες παραστάσεις, όπως ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριτζήλα, ο «Ορέστης» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, ο «Αγαμέμνονας» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, με τον Λάκη Λαζόπουλο, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου κ.ά.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ εκδίδεται το φωτογραφικό λεύκωμα «Τροτύλη», με παράλληλη έκθεση του Βαγγέλη Γκίνη και κεντρικό θέμα το εργοστάσιο της Πυρκάλ, με το βλέμμα στραμμένο στο ανθρώπινο δυναμικό, που αποτελεί σίγουρα ένα πολύτιμο τεκμήριο για την πρόσφατη ιστορία του τόπου της Ελευσίνας.

Μέσα από τη διαδικασία της φωτογράφισης και την αγωνία για την καλύτερη απόδοση της ατμόσφαιρας των μισοεγκαταλελειμμένων χώρων ο καλλιτέχνης συνέλαβε την ιδέα να στραφεί προς τη φωτογραφική αποτύπωση ανθρώπων που βίωσαν αυτούς τους χώρους εργασίας. Έτσι, η φωτογραφική καταγραφή έχει αποδώσει, πέραν των υλικών τεκμηρίων, και άυλα ανθρώπινα συναισθήματα και έχει μετατραπεί σε μια ζωντανή αφήγηση. (Επιμελήτρια: Λουίζα Καραπιδάκη).

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ταινίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, οι οποίες προβάλλονται από τις 30 Αυγούστου ώς τις 18 Σεπτεμβρίου στον θερινό κινηματογράφο, στην παραλία της Ελευσίνας, με είσοδο μόλις 5 ευρώ.

Η έναρξη γίνεται στις 30.8 με την ταινία «Άφτερλωβ», σε σκηνοθεσία Στέργιου Πάσχου. Ακολουθεί την 1.9 ο «Γιος της Σοφίας», σε σκηνοθεσία Ελίνας Ψύκου. Στις 3.9 προβάλλεται το «Τελευταίο σημείωμα», σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, στις 11.9 το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, στις 15.9 ο «Θάνατος του ιερού ελαφιού» του Γιώργου Λάνθιμου και η κινηματογραφική αυλαία πέφτει στις 18.9 με προβολή ταινιών μικρού μήκους.

Το σίγουρο είναι ότι θα κάνουμε πολλές εκδρομές στην Ελευσίνα…

ΑισχύλειαΕλευσίναπαραστάσειςIssue: 2035Issue date: 23-8-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα