ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινά το 5ο Συνέδριο με στοίχημα την επιβίωση – Από το restart στα «υπαρξιακά» – Σε τεντωμένο σχοινί ο Φάμελλος

Σε πολύ δύσκολες συνθήκες και με αρνητικούς οιωνούς ξεκινά το 5ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικώς στόχευση της ηγεσίας ήταν το συνέδριο να σηματοδοτήσει την πολιτική επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημοσκοπική ανάκαμψή του, αλλά και να αποτυπώσει τους συσχετισμούς της ηγεσίας Φάμελλου, με την εκλογή νέων οργάνων, καθώς τα απερχόμενα όργανα κρατάνε από το 2022, δηλαδή από την εποχή Τσίπρα.

Όμως,

το συνέδριο ξεκινά μέσα σε κλίμα πολιτικής αμηχανίας, με τον Σωκράτη Φάμελλο αποδυναμωμένο, τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει την καθοδική πορεία, μετά τον Κασσελάκη, και τον πρώην αρχηγό του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό να εκπέμπει το μήνυμα ότι έχει στα σκαριά ένα διακριτό πολιτικό σχέδιο, ξεχωριστό από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά το συνέδριο θα διεξαχθεί στη σκιά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επέλεξε η Διάσκεψη του Ινστιτούτου του να προηγηθεί του συνεδρίου του κόμματος. Διάσκεψη από την οποία εξέπεμψε ισχυρό σήμα επιστροφής, τινάζοντας στον αέρα την κορυφαία διαδικασία του κόμματος, καθώς μοιραία θα επισκιαστεί από τις συζητήσεις περί νέου κόμματος.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, πριν από την ομιλία Τσίπρα και επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι «θα είμαστε μαζί» στο συνέδριο με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι όμως ένα ερώτημα πώς θα χειριστεί στην εναρκτήρια ομιλία του τον αντίκτυπο των όσων είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάτι να επιδείξει αυτή τη στιγμή, παρά διαδοχικές ήττες, από την αποτυχία να επιτευχθεί ο στόχος των συνεργασιών. Ειδικά με τη Νέα Αριστερά, με την οποία υπήρξαν πολλά μπρος πίσω και με την Κουμουνδούρου να αδυνατεί να διαχειριστεί τη σχέση με τους πρώην συντρόφους με όρους μακροπρόθεσμης στόχευσης και στρατηγικής, δεδομένου ότι πόνταρε σε άμεσα, επικοινωνιακά αποτελέσματα.

Η παραπάνω αποτυχία συμπαρέσυρε και τον στόχο που είχε τεθεί αρχικά περί της ανάκτησης της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα από μια σύμπραξη κοινοβουλευτική με τη Νέα Αριστερά, που θα έδινε τη δυνατότητα στις δυο Κοινοβουλευτικές Ομάδες να λειτουργήσουν ως μία.

Ο στόχος της συνεργασίας παραμερίστηκε τελείως με την υπόθεση της Προανακριτικής για τα Τέμπη, καθώς η ηγεσία αιφνιδίως πρόταξε το θέμα της παραπομπής Μητσοτάκη, προκαλώντας τη ρήξη με τη Νέα Αριστερά που δεν συμφωνούσε και με την οποία είχαν «δώσει τα χέρια» μια εβδομάδα πριν. Η ηγεσία επέλεξε να απευθυνθεί στο κοινό που έχει μετακινηθεί στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και χαρακτηρίζεται από «αντιμητσοτακική» ή «αντισυστημική» οργή, με την προσδοκία «επαναπατρισμού» δυνάμεων και εμφάνισης δημοσκοπικού σφυγμού, παραμονές του συνεδρίου. Όμως τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε σε πολιτικό και επικοινωνιακό «φιάσκο», το οποίο σφράγισε ο τέως πρόεδρος του κόμματος (και στη συνέχεια πολιτικός αντίπαλος) Στέφανος Κασσελάκης.

Η αγωνία λοιπόν της ηγεσίας για γρήγορα αποτελέσματα προκειμένου να εδραιωθεί άμεσα και αυτό να επισφραγιστεί στο συνέδριο έφερε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα, με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή να δίνει τη μάχη της επιβίωσης, απέναντι στην απαξίωση και τα φαινόμενα αποδρομής που έχουν ήδη ξεκινήσει. Ένα φανερό δείγμα του κλίματος απογοήτευσης και «αποεπένδυσης» στην Κουμουνδούρου που επικρατεί στο παρασκήνιο αποτελεί η παραίτηση της Ζωής Καρκούλια από την Πολιτική Γραμματεία, με αιχμές για διευθετήσεις, αλλά και για «υπαρξιακό» και «ταυτοτικό» πρόβλημα.

Στο έλεος των Πολάκη και Παππά

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον μένει να φανεί τι στάση θα κρατήσουν τις μέρες του συνεδρίου οι Παύλος Πολάκης και Νίκος Παππάς, που όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν δείξει να συντονίζονται λειτουργώντας ως εσωκομματική αντιπολίτευση.

Από τη μία έχει φανεί πως επιδίωξή τους είναι να καταγράψουν, στο πλαίσιο της μάχης των συσχετισμών, υπολογίσιμη εσωκομματική παρουσία. Ο Παύλος Πολάκης, ειδικά, ο οποίος έλαβε 44% στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, θα ήθελε να κατοχυρώσει και οργανωτικά αυτό το ποσοστό που αντανακλά στην κομματική βάση.

Από την άλλη, είναι με ερωτηματικό αν αυτή τη δύσκολη ώρα για τον Φάμελλο θα ρίξουν τους τόνους, αντιλαμβανόμενοι το συνολικότερο πρόβλημα επιβίωσης του κόμματος, από το οποίο εξαρτάται η επιβίωση όλων.

Ο Παύλος Πολάκης, πάντως, επιμένει στην πλατφόρμα των «έξι πυλώνων», την οποία με ανάρτησή του αντέταξε ως μόνη αριστερή και φιλολαϊκή διέξοδο, απαξιώνοντας την πλατφόρμα του πρώην πρωθυπουργού (ανάρτηση που, σημειωτέον, απέσπασε και το «λάικ» του Νίκου Παππά, ο οποίος είχε παραβρεθεί και στο Μέγαρο Μουσικής την Τρίτη). Επιπλέον, σχολιάζοντας ανάρτηση του Χριστόφορου Βερναρδάκη, που κωδικοποιούσε την παρέμβαση του Μπέρνι Σάντερς στην εκδήλωση Τσίπρα, ουσιαστικά έδειξε να θεωρεί πως τα όσα είπε ο Αμερικανός γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος είναι πιο κοντά στους δικούς του «έξι πυλώνες».

Το πρόγραμμα

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκινούν σήμερα το απόγευμα, μετά τις 5 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Γυμναστηρίου Μπάσκετ Περιστερίου (Γιαννιτσών 110, Περιστέρι).Η εισηγητική ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου θα ξεκινήσει στις 18.30, ενώ στις 19.30 θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί των προσκεκλημένων. Η πρώτη μέρα θα ολοκληρωθεί με συναυλία – αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, σε μουσική επιμέλεια Θανάση Βασιλά. Τραγουδούν (με αλφαβητική σειρά): Καλλιόπη Βέττα, Δώρος Δημοσθένους, Κώστας Θωμαΐδης, Μανώλης Φάμελλος.

Θα ακολουθήσουν την Παρασκευή και το Σάββατο οι ομιλίες των συνέδρων και το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με τη δευτερολογία Φάμελλου το μεσημέρι της Κυριακής και τις ψηφοφορίες για το Κείμενο Θέσεων και το Καταστατικό.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης από Οδησσό: Νέο μήνυμα στην Τουρκία για το SAFE – Να βρίσκεται σε κάποια ευθυγράμμιση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ

Τσίπρας: Η Ευρώπη να γίνει δύναμη ειρήνης, ασφάλειας και βιώσιμης ανάπτυξης

Κακή η στόχευση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη σύμφωνα με την ΕΕ – Η περίπτωση της Ελλάδας

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Ξεκινά, 5ο Συνέδριο, Φάμελλος,syriza, xekina, 5o synedrio, famellos