ΣΥΡΙΖΑ: Το συνέδριο, οι αλλαγές και η χαρτογράφηση των τάσεων

Ένα βασικό χαρακτηριστικό του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ότι έχει αποσυνδεθεί η πολιτική συζήτηση από την εκλογή του προέδρου και του κεντρικού καθοδηγητικού οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής. Εν τούτοις οι συσχετισμοί θα μετρηθούν στην κάλπη που θα στηθεί το Σάββατο προκειμένου οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τις αλλαγές στο κόμμα να τεθούν στην κρίση του συνεδριακού σώματος (αναμένεται ότι θα εγκριθούν με

ευρεία πλειοψηφία).

Τελικός σταθμός θα είναι η ψηφοφορία που θα γίνει μετά το συνέδριο, στις 15 Μαΐου. Σημειώνεται ότι ο Τσίπρας έχει προτείνει – και αναμένεται να εγκριθεί και αυτή η πρόταση κατά το συνεδριακό τετραήμερο – οι εγγραφές νέων μελών να συνεχιστούν και μετά το συνέδριο, έως και την ημέρα της ψηφοφορίας, και τα μέλη που θα εγγραφούν, ακόμη και ανήμερα, να έχουν το δικαίωμα για την εκλογή προέδρου. Αντιθέτως, για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής οι λίστες των μελών με δικαίωμα ψήφου έκλεισαν στις 21 Μαρτίου.

Μένει στη συνέχεια να φανεί πώς θα διαμορφωθεί η νέα ανθρωπογεωγραφία στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. μετά την εκλογή της νέας 300μελούς Κεντρικής Επιτροπής, που επίσης θα εκλεγεί από τη βάση για πρώτη φορά, καθώς ο Τσίπρας έχει στείλει αρκετές φορές το μήνυμα ότι κανείς δεν έχει ισόβια αξιώματα και το πρόσωπο του κόμματος θα αλλάξει.

Τι αλλάζει στο κόμμα

Οι επτά κομβικές αλλαγές στο καταστατικό, τις οποίες προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας και θα τεθούν σε ψηφοφορία το Σάββατο, είναι οι εξής:

1. Ψηφιακή δομή και λειτουργία: Θεσπίζεται σε όλα τα επίπεδα του κόμματος η δυνατότητα ψηφιακής ή υβριδικής λειτουργίας των οργάνων, εκτός της διά ζώσης, που παραμένει ο κανόνας. Η ψηφιακή πλατφόρμα αναβαθμίζεται σε εργαλείο όχι απλώς ενημέρωσης, αλλά και διαβούλευσης και ψηφοφορίας.

2. Απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης στο κόμμα: Με μια απλή αίτηση είτε στην Ο.Μ. (Οργάνωση Μελών) είτε κεντρικά στο κόμμα είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα iSyriza.gr, ο κάθε πολίτης που το επιθυμεί γίνεται αυτοδίκαια μέλος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., ενώ στα μέλη της Ο.Μ. δίνεται και το δικαίωμα υποβολής ενστάσεων.

3. Δημοψηφίσματα – Συμμετοχική και άμεση Δημοκρατία: Τα μέλη «αποκτούν δικαίωμα να λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, όπως π.χ. για τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση, μέσα από τη διεξαγωγή καθολικών δημοψηφισμάτων. Επίσης τα μέλη εκλέγουν αντιπροσώπους όχι μόνο για το συνέδριο αλλά και σε δημοτικές και περιφερειακές συντονιστικές επιτροπές και το Εθνικό Συμβούλιο, ενισχύοντας έτσι την παρέμβασή τους σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο».

4. Εκλογή της ηγεσίας του κόμματος απευθείας από τη βάση του κόμματος: «Η συλλογική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., τόσο η Κεντρική Επιτροπή όσο και ο πρόεδρος του κόμματος θα εκλέγονται απευθείας από τα μέλη του κόμματος με καθολική ψηφοφορία, με ενιαία λίστα. Το συνέδριο του κόμματος θα εγκρίνει πέραν από το κείμενο Πολιτικής Απόφασης και τις υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή καθώς και για την προεδρία του κόμματος. Η καθολική ψηφοφορία θα διεξάγεται μετά το συνέδριο».

Υπογραμμίζεται επίσης ότι «δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε σώμα που εκλέγει τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή», επομένως «κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η πρόταση αποβλέπει σε αρχηγικό κόμμα, αλλά αντίθετα σε πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα».

5. Θητείες σε Βουλή – Ευρωβουλή – Κεντρική Επιτροπή: Προτείνεται η «εισαγωγή ανώτατου ορίου στις τρεις θητείες ή στα δώδεκα συνεχόμενα χρόνια στη Βουλή / Ευρωβουλή και αντίστοιχα και στην Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ώστε απρόσκοπτα να διασφαλίζεται η ανανέωση του στελεχικού δυναμικού».

6. Ισότητα φύλων στην Κεντρική Επιτροπή: Πλήρης ισότητα στα όργανα, καθώς από την ποσόστωση υπέρ των γυναικών στο 30% πάμε στο 50% και τα μισά μέλη θα είναι γυναίκες. Προβλέπεται επίσης η «δημιουργία Παρατηρητηρίου κατά των Διακρίσεων ως προσπάθεια υπέρβασης των διακρίσεων και υπέρ της συμπερίληψης, με αρμοδιότητα να διερευνά προκαταρκτικά καταγγελίες για διακρίσεις και αν κριθεί σκόπιμο να παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας».

7. Θέσπιση Επιτροπής Δεοντολογίας / πειθαρχικές κυρώσεις: Διαμορφώνεται ένα αναλυτικό πλέγμα υποχρεώσεων των μελών, σε αντιστοιχία με τα διευρυμένα δικαιώματά τους. Θεσμοθετείται Επιτροπή Δεοντολογίας, απευθείας εκλεγμένη από το συνέδριο, για να παρακολουθεί την τήρηση του καταστατικού και να επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις όπου απαιτείται, μέσα από μία διαδικασία που εξασφαλίζει τα δικαιώματα των μελών αλλά και την εφαρμογή του καταστατικού.

Για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα η Επιτροπή Δεοντολογίας με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 μπορεί να αποφασίσει την αναστολή ιδιότητας του μέλους ή ακόμα και τη διαγραφή του.

Ομιλία Τσίπρα: Βασικά στοιχεία και προγραμματικοί άξονες

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σήμερα το απόγευμα, καθώς, έξι χρόνια μετά το προηγούμενο συνέδριο, έχει συσσωρευτεί και πολλή πολιτική ύλη. Η ομιλία επομένως θα είναι επί παντός και πιθανότατα θα υπερβεί τη διάρκεια της μίας ώρας που έχει ανακοινωθεί.

1. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφερθεί στη μεγάλη εικόνα μέσω της διεθνούς συγκυρίας και θα επισημάνει ότι έπειτα από μια σειρά κρίσεων (χρηματοπιστωτική, πανδημία, κρίση ενέργειας και ακρίβειας) έχει αποδειχτεί η χρεοκοπία του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος διεθνώς. Παράλληλα, με δεδομένο τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα διαπιστώσει ότι γεννάται ένα ζήτημα ασφάλειας σε επίπεδο ευρωπαϊκής κλίμακας καθώς και το ζήτημα πώς θα αποφευχθεί ένα νέο ψυχροπολεμικό κλίμα μετά τον πόλεμο.

2. Συνδέοντας τη διεθνή συγκυρία με την εγχώρια κατάσταση αναμένεται να τονίσει ότι ύστερα από επάλληλες κρίσεις η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι επικίνδυνη και «ούτε θέλει ούτε μπορεί» να τις διαχειριστεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και είναι ενδεικτικό ότι στην πανδημία δεν ενίσχυσε το δημόσιο Σύστημα Υγείας, ενώ και στην τρέχουσα κρίση δεν προχωρά σε σοβαρά μέτρα προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

3. Η ομιλία θα έχει στοιχεία απολογισμού, καθώς ο πρόεδρος αναμένεται να αναφερθεί σε σημαντικούς σταθμούς της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, στα θετικά στοιχεία από τη διακυβέρνηση, τη ρύθμιση του χρέους, την έξοδο από τα μνημόνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών έως τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Και εδώ αναμένεται με ενδιαφέρον αν στην ομιλία του θα υπάρξουν στοιχεία αυτοκριτικής και αναφορές για το τι δεν έκανε σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τις εκλογές και μετά, πάντως, εν είδει αυτοκριτικής, έχει αναφέρει ουκ ολίγες φορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αναμένεται να αναφερθεί και σε κομβικούς προγραμματικούς άξονες που διαμορφώνουν ένα πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος για την επόμενη μέρα:

1. Ακρίβεια – Ενέργεια: Αναμένεται να είναι κεντρική αιχμή και η βασική δέσμη προτάσεων είναι γνωστή ήδη: μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και μείωση ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, αύξηση του κατώτατου μισθού προκειμένου να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά από τον πληθωρισμό που κατατρώει το εισόδημά τους, πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, επιβράδυνση της απολιγνιτοποίησης όσο διαρκεί η κρίση και επένδυση στις ΑΠΕ, ανάκτηση του ρόλου της κοινής ωφέλειας προκειμένου να παρέμβει για τη μείωση των τιμολογίων της ενέργειας, έλεγχοι της ΡΑΕ και σπάσιμο του καρτέλ της ενέργειας.

2. Οικονομία: Ρύθμιση του ιδιωτικού «πανδημικού» χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του αρχικού κεφαλαίου, μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

3. Κοινωνικό κράτος: Το πεδίο αυτό περιλαμβάνει από το εμβληματικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για το νέο ΕΣΥ και τη στήριξη στη Δημόσια Υγεία έως την κατάργηση νόμων της Νίκης Κεραμέως στην Παιδεία, όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ. Γενικώς, το στίγμα που αναμένεται να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι το ξήλωμα του «γαλάζιου» νομοθετικού πλαισίου που επιτίθεται στο κοινωνικό κράτος και την εργασία.

4. Εργασία: Βασικές εξαγγελίες η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η επαναφορά του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων.

Η γεωγραφία των τάσεων και οι θέσεις τους

Σε γενικές γραμμές η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για τα πολιτικά μηνύματα του συνεδρίου, όπως η «Νέα Αρχή» και η Πολιτική Αλλαγή, καθώς το συνέδριο συμβαίνει σε μια στιγμή που η φθορά της κυβέρνησης είναι μεγάλη και ραγδαία, με την ψαλίδα να κλείνει όλο και περισσότερο κάθε εβδομάδα. Υπό αυτό το πρίσμα, η ηγετική ομάδα μεταφέρει ότι το κλίμα είναι πολύ θετικό και πέρα από αναμενόμενη κριτική και αιχμές, πιθανώς και κάποιες εντάσεις, δεν ευνοούνται μετωπικές και συγκρουσιακές καταστάσεις το τετραήμερο των εργασιών.

Ο βασικός διαχωρισμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι μεταξύ της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, οι δύο «πόλοι» που συγκρούονται όταν προκύπτουν ζητήματα που προκαλούν πόλωση (και το θέμα της εκλογής από τη βάση είναι ένα από αυτά), ενώ για ορισμένα ζητήματα ενίοτε προκύπτει οριζόντια συμφωνία. Οι προτάσεις Τσίπρα για εκλογή προέδρου αλλά και Κεντρικής Επιτροπής από το σύνολο των μελών και όχι από το συνεδριακό σώμα έχει προκαλέσει τη βασική διαίρεση στο συνέδριο, με τις τάσεις να τοποθετούνται υπέρ ή κατά.

Η προεδρική πλειοψηφία

Αναφανδόν υπέρ του προέδρου και των προτάσεών του είναι οι τάσεις της πλειοψηφίας, δηλαδή:

● Η Κίνηση Μελών είναι η βασική «προεδρική» τάση στην οποία μετέχουν στελέχη όπως οι Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Ρένα Δούρου, Παύλος Πολάκης, Γιώργος Τσίπρας, Γιάννης Μπαλάφας, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Σαρακιώτης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Βασίλης Τσίρκας, Διονύσης Καλαματιανός, Θεοδώρα Τζάκρη, Στέφανος Τζουμάκας, Θάνος Μωραΐτης κ.ά.

● Η ΡΕΝΕ (Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα) είναι ένα κομμάτι των προεδρικών που αποχώρησε από την Κίνηση Μελών στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς και συγκροτείται από τους Νίκο Σκορίνη, Αντώνη Κοτσακά, Πάνο Ρήγα, Σωκράτη Φάμελλο, Γιάννη Βουλγαράκη, Διονύση Τεμπονέρα, Άκη Καλαμαρά κ.ά.

● Η Γέφυρα (Νίκος Μπίστης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Σπύρος Δανέλλης, Αντώνης Λιάκος, Δημήτρης Χατζησωκράτης), η ΔΗΜΑΡ (Θανάσης Θεοχαρόπουλος), ανεξάρτητοι πασοκογενείς (π.χ. Νίνα Κασιμάτη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης) κ.ά. εντάσσονται επίσης στην προεδρική πλειοψηφία.

Οι τάσεις αυτές αποφάσισαν να συνεργαστούν στο συνέδριο (διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν συγχωνεύονται) και συνομολόγησαν ότι θα στηρίξουν τις προτάσεις Τσίπρα στην κάλπη, ενώ αναμένεται ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί και για τη σταυροδοσία στο πλαίσιο των εκλογών για Κεντρική Επιτροπή στην επόμενη φάση, μετά το συνέδριο.

Η μειοψηφούσα Ομπρέλα

Η Ομπρέλα βρίσκεται «απέναντι» και αποτέλεσε μέχρι σήμερα το αντίπαλο δέος τρόπον τινά, καθώς υπό τη σκέπη της βρίσκονται δυνάμεις της μειοψηφίας που προέρχονται ως επί το πλείστον από τον «παραδοσιακό» ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν τη διατήρηση της αριστερής και ριζοσπαστικής του φυσιογνωμίας.

Πρόκειται για την Ομάδα των 53 υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Ανδρέας Ξανθός, Θοδωρής Δρίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Ράνια Σβίγκου, Μιχάλης Υδραίος, Πάνος Λάμπρου, Αννέτα Καββαδία) και άλλοι, τα ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και στελέχη όπως ο πρώην γραμματέας Δημήτρης Βίτσας και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, η τάση αυτή έχει διαφωνήσει κάθετα, ασκώντας κριτική στα εξής βασικά σημεία:

● Ότι μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. σε «μέινστριμ» αρχηγικό κόμμα αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία του.

● Ότι υποβαθμίζει το κόμμα, τις συλλογικές διαδικασίες και το καθοδηγητικό όργανο που είναι η Κεντρική Επιτροπή.

● Ότι μόνο κατ’ επίφαση ενισχύει τη δημοκρατία και την άμεση συμμετοχή, ενώ καταργεί τη λογοδοσία της ηγεσίας στα όργανα. «Όμως, ο σκληρός δείκτης δημοκρατικής εκπροσώπησης σε όλον τον κόσμο συνδέεται πρωτίστως με τη στενή και άρρηκτη σχέση εκπροσώπου και εκπροσωπούμενου και με τον έλεγχο από τη μεριά των εκπροσωπούμενων και τη λογοδοσία των εκπροσώπων» ανέφερε η Ομπρέλα σε κείμενο συμβολής της.

● Η πρόταση ευνοεί το star system, τους «διάσημους», τις τηλεπερσόνες, τους «αστέρες» της μουσικής βιομηχανίας και του θεάματος. Εκείνους που εργαλειοποιούν τις Οργανώσεις Μελών προκειμένου να εκλεγούν.

Γενική εκτίμηση είναι ότι η τάση αυτή αποδυναμώνεται, αν και τα στελέχη της θεωρούν ότι «κρατάνε» δυνάμεις. Πιστεύουν ότι η «πόλωση» που προκαλεί ο τρόπος που τέθηκαν τα ζητήματα της συνεδριακής ύλης δεν βοήθησε και οδήγησε σε απώλειες μελών που κατά τα άλλα συμφωνούν με βασικές θέσεις τους, αλλά θέλουν την ίδια ώρα να στηρίξουν τον πρόεδρο.

Οι «γεφυροποιοί»

Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο βασικούς πόλους λίγες εβδομάδες πριν από το συνέδριο έκανε την εμφάνισή της και μια ακόμη τάση, η οποία δεν συστήθηκε ως τέτοια, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει χαρακτηριστικά «γεφυροποιού», με πόλο αναφοράς τον πρόεδρο. Η παρέμβασή της με κείμενο 6+6 θέσεων στηρίχτηκε από σειρά στελεχών κατά κανόνα της νέας γενιάς, που σταδιακά οικοδόμησαν εμπειρία μέσα από τους ρόλους τους στις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και στο κόμμα (Νάσος Ηλιόπουλος, Δανάη Κολτσίδα, Σταύρος Παναγιωτίδης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, Γιάννα Πεπέ κ.ά.).

Διαβάστε επίσης:

Οι αναπλάσεις που αλλάζουν τον χάρτη των ακινήτων – Ποιες μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις δρομολογούνται

Οι υπεραξίες του Βοτανικού

Ουκρανία: Τρία σενάρια για το τέλος του πολέμου

Keywords
συριζα, αλέξης τσίπρας, θεοδωρα τζακρη, Γιαννης Ραγκουσης, τσιπρας, ψηφοφορία, μαΐου, νέα, ηλεκτρονική, συμμετοχή, βουλη, απρόσκοπτα, χρεοκοπια, γνώμονα, εκλογες, εφκ, ΦΠΑ, απε, ραε, αει, δημαρ, ραγκουσης, star, system, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, δημοκρατικη συμμαχια, αυξηση φπα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, θανασης γιαννακοπουλος, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, εκλογες 2010 δημοτικες, αλέξης τσίπρας, ρενα δουρου, δουρου, ηλεκτρονική, το θεμα, αιτηση, αιχμη, αμεση δημοκρατια, δημοκρατια, εργασια, ηγεσια, θεμα, οικονομια, ουκρανια, πλαισιο, ραε, υγεια, υλη, ωρα, star, αει, αυξηση, αξονες, απε, απρόσκοπτα, εβδομαδες, βρισκεται, γεωγραφια, γεφυρα, γινει, γινεται, γνώμονα, δαναη, δεδομενο, δεος, δυνατοτητα, δημοσιο, δωδεκα, δομη, δωσει, δριτσας, εγγραφες, ευρω, υπαρχει, εκτιμηση, ελευθερια, εβδομαδα, ενεργεια, ενιοτε, εμφάνιση, εξι, επτα, εφκ, ζαχαριαδης, ιδια, θεοδωρα, θετικο, θοδωρης, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, κλιμα, κομμα, λειτουργια, μαΐου, μηνυματα, μειωση, νικο, ομαδα, ομπρελα, παμε, πεδιο, περιφερειακο, πρισμα, ρηγα, ρυθμιση, σαββατο, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σωμα, στιγμα, σχεδιο, ταση, τασια, τρια, φθορα, φορα, χρηστος, ψαλιδα, ψηφοφορία, ψηφιακη, δημητρης, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, εθνικο, κομματι, κωστας, μπαλαφας, οργανα, παυλος, σπυρος, system, θανος, θεσεις, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ,syriza