ΣΥΡΙΖΑ: Τι σημαίνει η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές και ποιους ευνοεί – Μήνυμα σε Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα

Η απροσδόκητα μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ εμπεριέχει δύο ειδών μηνύματα.

Ένα «πακέτο» μηνυμάτων προς το κόμμα και τα δεδομένα της επόμενης ημέρας και ένα άλλο, προς τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Στην πρώτη κατηγορία μπορεί να πει κανείς ότι η μεγάλη συμμετοχή,

εφάμιλλη τελικά εκείνης που σημειώθηκε την άνοιξη του 2022 για την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία, σημαίνει ότι ο νέος ή η νέα αρχηγός έχει τη νομιμοποίηση και την ισχύ μίας μεγάλης βάσης του εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι αποτέλεσμα δηλαδή η εκλογή του (ή η εκλογή της) μίας περιορισμένες διαμάχης μηχανισμών, αλλά έκφραση και των κοινωνικών ρευμάτων, που διαπερνούν το κόμμα και την παράταξη.

Και βεβαίως ότι το μήνυμα της βάσης αυτής είναι ισχυρό για τις όποιες αλλαγές και κινήσεις της επόμενης ημέρας, ως προς το εσωτερικό του κόμματος, τις νέες ισορροπίες, τα πρόσωπα, τους ρόλους και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Και εφόσον ο νέος ή η νέα αρχηγός εκλεγεί με ισχυρό ποσοστό, τότε καθιστά δύσκολη και μία διάσπαση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Δύσκολα δηλαδή θα επιχειρηθεί αποχώρηση, ενώ και η νέα ηγεσία θα νιώθει αρκετά εδραιωμένη για να έχει το άγχος των εκκαθαρίσεων για να ισχυροποιήσει τη θέση της.

Τα μηνύματα

Τα πιο σημαντικά μηνύματα όμως είναι αυτά που αφορούν στο γενικό πολιτικό σκηνικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο κομπάρσος ή σε φθίνουσα πορεία, όπως εκτιμούσαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Εάν με εκλογικό 31,5% (το 2019), προσέρχονται στις κάλπες 150.000 άνθρωποι (το 2022) για να εκλέξουν αρχηγό (τον Αλέξη Τσίπρα σε εκείνη τη διαδικασία), ένας αριθμός άνω των 120.000 μετά από μία εκλογική συντριβή, που οδήγησε σε ποσοστό 17,7%, με διαλυμένο κόμμα ουσιαστικά και με παντοκρατορία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι μάλλον ένας μικρός θρίαμβος.

Σημαίνει στην πραγματικότητα όλη αυτή η συμμετοχή, ότι ο χώρος παραμένει ζωντανός, εμπεδώνει ένα ισχυρό ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση και ίσως ότι διατηρεί τον πρώτο λόγο στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Ο προοδευτικός κόσμος εναποθέτει τις ελπίδες του (και ή κυρίως) στον ΣΥΡΙΖΑ – καθώς υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολιτευτική όχθη όσον αφορά στην κεντροαριστερά – για μία δυναμική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Το μήνυμα έχει αποδέκτες και τους τρεις βασικούς πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ. Και λέει τα εξής:

Προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι θα έχει πλέον μία ισχυρή φωνή απέναντί του. Και ότι το 41% που έλαβε στις πρόσφατες εκλογές δεν σημαίνει κι ότι θα παίζει εν ου παικτοίς.

Προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, ότι οφείλει να επανεξετάσει την εκτίμησή του πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αποδρομή και ότι το ΠΑΣΟΚ θα ηγεμονεύσει με ένα νομοτελειακό τρόπο στην κεντροαριστερά και με μία θεωρία τύπου «ώριμο φρούτο».

Και προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ότι τυχόν επανασυσπείρωση του κεντροαριστερού και αριστερού κόσμου στον ΣΥΡΙΖΑ, υπό το «λάβαρο» μίας νέας εφόδου προς την διακυβέρνηση, με στόχο την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ίσως περιορίσει τα οφέλη που είχε στις πρόσφατες εκλογές, όταν κέρδισε από τη φθορά του Αλέξη Τσίπρα.

Ποιον ευνοεί η μεγάλη συμμετοχή

Ως προς τις ισορροπίες αυτής καθαυτής της σημερινής αναμέτρησης, σχετικά με τους συσχετισμούς που θα προκύψουν από τις κάλπες, η μεγάλη συμμετοχή ευνοεί λογικά τον Στέφανο Κασσελάκη. Η δική του υποψηφιότητα προσέδωσε νέο και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στη διαδικασία, κινητοποίησε κόσμο και έδωσε κίνητρο να προσέλθει κόσμος στις εκλογές.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι η υποψηφιότητά του έφτιαξε ρεύμα, τότε το ερώτημα είναι πόση διαφορά θα έχει από την Έφη Αχτσιόγλου, αν και κατ’ ορισμένους υπάρχει και πιθανότητα να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Αλλά όλα αυτά είναι με βάση εκτιμήσεις, αναγωγές και χωρίς να μπορεί να μιλήσει κανείς με σιγουριά.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Οι ουρές φέρνουν παράταση – Το αίτημα Παππά και οι ελλείψεις σε ψηφοδέλτια

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Τα μηνύματα των υποψηφίων από την κάλπη (videos)

Χατζηδάκης: «Παίρνουμε μέτρα χωρίς να διακυβεύεται η οικονομία και ο προϋπολογισμός» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα