ΣΥΡΙΖΑ: Θολό τοπίο για τις διαγραφές – Ασφυκτικές πιέσεις σε Κασσελάκη να αρκεστεί στην πολιτική καταδίκη των διαφωνούντων

Θολό είναι το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το τι ακριβώς θα γίνει στην Κεντρική Επιτροπή, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη συνεδρίασή της η οποία θεωρείται ότι θα αποδειχθεί ιστορική αν αποχωρήσει μια σειρά εκ των ιδρυτικών στελεχών του κόμματος με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το θέμα των διαγραφών αναμένεται να τεθεί πολιτικά είτε από την πλευρά της ηγεσίας είτε από την Ομπρέλα είτε και από τους δύο, από τις κινήσεις της ηγεσίας όμως θα εξαρτηθεί αν θα εξελιχθεί σε σημείο μετωπικής σύγκρουσης (δίνοντας

μεγαλύτερο πάτημα για αποχωρήσεις) ή θα υπάρξει πιο ψύχραιμη διαχείριση. Τσακαλώτος και Ομπρέλα πάντως διαμηνύουν πως το θέμα είναι ευρύτερα πολιτικό και ιδεολογικό ενώ όλα δείχνουν ότι στο παρασκήνιο οι διεργασίες βρίσκονται στο κόκκινο και θα συνεχίσουν ως την τελευταία στιγμή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του προς το παρόν – σήμερα άλλωστε βρίσκεται στις Βρυξέλλες έχοντας πυκνό πρόγραμμα επαφών – για το τι προτίθεται να κάνει σε σχέση με τις διαγραφές των Φίλη Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα. Το «σκληρό» κομμάτι της ηγετικής ομάδας – Πολάκης, Τζάκρη, Γ. Τσίπρας, Π. Παππάς, Δ. Αυγέρη- επιμένει στην ανάγκη να προχωρήσουν οι διαγραφές, ώστε να υπάρξει καθαρό σήμα μη ανοχής στις αμφισβητήσεις και να μην δοθεί εικόνα αδυναμίας. Στα χαρακώματα των σόσιαλ μήντια μάλιστα έχουν αρχίσει οι σκληρές πιέσεις από πρόσωπα που διαμηνύουν ότι αν δεν προχωρήσουν οι διαγραφές θα υπάρξουν αποχωρήσεις από την άλλη πλευρά (π.χ. Νίκος Μωραϊτης).

Υπάρχουν και εισηγήσεις που λένε ότι θα πρέπει η Κεντρική Επιτροπή να περιοριστεί σε μια σαφή πολιτική καταδίκη των όσων ελέχθησαν από τα υπό διαγραφή στελέχη ώστε το κόμμα να απεμπλακεί από την εσωστρέφεια, η οποία κοστίζει και δημοσκοπικά, και να πάει παρακάτω. Σε αυτή την κατεύθυνση, φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να κινείται και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής αποφύγει δημόσιες τοποθετήσεις για τα εσωκομματικά.

Πολιτική καταδίκη vs διαγραφές μέχρι τέλους

Αυτή η στάση φαίνεται να κερδίζει έδαφος τις τελευταίες μέρες καθώς όλο και περισσότεροι φαίνεται να θεωρούν πως ανεξαρτήτως του τι τελικά θα πράξει η Ομπρέλα ο πρόεδρος δεν θα πρέπει να τραβήξει το σχοινί όσον αφορά τις διαγραφές. Είτε για να δοθεί η δυνατότητα στην Ομπρέλα να επανεκτιμήσει τη στάση της – αν και αυτό δεν φαίνεται πολύ πιθανό – είτε για να μην τραυματιστεί περαιτέρω η ενότητα με τμήματα της αντιπολίτευσης ή ενός ενδιάμεσου χώρου που δεν θέλει να αποχωρήσει αλλά έχει ταχθεί κατά των διαγραφών.

Πρόσωπα, όπως ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος, οι δύο γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κ.ά. που συμπλέουν με την ηγεσία, δεν συμφωνούν με τις διαγραφές και τάσσονται υπέρ της ψυχραιμίας, της νηφαλιότητας και της σύνθεσης. Ακόμη και πρόσωπα από το ηγετικό στρατόπεδο εκφράστηκαν προσεκτικά και με αποστασιοποίηση από τις εμπρηστικές δηλώσεις Τζάκρη της περασμένης εβδομάδας, όπως ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Χρήστος Γιαννούλης ο οποίος πιο πρόσφατα ζήτησε να εξαντληθούν τα περιθώρια για ενότητα. Ο τομεάρχης Υποδομών Χάρης Μαμουλάκης, έχει εκφραστεί κατά των διαγραφών.

Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος, οι κορυφαίοι της τάσης 6+6, στην κοινή τους δήλωση είχαν επισημάνει ότι το κόμμα δεν μπορεί να προχωρήσει στο Συνέδριο με αυταρχισμούς και «εκκαθαρίσεις». Την ίδια ώρα, αυτή η ομάδα δέχεται πιέσεις από ένα τμήμα της βάσης της που εκφράζει αμφιβολίες για το αν είναι δυνατή η συνύπαρξη με τη νέα κατάσταση εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείται πάντως πως η τοποθέτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου στην εκδήλωση της Ομπρέλας, είναι κοντά στους προβληματισμούς που είναι κυρίαρχοι και στους 6 +6 ( η βουλευτής Αχαΐας είχε στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου στις εκλογές) ότι δηλαδή είναι ανάγκη η μάχη για το κόμμα που φτιάχτηκε με χίλιους κόπους να δοθεί πολιτικά εντός του κόμματος. Η ίδια, σε χθεσινές της δηλώσεις στο ρ/φ Στο Κόκκινο,μια μέρα μετά την εκδήλωση ανέφερα «θα ήταν μεγάλη μου χαρά αν με τις μικρές μου δυνάμεις πείσω τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και όλους τους άλλους να αγωνιστούμε για το κόμμα μας μέσα από το κόμμα μας».

Άλλοι, από άλλες ομαδοποιήσεις επισημαίνουν πως αν ο πρόεδρος ακολουθήσει τη σκληρή γραμμή, θα είναι σα να λειτουργεί ως πρόεδρος μιας σκληρής ομάδας και όχι του όλου ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο οφείλει να εκφράζει συνθετικά.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας υπογράμμισε ότι πρέπει να υποβαθμιστεί το θέμα των διαγραφών και να υπάρξουν υποχωρήσεις. Εκτίμησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει χώρος για την ενότητα προσθέτοντας ότι μια διάσπαση αυτή τη στιγμή ευνοεί την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ.

Στη γραμμή να αποσυρθούν οι διαγραφές και να υπάρξει πολιτική καταδίκη των «φραστικών και θυμικών υπερβολών» κινείται γενικότερα η τάση Τεμπονέρα (Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς) όπως αποτυπώθηκε και σε κείμενο της πλευράς αυτής προς τον πρόεδρο εν όψει της ΚΕ, το οποίο υπογράφουν 6 μέλη της που είναι και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση Διαμαντοπούλου σε Κασσελάκη: Προσεχώς τίτλοι τέλους – Αποστροφή στους κεντρώους το υβρεολόγιο για τον Σημίτη

Ραντεβού Μητσοτάκη-Δούκα την επόμενη Πέμπτη στη «σκιά» της μετωπικής σύγκρουσης για τα δέντρα στα Εξάρχεια

Δημοσκόπηση Alco: Δυσαρέσκεια για κυβέρνηση, «μοιρασμένοι» οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαγραφές

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Θολό, – Ασφυκτικές, Κασσελάκη,syriza, tholo, – asfyktikes, kasselaki