ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος η νίκη για την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης

Με αισιοδοξία προσέρχεται σήμερα στην κάλπη ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς εκτιμά ότι ο στόχος της νίκης είναι ρεαλιστικός και εφικτός. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα της Κυψέλης νωρίς το πρωί (9.30 π.μ.) και στη δήλωσή του αναμένεται να δώσει τον τόνο με μηνύματα για τη νίκη που μπορεί να ξεκλειδώσει την προοπτική για Αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό πήχη, ο Αλέξης Τσίπρας

έχει πει πολλές φορές μέσα στην προεκλογική περίοδο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πάει κάτω από το ποσοστό της ήττας του το 2019, δηλαδή το 31,5% και σε κάθε περίπτωση έχει καταθέσει την εκτίμηση ότι οι δημοσκοπήσεις θα διαψευστούν. Ο λόγος που φαίνεται να το πιστεύει αυτό είναι η εκτίμηση ότι η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.

Άλλωστε τις τελευταίες μέρες εστίασε στα καλέσματα για αυξημένη συμμετοχή, ενώ σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου προσπάθησε να αντικρούσει το κλίμα περί μεγάλης διαφοράς που μετέδιδε το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας προσπαθώντας να «σπάσει» το ηθικό του αντιπάλου και των ψηφοφόρων του. Στο αντίποδα αυτής της στρατηγικής, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να διατηρήσει την εικόνα του ντέρμπι, της αμφίρροπης μάχης, όπως έχει πει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει ιδιαίτερα στους νέους, καθώς είναι μια κατηγορία στην οποία υπερέχει της ΝΔ. Κυρίως στη νέα «δεξαμενή» των 450.000 νέων που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, προς τους οποίους ενέτεινε τα καλέσματα τις τελευταίες μέρες ζητώντας να «στείλουν κουβά» τις δημοσκοπήσεις, επιλέγοντας να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και δίνοντας ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι η «πιο σκληρή τιμωρία» για την κυβέρνηση που τους «στοχοποίησε» και τους απαξίωσε, καθώς και η πιο αντισυστημική ψήφος. Η αισιοδοξία στη Κουμουνδούρου εντείνεται καθώς διαμορφώνεται εικόνα μετακίνησης των νέων στους τόπους καταγωγής τους για να ψηφίσουν.

Η εκλογική στρατηγική που έχει ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το άνοιγμα σε κάθε δυνατό ακροατήριο με το βλέμμα κυρίως στο κέντρο και την επαναπροσέγγιση με τη «μεσαία τάξη» και τις κατηγορίες επαγγελματιών που επιβαρύνθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει καλέσει και δεξιούς αναποφάσιστους σε «τιμωρητική ψήφο» προς τη ΝΔ, δηλαδή ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, άσκησε πίεση στα αριστερά του και στα «δεξιά» του, δηλαδή στα κόμματα τα οποία απευθύνθηκε για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25) με το βλέμμα στους ψηφοφόρους τους, στους οποίους έθεσε το δίλημμα της παραμονής Μητσοτάκη στην εξουσία για μια ακόμη τετραετία.

Με δικό της μηχανισμό συγκέντρωσης αποτελεσμάτων η Κουμουνδούρου

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή διαδικασία της ψηφοφορίας, υπενθυμίζεται ότι η Κουμουνδούρου έχει για πρώτη φορά στήσει δικό της μηχανισμό καταγραφής των εκλογικών αποτελεσμάτων με στόχο να διαμορφώνει άμεσα τη δική της εικόνα με ακρίβεια και να επαληθεύει παράλληλα τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει εκλογικούς αντιπροσώπους σε κάθε εκλογικό τμήμα της χώρας επομένως θα συγκεντρώνει και μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα συγκεντρώνει σε real time  αποτελέσματα ενώ θα υπάρχει δυνατότητα για σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2019 αλλά και με τα αποτελέσματα που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα, θα είναι σε θέση να γνωρίζει τρις ροές της προσέλευσης των πολιτών στις κάλπες καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας διαμορφώνοντας τις εκτιμήσεις του για το αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: Στιγμές χαλάρωσης για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ (Photos-Video)

Εκλογές 2023: Σε μαζική αποχή από τις κάλπες καλεί ο δήμαρχος Πόρου

Τουρκία για Γενοκτονία των Ποντίων: «Λένε ψέματα οι Έλληνες»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Στόχος,syriza, stochos