Εκλογές 2023: Αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξουν οι κάλπες

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι την έναρξη της ψηφοφορίας για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Όλα είναι έτοιμα στα 21.529 εκλογικά τμήματα που είναι εγγεγραμμένοι περίπου 9,8 εκατ. εκλογείς, οι οποίοι καλούνται να ψηφίσουν για την εκλογή των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου. Από αυτούς περίπου 400.000 είναι νέοι ψηφοφόροι και σχεδόν 22.000 άσκησαν

μία ημέρα πριν, το Σάββατο, το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.

Με βάση το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Υπενθυμίζεται πως για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε που Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr.

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (ακόμα κι αν έχει λήξει) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην περιφέρεια όπου υπηρετούν. Οι ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοίο με ελληνική σημαία, που την ημέρα των εκλογών βρίσκεται σε ελληνικό λιμάνι, εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ώστε να ψηφίσουν στον δήμο όπου βρίσκεται το πλοίο.

Επίσης, Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είναι φυλακισμένοι και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν, ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα του καταστήματος όπου κρατούνται, βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων, στους οποίους εγγράφονται για το σκοπό αυτό.

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Ο μέγιστος αριθμός των σταυρών προτίμησης που μπορούν να σημειώσουν οι ψηφοφόροι υπέρ υποψηφίων είναι ανάλογος με τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγονται από την οικεία εκλογική περιφέρεια.

Επομένως, μέχρι τέσσερις σταυρούς μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών και Α’ Θεσσαλονίκης. Έως τρεις σταυρούς σε Δυτικό Τομέα Αθηνών, Β’ Πειραιώς, Ανατολικής Αττικής, Αχαΐας, Β’ Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Λαρίσης. Έως δύο σταυρούς στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Πειραιώς, Δυτικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ηλείας, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσης, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλης, Πιερίας, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδος και Χανίων. Έναν σταυρό βάζουν οι ψηφοφόροι των εκλογικών περιφερειών Αργολίδος, Αρκαδίας, ‘Αρτης, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδος, Ξάνθης, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σάμου, Φλωρίνης, Φωκίδος, Χαλκιδικής και Χίου.

Ειδικός χώρος στα εκλογικά τμήματα για άτομα με αναπηρίες

Όσοι δεν μπορούν την παρατεταμένη αναμονή έξω από τα εκλογικά τμήματα, όπως έγκυες, υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, ασθενείς κ.λπ., καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες, όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές, πρέπει να ψηφίζουν με απόλυτη προτεραιότητα. Για το σκοπό αυτό, απευθύνονται στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους εξυπηρετήσουν.

Για τα άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα προβλέπεται για πρώτη φορά η λειτουργία ειδικού χώρου υποδοχής, στο ισόγειο κάθε εκλογικού καταστήματος. Με την προσέλευση του εκλογέα στον χώρο, ενημερώνεται ο δικαστικός αντιπρόσωπος του εκλογικού τμήματος στο οποίο ανήκει ο ψηφοφόρος και προσέρχεται εκεί έχοντας μαζί του όλα τα ψηφοδέλτια, και τον απαιτούμενο φάκελο. Εφόσον είναι αναγκαίο, ο εκλογέας μπαίνει στο παραβάν μαζί με τον τυχόν συνοδό του αλλά και με τον δικαστικό αντιπρόσωπο. Μετά την έξοδο του εκλογέα από το διαχωριστικό ψηφοφορίας, ο δικαστικός αντιπρόσωπος παίρνει τον φάκελο που περιέχει το ψηφοδέλτιο που επέλεξε ο εκλογέας, τον μεταφέρει στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα και τον ρίχνει στην κάλπη.

Τι κάνετε αν βρεθείτε διπλοεγγεγραμμένοι

Η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά και κάθε ψηφοφόρος οφείλει να ψηφίσει στο δήμο της νόμιμης εγγραφής του. Παρόλα αυτά, εάν διαπιστώσετε ότι είστε διπλοεγγεγραμμένοι, τότε θα υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου, ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε, ούτε και θα ψηφίσετε αλλού.

Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα ενώ, σε όσα εκλογικά τμήματα υπάρχουν μέχρι εκείνη την ώρα ακόμη ουρές ψηφοφόρων, υπάρχει η δυνατότητα να παραταθεί η εκλογική διαδικασία για έως δύο ώρες.

Ακολουθεί η καταμέτρηση των ψήφων σε επίπεδο συνδυασμών και μετά την ολοκλήρωσή της κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει το αποτέλεσμα του εκλογικού του τμήματος απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω συσκευής τάμπλετ. Εν συνεχεία, ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τους σταυρούς προτίμησης. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται σημαντικά οι χρόνοι του πρώτου ασφαλούς και του τελικού αποτελέσματος, καθώς και της σταυροδοσίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, εικόνα για πάνω από το 10% της επικράτειας θα υπάρχει μέχρι τις 20:30, ενώ έως τις 22:00 αναμένεται να έχει ενσωματωθεί το 80% – 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά.

Ψήφισαν οι Έλληνες από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ιστορική ημέρα για την ομογένεια ήταν το Σάββατο καθώς για πρώτη φορά οι Έλληνες του εξωτερικού είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους χωρίς να ταξιδέψουν μέχρι την Ελλάδα.

Greeks waiting in line to vote at the Embassy in Brussels #ekloges2023 pic.twitter.com/VWPoFn35sK

— Eirini Zarkadoula (@ezarkadoula) May 20, 2023

Έτσι, 22.825 Έλληνες είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και προσήλθαν σήμερα στις κάλπες, μία ημέρα πριν από τις εκλογές στην ελληνική επικράτεια, από τις 07:00 έως τις 19:00 τοπική ώρα.

Η κάλπη έχει άνοιξει στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Σαουδική Αραβία στο Ριαντ. pic.twitter.com/cazsl1t5oj

— Alexis Konstantopoulos (@AlexisKonstant3) May 20, 2023

Στην Αυστραλία, άνοιξαν οι πρώτες κάλπες του εξωτερικού και στις ΗΠΑ οι τελευταίες κάλπες. Συνολικά είχαν συσταθεί 99 εκλογικά τμήματα σε 85 πόλεις 35 χωρών σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα, σε κτίρια πρεσβειών και προξενείων των ελληνικών αρχών, γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.

Μεγάλη ήταν η προσέλευση στο Βέλγιο καθώς στα τέσσερα εκλογικά τμήματα της χώρας ψήφισαν 1.387 από τους 1.630 εγγεγραμμένους. Ειδικότερα, στο πρώτο εκλογικό τμήμα Βρυξελλών ψήφισαν 451, στο δεύτερο 437, στο τρίτο 436 και στο εκλογικό τμήμα της Αμβέρσας 63.

Το πρώτο εκλογικό τμήμα που εγκαινίασε τον θεσμό της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ήταν το Σύδνεϋ. Η φωτογραφία από το Σύδνεϋ πλέον ιστορική, απο τις πρώτες ψήφους εφαρμογής του νέου θεσμού#Εκλογές #Εκλογές_2023 #Εκλογές_Αποδήμων #Απόδημος_Ελληνισμός #Greeks_Abroad pic.twitter.com/XAoRMoMS00

— Γιάννης Χρυσουλάκης (@johnchrysoul) May 20, 2023

Για την ψηφοφορία των εκλογέων χρησιμοποιήθηκαν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων και επομένως δεν χρειάστηκαν σταυροί προτίμησης δίπλα από ονόματα υποψηφίων. Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν σταδιακά τις επόμενες δύο ημέρες αεροπορικώς στην ελληνική πρωτεύουσα και στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

Πρώτη ιστορική ψήφος στο εκλογικό τμήμα Σικάγου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μπορούν να ψηφίσουν σήμερα έως τις 7:00 μ.μ. τοπική ώρα με ελληνικό διαβατήριο ή ελληνική αστυνομική ταυτότητα. pic.twitter.com/gMU9BmNBcG

— Consulate General of Greece in Chicago (@GreeceInChicago) May 20, 2023

Υπενθυμίζεται ότι για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, οι εκλογείς ήταν απαραίτητο τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη στην Ελλάδα και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Δίωξη σε προπονητή κωπηλασίας για βιασμό ανήλικης (Video)

Δολοφονία Καραϊβάζ: Αυτό είναι το βίντεο που οδήγησε στις συλλήψεις (Video)

Αίσιο τέλος για αγνοούμενη από το Μαρούσι

Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, μαθε που ψηφιζεις, μαΐου, συνταγμα, gov, βεβαίωση, σταυροι, αθηνα, θεσσαλονικη, κοζανη, καστορια, ψηφοδελτια, ελλαδα, brussels, twitter, ριαντ, ηπα, ψηφοφορία, chicago, συλληψεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, σταυροι δημοτικων εκλογων, σταυροι προτιμησης, αποτελεσματα δημοτικων συμβουλων , φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, ετεροδημοτες, εκλογικα τμηματα, διαβατηριο, μια ημερα, βιντεο, αδεια, αιτηση, αυστραλια, βελγιο, γωνια, ηπα, ονοματα, πειραιως, υπευθυνη δηλωση, φορολογικη δηλωση, φωτογραφια, ωρα, αναπηρια, βεβαίωση, βραδυ, βρισκεται, γινει, γραφεια, δευτερο, διευθυνση, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, εγγραφη, υπαρχει, εσωτερικων, ετη, ετων, ετος, εφετειο αθηνων, ιδια, υπηρεσια, εικονα, κιλκις, κτιρια, λειτουργια, λιμενικο σωμα, λιμενικο, μαΐου, πλοιο, προβληματα, πρωι, ριαντ, σαουδικη αραβια, σαββατο, συνεχεια, σωμα, ταυτοτητα, τμημα, ισογειο, φορολογικη, φορα, χρονος, ψηφοφορία, ψηφιακη, ωρες, ανηκει, brussels, chicago, δικαιωμα, εγκυες, gov.gr, gov, υπουργειο, σημαια, υγειας
Τυχαία Θέματα
Εκλογές 2023, Αντίστροφη,ekloges 2023, antistrofi