ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογική προετοιμασία με ορίζοντα το φθινόπωρο

Από την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει μπει σε διαδικασία εκλογικής ετοιμότητας και όλες οι κινήσεις του πλέον σχετίζονται με την προεκλογική προετοιμασία: περιοδείες, καθημερινή τακτική, προετοιμασία για ψηφοδέλτια, πρόγραμμα. Σήμερα, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

επισκέπτεται τη βόρεια Εύβοια προκειμένου να διαπιστώσει τι έχει γίνει και τι όχι ως προς την αποκατάσταση ζημιών έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Στην Κουμουνδούρου, ακόμη κι αν κάποιοι εκτιμούν ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να κάνει τις εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, την άνοιξη του 2023, θεωρούν ότι οι συνθήκες πιέζουν για φθινόπωρο.

Μάλιστα, στη σχετική αναφορά του κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, είδαν να ανοίγει ο ίδιος μια χαραμάδα ακριβώς λόγω του τρόπου που τοποθετήθηκε, πέρα βέβαια από το λεγόμενο «τάιμινγκ» – βρισκόμαστε σε μια στιγμή που τα σενάρια έχουν «φουντώσει» και πάλι. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά το βράδυ της Τρίτης σημείωσε πως «πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι, γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές». Στέλεχος της Κουμουνδούρου εκτιμά ότι αυτή η πρόταση σηκώνει αναδιατύπωση, αν για παράδειγμα στο τέλος του καλοκαιριού ο πρωθυπουργός δει ότι πλέον συντρέχουν περισσότεροι λόγοι για να κάνει πρόωρες το φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση, στο ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνουν υπόψη και τη δυναμική που θεωρούν πως έχει διαμορφωθεί υπέρ των πρόωρων, ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση και την κυβερνητική παράταξη, πέραν των εισηγήσεων που γίνονται εδώ και καιρό και από συνεργάτες του πρωθυπουργού: από τη μία είναι οι βουλευτές που μεταφέρουν πίεση και δυσαρέσκεια από τις εκλογικές τους περιφέρειες, από την άλλη οι υπουργοί οι οποίοι στρέφονται στην προεκλογική τους προετοιμασία σε βάρος του κυβερνητικού έργου, γνωρίζοντας ότι είτε φθινόπωρο είτε άνοιξη έρχονται εκλογές.

Στον δε ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η οικονομία είναι ένας βασικός λόγος που η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να βγάλει τον χειμώνα, ότι δηλαδή τα όποια μέτρα για την ακρίβεια δεν θα αποδώσουν και η επιδείνωση στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών θα φανεί πολύ περισσότερο από το φθινόπωρο και μετά. Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας στις δημόσιες τοποθετήσεις του αποδίδει στις πρόωρες πρόθεση του Μητσοτάκη «να αποδράσει» από τις ευθύνες και από τις συνέπειες της πολιτικής του.

Είναι ενδεικτική η δήλωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Ρόδο: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει είτε έτσι είτε αλλιώς αποφασίσει στο τέλος του καλοκαιριού να δραπετεύσει προκηρύσσοντας εκλογές για έναν λόγο: διότι τρέμει στην ιδέα ότι θα είναι εκεί να διαχειριστεί τις τρομακτικές συνέπειες της πολιτικής του μόλις αρχίσει να έρχεται ξανά ο χειμώνας». «Καλωσορίζουμε» είπε, «αυτή την επιλογή και του λέμε: Ναι, οφείλεις να προχωρήσεις στη λαϊκή ετυμηγορία κι ας είναι να αναλάβουμε εμείς τα δύσκολα. Το οφείλεις πριν αφήσεις μεγαλύτερα δεινά σε αυτόν τον τόπο. Οφείλεις να οδηγήσεις τη χώρα στη λαϊκή διέξοδο, στη λαϊκή ετυμηγορία».

Για «απόδραση» Μητσοτάκη μέσω πρόωρων μιλούν πλέον όλα τα κεντρικά στελέχη, για απόδραση κάνει λόγο και η ανακοίνωση με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στη συνέντευξη στην ΕΡΤ: «Ο κ. Μητσοτάκης δίνει συνεντεύξεις προσπαθώντας να λειάνει το έδαφος για την επιλογή του να αποδράσει με πρόωρες εκλογές, πριν τελειώσει το καλοκαίρι και αρχίσουν οι λογαριασμοί του φθινοπώρου. Σε κάθε περίπτωση καλοδεχούμενη η κωλοτούμπα του» ανέφερε μεταξύ άλλων το γραφείο Τύπου.

Ανοιχτός ο δρόμος

Με δεδομένες τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν την κυβέρνηση σταθερά μπροστά παρά τη φθορά της, μάλλον ηχεί παράταιρη η βεβαιότητα που εκπέμπει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει στις εκλογές, κι επομένως το στοίχημα που θέτει είναι να έρθει πρώτος με διαφορά.

Ωστόσο, με βάση και την πληροφόρηση που έχουν από δημοσκόπους, στο επιτελείο της Κουμουνδούρου έχουν την εικόνα ότι πολύ μεγάλο μέρος του δείγματος των δημοσκοπήσεων δεν απαντά στην «πρόθεση ψήφου», καθώς ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων διαμορφώνει τη στάση του το τελευταίο 20ήμερο προ των εκλογών, επομένως είναι πολύ μεγάλη η γκρίζα ζώνη αυτή τη στιγμή. Σε αυτούς που απαντούν, η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. – αναφέρουν με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν – κινείται στις 3 με 4 μονάδες.

Με βάση τα παραπάνω στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι το παιχνίδι είναι «ορθάνοιχτο», επομένως μπορεί να γυρίσει υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι εφόσον ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού ακροατηρίου δεν στοιχίζεται εκ των προτέρων με κάποιο κόμμα, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες παρέμβασης για τον ΣΥΡΙΖΑ όλο το επόμενο διάστημα.

Το ευρύ κοινό που υφίσταται τις συνέπειες του πληθωρισμού και του υψηλού ενεργειακού κόστους, θεωρούν επομένως, είναι «ανοικτό» στις σχετικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εξ ου και το θέμα της ακρίβειας παραμένει αταλάντευτα στην κορυφή της αντιπολιτευτικής και προγραμματικής ατζέντας του κόμματος.

Το «σύνθημα» του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν βγαίνει ο μήνας» και επομένως «δεν πάει άλλο», σύμφωνα με τις διαπιστώσεις που κάνει η Κουμουνδούρου από τις περιοδείες του προέδρου, «πιάνει» πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου ανεξαρτήτως επιμέρους ποιοτικών χαρακτηριστικών.

«Αυτή είναι η κραυγή αγωνίας που μου μεταφέρουν οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα. Ότι δεν πάει άλλο. Ότι δεν βγαίνει ο μήνας. Ότι την τρίτη βδομάδα του μήνα σώνεται το εισόδημα. Ότι οι υπερβολικές αυξήσεις στα καύσιμα, στο ρεύμα, στην ενέργεια είναι αυξήσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους μισθωτούς, τους μικρομεσαίους, τους ανθρώπους που έχουν ένα εισόδημα ίσα – ίσα για να τα βγάζουν πέρα, και σήμερα καλούνται να πληρώσουν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος μεγαλύτερους από το εισόδημά τους».

Γενικώς, από την Κουμουνδούρου θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν την οικονομική και κοινωνική ατζέντα, καθώς γνωρίζουν ότι είναι ζητήματα που απασχολούν πλέον τους πολίτες σταθερά, και ειδικά το θέμα της ακρίβειας και των λογαριασμών αποδεικνύεται ότι δεν είναι παροδικό πρόβλημα. Σε αυτό το πεδίο θεωρούν ότι η κυβέρνηση πιέζεται πραγματικά, σε αντίθεση με τα «εθνικά θέματα» από τα οποία πιστεύουν ότι ωφελείται. Από την άλλη στην τρέχουσα συγκυρία τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και κατά την κυρίαρχη εκτίμηση θα συνεχίσουν να απασχολούν όλο το καλοκαίρι, οπότε η Κουμουνδούρου θα επιχειρήσει μια ισορροπία με την εσωτερική οικονομικοκοινωνική ατζέντα.

Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά το Ειδικό Δικαστήριο για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών η Κουμουνδούρου δεν θεωρεί ότι είναι τυχαίο, αντιθέτως, το χρεώνει στον ίδιο τον πρωθυπουργό ως τακτική αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης (κάποιοι βλέπουν να ενισχύει και το σενάριο για πρόωρες) «από την ακραία ακρίβεια και τη μείωση των εισοδημάτων που κάνουν τη ζωή του κόσμου αβίωτη». Επίσης, σχολιάζουν μάλλον σκωπτικά ότι ο Νίκος Παππάς παραπέμπεται σε Ειδικό Δικαστήριο για πλημμέλημα, ενώ συγκρίνουν την πολιτική Ν.Δ. με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ στο κομμάτι των ΜΜΕ και των τηλεοπτικών αδειών: ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στα δημόσια ταμεία 200 εκατ. ευρώ υποχρεώνοντας τους καναλάρχες να πληρώσουν, η Ν.Δ. μοιράζει δημόσιο χρήμα σε ΜΜΕ για να στηρίζουν την πολιτική της, είναι η αντίστιξη που κάνει η Κουμουνδούρου. Σε τηλεοπτική του δε συνέντευξη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος προσέγγισε το θέμα από τη θεσμική του διάσταση εμφανίζοντας τη Ν.Δ. ως «αντιθεσμική», καθώς όπως είπε «η βασική μας διαφωνία με τη Ν.Δ. είναι αν πρέπει να εφαρμοστεί το Σύνταγμα. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει την επιλογή του να πληρώσουν οι καναλάρχες και να εφαρμοστεί το Σύνταγμα».

Ψηφοδέλτια

Παράλληλα, πέρα από την καθημερινή διαχείριση και την αντιπολιτευτική προγραμματική ατζέντα θα αρχίσει να τρέχει και η κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Τις επόμενες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει τα ονόματα των προσώπων που θα στελεχώσουν την επιτροπή που θα συγκροτήσει τα ψηφοδέλτια.

Προς το παρόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει μια χρονική κατεύθυνση, να είναι δηλαδή ο βασικός κορμός των ψηφοδελτίων έτοιμος ώς το τέλος Ιουλίου, ενώ επίσης επιθυμία του προέδρου είναι τα ψηφοδέλτια να αποτυπώνουν τη βαθιά ανανέωση και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Επιδίωξη είναι επομένως να ενταχθούν στον κορμό των ψηφοδελτίων πολλά νέα πρόσωπα, είτε από τη νέα γενιά, είτε με διαδρομή σε αγώνες και τομείς επαγγελματικής και κοινωνικής δράσης, κατ’ αναλογία με το σκεπτικό που συγκροτήθηκε το θινκ τανκ του Αλέξη Τσίπρα. Πολύ πιθανό δε κάποια πρόσωπα που μετέχουν στην εν λόγω «δεξαμενή σοφών» να ενταχθούν και στα ψηφοδέλτια.

Κριτική αλλά και εθνικό συμφέρον

Στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας ο ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες μέρες σήκωσε ψηλά το θέμα της αποστολής βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία, κάτι το οποίο εκτίμησε ότι επιδρά στην άμυνα της χώρας αρνητικά, ότι δηλαδή την αποδυναμώνει, ειδικά αν ο οπλισμός αυτός αποσπάται από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κάτι για το οποίο ο υπουργός Άμυνας απέφυγε να ενημερώσει την περασμένη εβδομάδα.

Επίσης, η κριτική του Αλέξη Τσίπρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι ότι ο πρωθυπουργός ασκεί προσωπική πολιτική σε δύο κρίσιμα πεδία, την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα, καθώς και στα θέματα της Άμυνας.

Από εκεί και πέρα, και με την τουρκική προκλητικότητα να βρίσκεται σε έξαρση ιδίως στο πεδίο της ρητορικής, επιχείρησε να περάσει τόσο στο εσωτερικό ακροατήριο και κυρίως στους απέναντι το μήνυμα της εθνικής ενότητας. Μιλώντας από τη Σύμη την περασμένη εβδομάδα απευθύνθηκε προς την ηγεσία της γείτονος καλώντας σε άμεση αποκλιμάκωση και διάλογο για τη «μία και σημαντική» διαφορά με κατάληξη στη Χάγη, αλλά και στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που επιθυμούν τον διάλογο και την ειρήνη.

Σε κάθε περίπτωση διεμήνυσε πως «ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα θα υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Και σε αυτό είναι όλοι οι Έλληνες ενωμένοι».

Την Τρίτη, στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης, μετά την αποχώρηση του Τζέφρι Πάιατ, έστειλε το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. προτάσσει το εθνικό συμφέρον, επομένως σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ (με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας) στέκεται αντίθετος με λογικές υποχωρήσεων έναντι των τουρκικών αξιώσεων είτε για ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου είτε ακόμη υποχωρήσεων σε λογική παζαριών για τα F-16 που ζητεί η γειτονική χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Σε αυτοκινητούπολη μετατρέπει την Αθήνα η κυβέρνηση – Ενστάσεις από συγκοινωνιολόγους

Ψηφιακή φτώχεια στους μικρομεσαίους

Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, μια νέα γαλλική πρόκληση – Υποκατάστατο της Ε.Ε;

Keywords
συριζα, φθινοπωρο, αλέξης τσίπρας, εν λόγω, ψηφοδελτια, εκλογες, ΕΡΤ, υπουργοι, τσιπρας, καλοκαιρι, δημοσκοπηση, υφίσταται, ελλαδα, μμε, συνταγμα, νέα, ηπα, νατο, αθηνα, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, πυρκαγιες, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ξανα, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, το στοιχημα, το θεμα, ευβοια, ηγεσια, ηπα, θεμα, καθημερινη, μμε, νησια, οικονομια, ονοματα, ουκρανια, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, φτωχεια, αγωνες, αμυνα, ανοιξη, ατζεντα, βγαινει, βδομαδα, εβδομαδες, βορεια, βορεια ευβοια, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινονται, διαστημα, δημοσιο, δηλωση, δωσει, εδαφος, ευρω, ειπε, ειρηνη, εκτιμηση, εβδομαδα, ενεργεια, εν λόγω, επιθυμια, ερχεται, ερχονται, ζωη, ζωνη, ιδεα, ιδιο, υφίσταται, εικονα, ισορροπια, κυβερνηση, κομμα, κορμος, λογο, μητσοτακης, μειωση, νατο, νεα γενια, πεδια, πεδιο, ρευμα, σεναριο, συμη, τμημα, τριτη, φθορα, χαγη, χρημα, δικαιωματα, εθνικο, εθνικα θεματα, χωρα, κομματι, μπροστα, παιχνιδι, ροδο, θεματα
Τυχαία Θέματα