ΣΥΡΙΖΑ: Πλειοψηφία Κασσελάκη στην ΚΟ αλλά και ισχυρή αμφισβήτηση – Συγκρουσιακό στίγμα με Πολάκη και Γ. Τσίπρα

Συγκρουσιακό – προς τα μέσα –  είναι το στίγμα των αλλαγών που επέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με την πρότασή του για το προεδρείο κατά την χθεσινή πρεμιέρα στο κοινοβουλευτικό όργανο, ως πρόεδρος του κόμματος.

Η ψηφοφορία για το προεδρείο έδωσε μια γλαφυρή εικόνα του νέου τοπίου, με τον Στέφανο Κασσελάκη να παίρνει την πλειοψηφία έχοντας όμως απέναντι «μασίφ» την εσωκομματική αντιπολίτευση

και μια ισχυρή αμφισβήτηση. Το «σκορ» 28 υπέρ – 16 λευκά δείχνει μια σαφή διαχωριστική γραμμή μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας, θα μπορούσε να μιλήσει κανείς και για ρήγμα. Σημειώνεται ότι από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο Όθωνας Ηλιόπουλος ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, ο Νίκος Παππάς ο οποίος νοσεί με κόβιντ και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα αμέσως μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη σε ρόλο ισχυρό στην κοινοβουλευτική ομάδα θεωρείτο εκ των προτέρων «διαιρετική» και όχι συνθετική ή ενωτική. Ο Παύλος Πολάκης αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και για τις ανοιχτές επιθέσεις που εξαπέλυσε όλο το προηγούμενο διάστημα της κούρσας διαδοχής προς Αχτσιόγλου και Τσακαλώτο και γιατί, αυτή η πλευρά θεωρεί ότι εκείνος ήταν πίσω από μηντιακές και σοσιαλμηντιακές επιθέσεις προς την Έφη Αχτσιόγλου περί υπονόμευσης του Αλέξη Τσίπρα και περί διαπλοκής. Εν ολίγοις, η τοποθέτησή του σε αυτή τη θέση, δείχνει να κόβει τις γέφυρες μεταξύ των δύο πλευρών.

Η επιλογή του Γιώργου Τσίπρα για τη θέση του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας, αποδεικνύεται ότι δεν είναι λιγότερο διχαστική και φαίνεται ότι είναι και αυτή που έδωσε πολύ νωρίς αρνητικά σήματα στην αντιπολίτευση. Τόσο για τον τρόπο που έγινε, με το καλημέρα, την επομένη της εκλογής Κασσελάκη και με συνοπτική «εκπαραθύρωση» του προκατόχου του, Θανάση Θεοχαρόπουλου, και τέλος χωρίς προηγούμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Όσο και για το ότι είναι ένα από τα πρόσωπα που βγήκαν μπροστά στην επίθεση κατά μέτωπο προς την Έφη Αχτσιόγλου και στο κόμμα – υπενθυμίζεται πως λίγο πριν την εσωκομματική κάλπη είχε δηλώσει ότι οι υπονομευτές του Αλέξη Τσίπρα είναι όλοι στο στρατόπεδο της Έφης Αχτσιόγλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν αντιδράσεις ακριβώς για αυτό, όπως της βουλευτή Αχαΐας Σίας Αναγνωστοπούλου η οποία ανέφερε σε υψηλούς τόνους πως δεν πρόκειται να ψηφίσει «όσους μας αποκαλούν υπονομευτές». Αναφορά που απηχούσε τη θέση και πολλών ακόμη βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Έτσι η πρόταση αυτή έβαλε απέναντι όλη την εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά και πρόσωπα που τήρησαν ουδέτερη στάση το προηγούμενο διάστημα όπως η Όλγα Γεροβασίλη (η οποία ως Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής συμμετέχει στο προεδρείο), ή ακόμη και πρόσωπα που προέρχονται από το «προεδρικό» στρατόπεδο των Παππά – Πολάκη, όπως η Κατερίνα Νοτοπούλου. Από την άλλη πρόσωπα όπως ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος ο οποίος είχε στηρίξει προεκλογικά την Έφη Αχτσιόγλου προσχώρησαν στην πλευρά της ηγεσίας – ο συγκεκριμένος βουλευτής ανέλαβε τη θέση του τρίτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, που μέχρι πρότινος κατείχε ο στενός συνεργάτης της Έφης Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος. Επίσης, δύο ακόμη βουλευτές που είχαν εκφράσει την στήριξή τους στην Έφη Αχτσιόγλου δεν συντάχθηκαν με το λευκό, η Καλλιόπη Βέττα από την Κοζάνη και ο Συμεών Κεδίκογλου από την Εύβοια.

Τα 16 λευκά

Υπενθυμίζεται πως στους 16 βουλευτές που ψήφισαν λευκό περιλαμβάνονται οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κώστας Μπάρκας, Πέτη Πέρκα, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Γιώργος Ψυχογιός,. Λευκό ψήφισαν επίσης η Έφη Αχτσιόγλου και τα στελέχη της ομάδας «6+6», δηλαδή ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και η Μαρίνα Κοντοτόλη η οποία στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου στις εκλογές, όπως επίσης και η Σία Αναγνωστοπούλου. Λευκό ψήφισαν ακόμα, η Όλγα Γεροβασίλη και η Κατερίνα Νοτοπούλου και οι δύο μειονοτικοί βουλευτές Φερχάτ Οζγκιούρ και Ζεϊμπέκ Χουσεϊν.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η ανακοίνωση των τομεαρχών η οποία πάει για τις αρχές της άλλης εβδομάδας, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης εν όψει της τελικής ευθείας των αυτοδιοικητικών εκλογών επισκέπτεται αύριο Πάτρα και Κόρινθο, ενώ το βράδυ θα μεταβεί στη Ρόδο.

Το μήνυμα ανακωχής που δόθηκε από την συνάντηση Κασσελάκη – Φίλη την Τρίτη, δεν φαίνεται πλέον να πηγαίνει παραπέρα από τους δύο γύρους των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι επόμενες «αναμετρήσεις» όσων αφορά τους συσχετισμούς θα γίνουν στην Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή.

Νέο ορόσημο οι επόμενες εθνικές εκλογές

Τα παραπάνω μπορεί να πεις κανείς στην πράξη ανατρέπουν το ενωτικό στίγμα που επιχείρησε σε ρητορικό επίπεδο να δώσει ο νέος πρόεδρος με την ομιλία του όταν:

—εξήρε την ποιότητα των βουλευτών, δηλώνοντας περήφανος και συμπληρώνοντας πως «η ποιότητα του βουλευτικού μας δυναμικού είναι εξαιρετικά υψηλή, όσο και να προσπαθούν να το κρύψουν από την κοινωνία οι αντίπαλοί μας».

–προέταξε το «μαζί» (όχι βέβαια άνευ αιχμών καθώς ανέφερε πως «πρέπει να βάλουμε στο πλάι όποιες ατομικές επιδιώξεις είχαμε»)

-μίλησε για τρία βήματα που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να πείσει την κοινωνία και «να διώξει αυτό το καθεστώς»: Ενότητα, πρόταση, δράση.

– Ανέφερε: «Θα είμαι στο πλευρό σας, σας θέλω στο πλευρό μου. Θα βρούμε κοινό βηματισμό παραμερίζοντας τον εγωισμό και δίνοντας προτεραιότητα στη μοναδική ευκαιρία που έχουμε για κινηματικό, συλλογικό, θετικό και νικηφόρο σχέδιο, το οποίο θα κριθεί στην κάλπη των επόμενων εθνικών εκλογών».

Το τελευταίο σημείο πάντως φαίνεται να περιέχει και μήνυμα προς την εσωκομματική αντιπολίτευση: ότι σε περίπτωση που επιλέγει στάση αποχής έως της ευρωεκλογές ποντάροντας σε μια ήττα του νέου προέδρου, θα πρέπει να έχει υπόψη της πως το «γκολποστ» μετακινείται πιο πίσω και το ορόσημο που θα κρίνει τη θητεία του Στέφανου Κασσελάκη, δεν είναι οι ευρωεκλογές αλλά οι «επόμενες εθνικές εκλογές».

Ένα ακόμη μήνυμα ήταν ότι οι αλλαγές μπορεί να είναι μεγάλες για τα μέχρι σήμερα στάνταρ του κόμματος, καθώς όπως είπε «τίποτε δεν είναι γραμμένο στην πέτρα» φράση την οποία απέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τα λοιπά στην ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης τοποθετήθηκε σε ιδιαίτερα οξείς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα το αντιπολιτευτικό στίγμα. Μίλησε μάλιστα για «βαρονίες» Μητσοτάκη και Κ. Αχ. Καραμανλή.

Επίσης χαρακτηριστική η αναφορά του περί δήθεν προοδευτικής ατζέντας Μητσοτάκη με κοινωνικά ζητήματα καθώς όπως είπε οι πρακτικές του παραμένουν πρακτικές της Δεξιάς. «Θέλετε να δείτε πόσο δεξιός είναι ο κ. Μητσοτάκης; Θέλετε να το δούμε; Λοιπόν, ας φέρει αύριο στη Βουλή νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Ας το φέρει! Ας πάρει τη δική μας πρόταση από πέρυσι και να βάλει το δικό του λογότυπο. Του το επιτρέπουμε! Άντε να δούμε ποιος διοικεί τη Νέα Δημοκρατία. Ο Μητσοτάκης ή είναι ο Βορίδης, ο Πλεύρης, ο Μπέος, ο Καρατζαφέρης; Ή μήπως είναι ο κ. Βελόπουλος; Ας το κάνει, για να δει όλος ο κόσμος του Κέντρου πόσο μετριοπαθής, δήθεν, είναι στην πράξη».

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης από Γρανάδα: Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το μεταναστευτικό και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Η κατάντια ενός πλασιέ μισογυνισμού και ομοφοβίας: Ο Ασκητής και η θεωρία του για το τι είναι «ζευγάρι»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Πλειοψηφία Κασσελάκη, – Συγκρουσιακό, Πολάκη, Τσίπρα,syriza, pleiopsifia kasselaki, – sygkrousiako, polaki, tsipra