ΣΥΡΙΖΑ: Κανονικά οι εκλογές για τον νέο αρχηγό – Φάμελλος, Σβίγκου, Βασιλειάδης σήμερα στην Θεσσαλία

Κανονικά αναμένεται να διεξαχθούν οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Κυριακή και δεν διαφαίνεται νέα αναβολή στον ορίζοντα. Αυτό το σήμα εκπέμπει η Κουμουνδούρου από χθες, καθώς φόβοι που εκφράζονταν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για το μέγεθος των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές μόλις θα υποχωρούσαν τα νερά μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Στελέχη

του κόμματος χθες εμφανίζονταν αισιόδοξα πως όπου υπάρχουν ζητήματα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, θα βρεθούν λύσεις. Το πρόβλημα, ανέφεραν χθες δεν είναι στις πόλεις όπως η Καρδίτσα, αλλά τα χωριά. Άλλοι επισήμαιναν, πως δεν μπορεί να πάει και πιο πέρα η διαδικασία γιατί θα υπάρξει αποσυσπείρωση και χαλάρωση του ενδιαφέροντος για την εκλογική διαδικασία, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα εκπέμφθηκε το μήνυμα για την ανάγκη της συμμετοχής.

Σήμερα κλιμάκια του κόμματος με επικεφαλής τους δύο γραμματείς και τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας θα επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τις καταστροφές από τις πλημμύρες, τις ανάγκες των κατοίκων που έχουν πληγεί, αλλά και να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη του κόμματος.

Ειδικότερα,

-η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης θα επισκεφθούν τη Μαγνησία και την Λάρισα, συνοδευόμενοι από τους βουλευτές Ευάγγελο Αποστολάκη, Χρήστο Γιαννούλη και Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, και από μέλη της ΚΕ και των Νομαρχιακών Επιτροπών

-ο Σωκράτης Φάμελλος θα επισκεφθεί την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και την Λάρισα, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Βασίλη Κόκκαλη, Πέτη Πέρκα, Αθηνά Λινού, Μαρίνα Κοντοτόλη καθώς και μέλη της ΚΕ και των νομαρχιακών επιτροπών.

Σαφώς η επιτόπια αυτοψία των ηγετικών κλιμακίων του κόμματος με τη συνδρομή των τοπικών στελεχών που γνωρίζουν από κοντά τα πράγματα, θα επιτρέψει να εξαχθεί κι ένα συμπέρασμα για το που μπορούν να εμφανιστούν τα περισσότερα προβλήματα και ποιες λύσεις μπορεί να υπάρξουν σε σχέση με τις εκλογές.

Είναι αντιληπτό βέβαια, ότι ακόμη και να μην υπάρχει πρόβλημα να στηθούν κάλπες σε κάποιες από τις πληγείσες περιοχές ή άλλα τεχνικά προβλήματα, ένα ζήτημα είναι ότι ο κόσμος θα έχει επιβιωτικές προτεραιότητες.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα χρονικά περιθώρια παραμένουν ασφυκτικά όχι μόνο λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών που πλησιάζουν – μια νέα μετάθεση θα έφερνε την εκλογή νέου αρχηγού μια ανάσα από την 8η Οκτωβρίου, ειδικά αν χρειαστεί δεύτερος γύρος.

Την ίδια ώρα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κρίσιμο να ξεκαθαρίσει το τοπίο της επόμενης μέρας, ώστε:

–να ανακτήσει τους ρυθμούς που επιτάσσει ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή και τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει αποσύνθεση της κυβέρνησης ωστόσο κοινός τόπος είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αντίπαλο δέος με την αξιωματική αντιπολίτευση «ακέφαλη» και με την εσωτερική «φαγωμάρα» να ξεμυτίζει με την παραμικρή αφορμή.

–να υπερβεί τις εσωτερικές έχθρες και ανταγωνισμούς που έχει απελευθερώσει η κούρσα της διαδοχής, με σκηνικά άγριας κόντρας να ξεσπούν ακόμη και μέσα σε ένα περιβάλλον εθνικής τραγωδίας όπως συνέβη το Σαββατοκύριακο μεταξύ των στρατοπέδων Κασσελάκη (και Πολάκη) και Αχτσιόγλου και με αφορμή τον Γιάννη Δραγασάκη.

Οργή για ΔΕΘ

Χθες πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε έναν αντιπολιτευτικό σφυγμό τόσο για το θέμα της ΔΕΘ και της μετάθεσης της επίσκεψης Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο το οποίο θεσμικά «ανήκει» στην αξιωματική αντιπολίτευση όσο και για την παραίτηση Βαρβιτσιώτη έξι μέρες μετά την κατακραυγή για τη δήλωσή του με την οποία «εξίσωσε τους θύτες με το θύμα της δολοφονίας, τον Αντώνη Καρυώτη, στο λιμάνι του Πειραιά». Με αφορμή την παραίτηση σχολίασε πως η κυβέρνηση, δύο μήνες μετά τις εκλογές, βρίσκεται «σε αποσύνθεση», με υπουργούς να παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο. «Μέγας υπεύθυνος για τις επιλογές των υπουργών και την κατάρρευση του δήθεν επιτελικού κράτους είναι ένας και λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης» τόνιζε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση επίσης για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέθεσε την επίσκεψή του στην ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο που προοριζόταν για τον ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ αρχικώς είχε δοθεί η εικόνα ότι θα πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στα μέσα της εβδομάδας. Από την Κουμουνδούρου μιλούν για «προσβλητική» αντιμετώπιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο από τον πρωθυπουργό αλλά και από την διοίκηση της ΔΕΘ στην οποία καταλογίζουν μεθόδευση σε συνεργασία με το πρωθυπουργικό γραφείο κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποβάλει αίτημα για την παρουσία του – με τον πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο – το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου (είχε αποσύρει δε το ενδιαφέρον του για την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, μετά την αναβολή των εκλογών).

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή στα χρονικά αντιδεοντολογική και προσβλητική για την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας αντιμετώπιση, η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καρφώνει την διοίκηση της ΔΕΘ ότι στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τις 16.9 απάντησε με πρόταση για τις 12 Σεπτεμβρίου (σήμερα δηλαδή) ενώ δεν έπραξε το ίδιο και με τον κ. Μητσοτάκη. Επίσης καλή τον πρωθυπουργό «να παραστεί στη ΔΕΘ μέχρι την Πέμπτη επιτρέποντας και στην αντιπολίτευση να ασκήσει το θεσμικό της ρόλο και παράλληλα τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τους παραγωγικούς φορείς».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι θα επιμείνουν στη στάση τους και αναμένουν μια απάντηση τις επόμενες ώρες.

Ξαναβάζουν μπρος τις μηχανές οι υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, στο μεταξύ, συνεχίζουν τις περιοδείες τους και την προεκλογική τους δραστηριότητας, ευελπιστώντας να διατηρήσουν τις δυναμικές και τις συσπειρώσεις που εκτιμούσαν πως έχουν μέχρι να ξεσπάσει η κακοκαιρία Daniel.

Φεύγουν ωστόσο σιγά σιγά από το πεδίο της καταστροφής: Κασσελάκης, Αχτσιόγλου κα Παππάς επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές τις προηγούμενες μέρες, ενώ Τζουμάκας και Τσακαλώτος τήρησαν άλλη στάση, με τον πρώην ΥΠΟΙΚ μάλιστα να θέτει θέμα για την ανάγκη συλλογικής και συντονισμένης δράσης του κόμματος για προσφορά ουσιαστικής βοήθειας όπου χρειάζεται και «όχι επισκέψεις και φωτογραφημένες δηλώσεις συμπάθειας με φόντο το κατεστραμμένο τοπίο και τους πονεμένους ανθρώπους».

Σήμερα η Έφη Αχτσιόγλου θα επισκεφθεί τον Έβρο, μια άλλη περιοχή της χώρας που μετράει πληγές μετά την μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη και το Δάσος της Δαδιάς. Η επίσκεψη πραγματοποιείται μία μέρα μετά αυτήν του πρωθυπουργού ο οποίος μεταξύ άλλων ανακοίνωσε δύο ακόμη pass, τα Evros και Dadia pass. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοδεία της στην περιοχή θα την συνοδεύσει ο βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος δείχνει να δραστηριοποιείται τις τελευταίες μέρες και χθες κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση για την απένταξη από το Ταμείο Ανάκαμψης κρίσιμων αντιπλημμυρικών έργων.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, αναμένεται να επισκεφθεί τα Γιάννενα, ενώ πιθανόν να πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη για την ανοιχτή συζήτηση που ματαιώθηκε την περασμένη Παρασκευή λόγω των συνθηκών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμμετέχει σε εκδήλωση στη Νέα Σμύρνη η οποία έχει περιεχόμενο συναφές με την επικαιρότητα: «Φυσικές καταστροφές και κλιματική κρίση: ευθύνες, επιπτώσεις, προτάσεις».

Διαβάστε επίσης

Τσακαλώτος: Επίσκεψη σε δομές αλληλεγγύης και συνάντηση με ΓΕΩΤΕΕ με φόντο τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία

Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Μετατίθεται η συνάντηση – Θα γίνει 20 με 22 Σεπτεμβρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Κανονικά, Φάμελλος Σβίγκου Βασιλειάδης, Θεσσαλία,syriza, kanonika, famellos svigkou vasileiadis, thessalia