ΣΥΡΙΖΑ: Ικανοποίηση για τον «στριμωγμένο», «έκθετο» και «απομονωμένο» Μητσοτάκη- «Κερασάκι» στις υποκλοπές τα εξοπλιστικά

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται στην Κουμουνδούρου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρότασης δυσπιστίας καθώς θεωρούν πως ο πρωθυπουργός με τη «θλιβερή» παρουσία του και την επιλογή του να μην απαντήσει σε κανένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν, «επιβεβαίωσε την ενοχή του» και διεύρυνε τα ρήγματα  με το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ αλλά και με τον ευρύτερο κεντρώο χώρο που με εμπροσθοφυλακή συνταγματολόγους, νομικούς και καθηγητές εκφράζει την αντίθεσή του στους χειρισμούς για τις υποκλοπές.

Η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίστηκε μόνο με τις κυβερνητικές ψήφους (156) ενώ υπερψηφίστηκε με 143 ψήφους, κάτι που

δείχνει την απομόνωση της κυβέρνησης αλλά και συνολικά της γαλάζιας παράταξης τουλάχιστον από τις «προοδευτικές δυνάμεις» της αντιπολίτευσης. Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ στις επιθέσεις του συμπεριλαμβάνει συνολικά τους γαλάζιους τους οποίους θα εγκαλεί για ιδιοτέλεια αφού επέλεξαν την καρέκλα αντί για την αλήθεια και τη νομιμότητα ή θα τους δείχνει ως «εκβιαζόμενους» από τον Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αμήχανος όσον αφορά στα ερωτήματα που του έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για τη σκοπιμότητα των παρακολουθήσεων των 10 συνολικά προσώπων που διαπιστώθηκε από την ΑΔΑΕ πως παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και ειδικά για τις παρακολουθήσεις των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και των υπευθύνων για τους εξοπλισμούς. Το στρίμωγμα του πρωθυπουργού αποτυπώθηκε:

-Στο ότι δεν απάντησε σε τίποτα επί της ουσίας μόνο κατέφυγε στα διαδικαστικά, για το αν ο Τσίπρας υποβάλλοντας αίτημα στην ΑΔΑΕ να ερευνήσει κινήθηκε θεσμικά και για το αν η απάντηση Ράμμου περιείχε ονόματα ή όχι. Για το δεύτερο ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να θολώσει τα νερά και να αμφισβητήσει την επιβεβαίωση των επισυνδέσεων από την ΑΔΑΕ, υπαινισσόμενος ότι τα ονόματα έφτασαν στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ απ’ τα «ρυπαρά δίκτυα» ανέφερε ότι η επιστολή που έστειλε ο κ. Ράμμος στους αρχηγούς δεν περιείχε ονόματα. Η Κουμουνδούρου έδωσε στη δημοσιότητα το αίτημα Τσίπρα προς τον Χρήστο Ράμμο και την ΑΔΑΕ με το οποίο ζητούσε έρευνα για τα 6 συγκεκριμένα ονόματα (Χατζηδάκη, Φλώρο, Λαλούση, Διακόπουλο, Λάγιο, Αλεξόπουλο) με τον Ράμμο να απαντά στην δική του επιστολή, την οποία έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα και απέστειλε στους υπόλοιπους αρχηγούς ότι η έρευνα και για τα 6 πρόσωπα απέβη θετική.

–Στο ότι αναγκάστηκε να καταφύγει σε επιθέσεις κυρίως για την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ και τις προβολές στο σήμερα μέσω της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες και την δίκη για το Μάτι. Απ’ όλα είχε το μενού: κάπιταλ κοντρόλ, Βενεζουέλα, Αρτεμίου, Καλογρίτσας, «μαύρες σακούλες», Μάτι, «μικρή Μαρία», Έβρο, Τουρκία, κ.ο.κ. Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας προϋπολογίζοντας ότι θα αναφερθεί σε όλα αυτά, το προκάλεσε από την δική του ομιλία που προηγήθηκε να μιλήσει για την «ταμπακέρα» και αν θέλει συζήτηση για τα άλλα θέματα να κάνει «προ ημερησίας» ή τηλεοπτικό ντιμπέιτ.

-Στο ότι επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζοντας το σκάνδαλο Κοσκωτά το οποίο παραλλήλισε με την υπόθεση Καλογρίτσα και τις «μαύρες σακούλες». Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του υπενθύμισε προς πάσα κατεύθυνση την κυρίαρχη εκτίμηση για τον λόγο που παρακολουθείτο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Τον ακούγατε, διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας «για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για να καθορίσετε τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και να τον έχετε όμηρο σε προοπτική συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές, με απλή αναλογική;».

-Στο ότι επιτέθηκε και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει βγει μπροστά μαζί με άλλα πρόσωπα του κεντρώου χώρου απέναντι στα έργα και της ημέρες Μητσοτάκη όσον αφορά τις υποκλοπές και τη συγκάλυψη, λέγοντας ότι «δεν είναι φωτεινός παντογνώστης».

Από πλευράς Τσίπρα το νέο στοιχείο που επιφύλαξε για το κλείσιμο της πρότασης δυσπιστίας ήταν η σύνδεση των παρακολουθήσεων των αρχηγών Ε.Δ. και των Διευθυντών Εξοπλισμών, με τα εξοπλιστικά προγράμματα και τη ροή του χρήματος σε αυτό το πεδίο. Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρα ρώτησε «τι σχέση έχουν οι παρακολουθήσεις με τα εξοπλιστικά προγράμματα» και διατύπωσε τα εξής επί μέρους ερωτήματα:

Αν ο κ. Κ. Φλώρος παρακολουθούνταν ώστε να είναι δυνατός ο εκβιασμός του «επειδή είχε άποψη που δεν ήταν πάντοτε ίδια με αυτή της πολιτικής ηγεσίας»Αν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, κ. Χ. Λαλούσης παρακολουθούνταν επειδή «είχε άποψη για το project του εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης που προωθείτε και δεν σας άρεσε αυτή η άποψη»Για ποιο λόγο παρακολουθούνταν οι επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, και ειδικά ο κ. Θεόδωρος Λάγιος, και γιατί ο ίδιος «αμέσως μετά την υπογραφή των πρώτων Rafale απομακρύνθηκε από τη θέση του; Και πού μετακινήθηκε; Γιατί δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ειδική θέση για τον κ. Λάγιο στο εξωτερικό; Σύμβουλος του υπουργείου σε θέματα ευρωπαϊκών αμυντικών προμηθειών -δεν υπήρχε- με συνολική αμοιβή κοντά στις 10.000 τον μήνα, δηλαδή τριπλάσια από τον μισθό που έπαιρνε εδώ».Αν ο κ. Αρ. Αλεξόπουλος, που αντικατέστησε τον κ. Λάγιο παρακολουθούνταν επειδή «ενοχλούσε, γιατί πίεζε εγγράφως ακόμα και τους Γάλλους να δώσουν προγράμματα συμπαραγωγής σε ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες».

Εν ολίγοις ο Αλέξης Τσίπρας άφησε υπαινιγμούς για υπερκοστολόγηση στους εξοπλισμούς λέγοντας ότι η κυβέρνηση σε τριάμισι χρόνια υπέγραψε συμφωνίες εξοπλιστικών κοντά στα 15 δις και μάλιστα έκανε και συγκρίσεις με το ΠΑΣΟΚ και τον Άκη Τσοχατζόπουλο: «Και επειδή σας αρέσουν οι συγκρίσεις, να θυμάστε ότι ο Τσοχατζόπουλος, που κατέληξε όπως κατέληξε, είχε υπογράψει 8 δισεκατομμύρια σε σημερινές τιμές σε έξι χρόνια διακυβέρνησης. Εσείς έχετε υπογράψει 15 δισεκατομμύρια σε τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης, και την ίδια ώρα ακούγατε τους στρατηγούς και τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων και δεν δίνετε καμία απάντηση στο όνομα της πατρίδας, στο όνομα του πατριωτισμού».

Και διεμήνυσε πως, εφόσον προκύψει προοδευτική κυβέρνηση μετά τις εκλογές «ούτε 1 ευρώ από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων δεν θα μείνει δίχως να ελεγχθεί» αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ερευνήσει «μία μία όλες τις αποφάσεις για τις ροές του χρήματος».

Σε σχέση με τους εξοπλισμούς αναμένεται και συνέχεια καθώς από την Κουμουνδούρου διαμηνύουν ότι «το χειρότερο για τον αρχηγό της παρακρατικής συμμορίας, είναι ότι σήμερα όχι μόνο δεν κλείνει το κεφάλαιο “σκάνδαλο υποκλοπών”, αλλά μάλλον ανοίγει ένα ακόμα μεγαλύτερο. Ο κ. Μητσοτάκης θα το πιει το ποτήρι μέχρι τέλους».

Διαβάστε επίσης:

Κεραμέως: «Η αντιπολίτευση δεν έχει να αντιτάξει κάτι για το μέλλον, λασπολογεί συστηματικά»

Πρόταση δυσπιστίας: Τα πέντε συν ένα σημεία της παρέμβασης Μητσοτάκη και τι σηματοδοτούν

Κικίλιας για πρόταση μομφής: «Κίνηση τακτικισμού και εντυπωσιασμού»

Keywords
Τυχαία Θέματα