ΣΥΡΙΖΑ: Η ψήφος των αποδήμων και το άτυπο ντιμπέιτ Αχτσιόγλου – Παππά

Οι προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να ξετυλίγονται την τρέχουσα εβδομάδα, κυρίως μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις και συνεντεύξεις τους ενώ στο πλάνο είναι και κάποιες περιοδείες, ως τις αρχές Αυγούστου οπότε μπαίνουμε για τα καλά στα «μπάνια του λαού» και αναμένεται η δραστηριότητα να υποχωρήσει για λίγες μέρες.

Η συζήτηση για τηλεοπτικό ντιμπέιτ έχει ανοίξει, ο Νίκος Παππάς έθεσε πρώτος θέμα για δύο τηλεοπτικά ντιμπέιτ μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων ένα

στα τέλη Ιουλίου κι ένα στα τέλη Αυγούστου, κάτι που επανέφερε χθες. Εκτιμάται ωστόσο ότι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση με τις φωτιές και τις πρώτες περιοδείες των υποψηφίων ίσως αποδειχτεί εφικτό μόνο ένα ντιμπέιτ μετά τις διακοπές του Αυγούστου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνεται εκφράζει έναν προβληματισμό καθώς προτιμά μια ελεύθερη συζήτηση παρά «ντιμπέιτ» με τους άκαμπτους τηλεοπτικούς όρους που γνωρίζουμε.

Ωστόσο, καθώς οι υποψήφιοι τοποθετούνται δημόσια και αναπτύσσουν τις θέσεις τους είναι ορατές και οι διαφορετικές αποχρώσεις στο λόγο και τις θέσεις τους – δε μιλάμε για τεράστιες διαφωνίες, από το ίδιο κόμμα προέρχονται.

Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι χθεσινές τηλεοπτικές τοποθετήσεις του Νίκου Παππά και της Έφης Αχτσιόγλου για την ψήφο των αποδήμων έχουν χαρακτηριστικά ενός άτυπου ντιμπέιτ καθώς κατέδειξαν διαφορετικές αποχρώσεις – οι ίδιοι άλλωστε έχουν πει ότι θέλουν να αναδειχθούν και οι όποιες διαφορές μεταξύ τους.

Ο Νίκος Παππάς μιλώντας χθες το πρωί στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο Open TV, επέδειξε πιο συναινετικούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση με το βλέμμα σε ένα πιο κεντρώο κοινό και με στόχο να αποτραπούν εντυπώσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι στην ψήφο των ομογενών. Έτσι, εκτίμησε ότι «υπάρχουν περιθώρια να διαμορφωθούν συναινέσεις» και κάλεσε την κυβέρνηση «να δείξει μια ευελιξία» ώστε να επιτευχθεί αυτό. Όσον αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως έναντι του κυβερνητικού νομοσχεδίου υπάρχει μια «εύλογη ανησυχία ότι δυνητικά θα μπορούσε να αλλοιώσει το συνολικό αποτέλεσμα» πράγμα που, σημείωσε, «δεν επιβεβαιώθηκε από τις προηγούμενες εκλογές».

«Εμείς», είπε «είχαμε και το 2021 έναν σκεπτικισμό γύρω από την πρόταση που ήρθε, δεν επιβεβαιώθηκε γιατί ήταν μικρή η συμμετοχή, αν δεν κάνω λάθος ήταν γύρω στις 30.000 άτομα ενώ θεωρητικά είχαν τη δυνατότητα 200 – 300 χιλιάδες». Άρα, σημείωσε παραπέμποντας στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ «θα πρέπει να υπάρχει μια μέριμνα να προσέρχονται πολλοί και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εύλογη κριτική που λέει ότι μπορεί να αλλοιωθεί το συνολικό αποτέλεσμα από ανθρώπους που δεν διαμένουν και δεν φορολογούνται στη χώρα, η πρόταση που είχαμε καταθέσει να υπάρχει ο κλειστός αριθμός βουλευτών διασποράς ήταν εύλογη».

«Θα ήθελα να βρεθεί μια λύση που να αποτυπώνει ευρύτατες συναινέσεις, θα είναι ένα πολύ καλό μήνυμα προς την ομογένεια και σε μια φάση που μπαίνουμε σε μια κρίσιμη φάση για τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας, όλο το διπλωματικό πολιτικό απόθεμα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο» κατέληξε.

«Καταθέτουμε δική μας τροπολογία, η ρύθμιση της κυβέρνησης απέτυχε κι επιχειρεί διόρθωση»

Η Έφη Αχτσιόγλου από την άλλη, μιλώντας το βράδυ στο Kontra Channel και την Νατάσα Γιάμαλη, κινήθηκε σε πιο κριτικό ύφος απέναντι στην κυβέρνηση αναδεικνύοντας τις αιχμές.

Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει συγκεκριμένη θέση και θα την επαναφέρει με τροπολογία», την θέση «οι Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν και να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι χωρίς περιορισμούς για να μπορούν να έχουν τους εκπροσώπους τους (σ.σ. ουσιαστικά αναφέρθηκε στο κλειστό σύστημα εκπροσώπων για το οποίο μίλησε και ο κ. Παππάς), για να μπορούν να θέτουν στο ελληνικό κοινοβούλιο ζητήματα για τη δική τους κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και να την θέτουν εντός της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας της Ελλάδας».

Άσκησε σαφή κριτική στην κυβέρνηση, με υπαινιγμό για αλαζονεία, λέγοντας πως το «να τελειώνουν οι εκλογές και μέσα από μια φαστ τρακ διαδικασία χωρίς μια συζήτηση ουσιώδη μεταξύ των κομμάτων, να προσπαθούν να γίνουν αλλαγές που αφορούν το εκλογικό σώμα και το εκλογικό δικαίωμα δεν είναι ενδεδειγμένο σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία».

Σημείωσε επίσης, πως η Νέα Δημοκρατία την προηγούμενη φορά δεν έκανε δεκτή τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και «επέμεινε στο να περάσει μια ρύθμιση που αποδείχτηκε ατελέσφορη, εκ του αποτελέσματος, οι Έλληνες του εξωτερικού δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν και για μια σειρά εμποδίων και γραφειοκρατικών εμποδίων και αυτή τη στιγμή έρχεται με μία νέα ρύθμιση εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν την ψηφίζει, αυτή η οποία αποτελεί μια απόπειρα διόρθωσης του δικού της λάθους, ε δε μπαίνουμε εμείς σε αυτό το γαϊτανάκι, έχουμε μία σαφή θέση, θα επιμείνουμε σε αυτήν».

Επιπρόσθετα καταλόγισε ουσιαστικά στην κυβέρνηση «παιχνίδια» με την ψήφο των ομογενών και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, την ώρα που αδιαφορεί για το εκλογικό δικαίωμα κατηγοριών ημεδαπών πολιτών. «Έχει μια ιδιαίτερη σημασία εφόσον συζητάμε για τα εκλογικά δικαιώματα», είπε, ότι η κυβέρνηση «δεν δείχνει την ίδια ζέση όταν συζητάμε για το πώς οι Έλληνες πολίτες εργαζόμενοι στον τουρισμό, σε εποχικές εργασίες, θα μπορέσουν να ασκήσουν το πραγματικό εκλογικό τους δικαίωμα, τους αποστερείται αυτό το δικαίωμα».

Διαβάστε επίσης:

Επισκέψεις και… αναβολές για τον Μητσοτάκη, σε φόντο πυρκαγιών

Υποκλοπές: Απαντήσεις ζητά η αντιπολίτευση για τους 92 αριθμούς που «παγιδεύτηκαν»

Πατούλης για τις φωτιές στην Αττική: Εργαζόμαστε αθόρυβα

Keywords
Τυχαία Θέματα