ΣΥΡΙΖΑ για market pass: Σφοδρή κριτική αλλά ψηφίζουν και καταθέτουν τροπολογία για τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ

Με βάση τη γραμμή που έχει χαράξει  εξ αρχής μετά τις εκλογές ότι «και ένα ευρώ ενίσχυσης ο ΣΥΡΙΖΑ το ψηφίζει», στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζονται να ψηφίσουν σήμερα στη Βουλή το market pass, το επίδομα για τα τρόφιμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το Σάββατο.

Σε χθεσινή σύσκεψη του Αλέξη

Τσίπρα με το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας αποφασίστηκε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τροπολογία με το δικό του πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, προτείνοντας μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Σημειώνεται πως αυτή τη φορά ο κομματικός μηχανισμός προνόησε έγκαιρα να συνοδεύσει την ψήφιση του μέτρου που κατά τα λοιπά επικρίνει σφόδρα, με την κατάθεση τροπολογίας στον απόηχο των «λαθών» που έγιναν με την υπερψήφιση του επιδόματος στους ένστολους την περασμένη εβδομάδα. Τότε, πέρα από το εκ παραδρομής «όχι» που έγινε «ναι» το επόμενο πρωί, δεν είχε υπάρξει πρόβλεψη για την κατάθεση τροπολογίας με αίτημα για την επέκταση του επιδόματος και σε άλλες κατηγορίες – αυτή ήρθε τελικά μετά από μερικά 24ωρα και αφού υπήρξαν αντιδράσεις από τον κόσμο και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν επικρίνει το market pass εξ αρχής ως μέτρο προεκλογικού χαρακτήρα και εξαγοράς της ψήφου και ταυτόχρονα ως απόπειρα εξαπάτησης.

Θεωρούν δηλαδή ότι ο  πρωθυπουργός πιεζόμενος από όλα τα κρίσιμα ζητήματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα (ακρίβεια, υποκλοπές, κλπ.) επιχείρησε να διαμορφώσει εντυπώσεις παροχής και στήριξης των πολιτών έναντι της ακρίβειας, ενώ στην πραγματικότητα το ποσό είναι πολύ χαμηλό (περίπου 70 λεπτά τη μέρα) και τα κριτήρια χορήγησής του πολύ στενά.

Πηγές του κόμματος ανέφεραν στην αρχή της εβδομάδας πως πρόκειται για «χυδαίο προεκλογικό επίδομα εξαπάτησης που διαφημίζει με θράσος ο κ. Μητσοτάκης ενώ κάνει πλάτες στην αισχροκέρδεια εδώ και 15 μήνες», και τόνιζαν πως «οι πολίτες ήδη αντιλαμβάνονται πως η κυβέρνηση αποτιμά την ψήφο τους σε 20 ευρώ, αφού τόσο καιρό έχει αφαιμάξει τα εισοδήματά τους».

Επιπλέον υπογράμμιζαν πως είναι ένα μέτρο που «δεν αντιμετωπίζει ούτε στο ελάχιστο τις ακραίες ανατιμήσεις, δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στον πυρήνα τους με ρυθμιστικές παρεμβάσεις, αλλά αντίθετα την ενισχύει και την συντηρεί, ενώ εγκυμονεί κινδύνους για νέες ανατιμήσεις εν μέσω παντελούς έλλειψης ελέγχων στην αγορά».

«Το market pass είναι ένα μέτρο προεκλογικού χαρακτήρα που στοχεύει στην εξαπάτηση των πολιτών που θα λαμβάνουν λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση επιμένει στην επιδότηση της αισχροκέρδειας, ενώ θα έπρεπε να υπάρξει πολιτική συγκράτησης των τιμών με εντατικούς ελέγχους στην αγορά, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη, όπου είμαστε πρωταθλητές ακρίβειας σε όλη την Ευρώπη».

«Το market pass είναι μια προεκλογική απρόσφορη απόπειρα εξαπάτησης με 20 ευρώ το μήνα από το Φεβρουάριο και μετά, δηλαδή στη στενή προεκλογική περίοδο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις αυξήσεις των τιμών, καθώς στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης ο πληθωρισμός τρέχει με διπλάσια ποσοστά. Άρα είναι στην πραγματικότητα μια ελάχιστη βοήθεια και μάλιστα με πάρα πολύ περιοριστικά κριτήρια», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Βουλευτής Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Real.gr).

Στο μεταξύ την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύουν τα ευρήματα δημοσκόπησης της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΙ καθώς στο ερώτημα αν το μέτρο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών, το 53% των πολιτών απαντά αρνητικά και το 39% θετικά, με τις αρνητικές γνώμες να προέρχονται ως επί το πλείστον από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και τις θετικές από τους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης

Δημοσκόπηση Pulse: To «φάσμα» της Δεξιάς στα… δεξιά της ΝΔ κάνει εκ νέου την εμφάνισή του

Τα «χαρτιά» του ανοίγει σήμερα ο Μητσοτάκης για τις επόμενες εκλογές – Οι τρεις «λέξεις κλειδιά» που θα χρησιμοποιεί η ΝΔ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Τέλος η βουλευτική ασυλία για ύβρεις και συκοφαντίες – Δικαίωση Μπακογιάννη κατά Καμμένου

Keywords
Τυχαία Θέματα