Γαλοπούλα στον φούρνο: η απλή συνταγή και τα μυστικά για να γίνει πεντανόστιμη

Εξαιρετικά νόστιμη και αρωματική, η ψητή γαλοπούλα στο φούρνο είναι ένα πιάτο που αρέσει σε όλους, είναι εύκολο και απαιτεί λίγο μόνο χρόνο για την παρακολούθηση του ψησίματος.

Αν ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες στο μαγείρεμά της θα έχετε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα με τραγανή πέτσα εξωτερικά και τρυφερό και ντελικάτο εσωτερικό, που δεν έχει στεγνώσει.

Οι δύο βασικοί κανόνες για τέλειο αποτέλεσμα είναι : Α.) Το ομοιόμορφο καρύκευμα του πουλερικού με ψιλοκομμένα αρωματικά, βότανα

και ελαιόλαδο. Για να το επιτύχετε θα πρέπει να κάνετε ελαφρύ μασάζ με το μίγμα, καλύπτοντας την γαλοπούλα παντού μέσα και έξω, στο εσωτερικό της αλλά και κάτω από το δέρμα της όσο το δυνατόν. Β.) Ο ακριβής υπολογισμός του χρόνου ψησίματος. Υπολογίστε 1 ώρα ψησίματος + 20 λεπτά περίπου για κάθε 1 κιλό πουλερικού.

Ένα άλλο μυστικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το πουλερικό, είτε είναι κοτόπουλο, είτε γαλοπούλα δεν πρέπει να πλένεται προτού ψηθεί. Κόψτε τα φτεράκια του και καθαρίστε το με ένα νωπό πανί ή ζητήστε από τον κρεοπώλη να κάνει τη διαδικασία για εσάς.

Υλικά για τη Συνταγή

Για 6 άτομα περίπου

1 ολόκληρη γαλοπούλα μέτρια (3-4 κιλά)

1 μεγάλο κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο (ή εναλλακτικά αποξηραμένο δεντρολίβανο)

5-6 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον για το ράντισμα

2 σκελίδες σκόρδο

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Εκτέλεση

1. Αρχικά, ψιλοκόψτε με ένα μαχαίρι το δεντρολίβανο, τα φύλλα φασκόμηλου και ετοιμάστε ένα μείγμα μαζί με τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Το αρωματικό αυτό μίγμα θα πρέπει να είναι πυκνό και πολύ αρωματικό, σαν κρέμα ή πάστα.

2. Με τα χέρια σας κάντε μασάζ στη γαλοπούλα μέσα και έξω, κάτω από το δέρμα, ανάμεσα στους μηρούς και το στήθος.

3. Δέστε με σπάγκο ψησίματος ειδικό για μαγειρική, τα μπουτάκια του πουλερικού ώστε να είναι σφικτά κολλημένα στο στήθος.

4. Καθαρίστε τα σκόρδα, λιώστε τα ελαφρά και βάλτε το ένα στο εσωτερικό του και το άλλο κοντά στο στήθος κάτω από το δέρμα. Αν θέλετε μπορείτε να κόψετε και να βάλετε μισό λεμόνι μέσα στην κοιλιά της γαλοπούλας.

5. Τοποθετήστε το πουλερικό μέσα σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και ραντίστε το με λίγο λάδι στην επιφάνειά του.

6. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220– 230ο C (η υψηλή θερμοκρασία είναι απαραίτητη στην αρχή, αλλιώς δεν θα σχηματιστεί η τραγανή πέτσα) και ψήστε στη μέτρια προς χαμηλή σχάρα του φούρνου για περίπου 35 λεπτά.

7. Μετά από αυτό το χρόνο, ανοίξτε το φούρνο, περιχύστε με τα υγρά που έχει βγάλει, σκεπάστε ελαφρά με ένα αλουμινόχαρτο ή τοποθετήστε ένα ταψί του φούρνου ακριβώς από πάνω (στην υψηλότερη θέση της σχάρας), ώστε να προστατευθεί η γαλοπούλα και να μην καεί. Μειώστε στους 200ο C και ψήστε από δω και πέρα για κάθε κιλό, περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά. Μετά από 1 ½ ώρα τρυπήστε το πουλερικό και ελέγξτε τα υγρά, βάλτε τα σε ένα μπολάκι και ξεκινήστε να το περιβρέχετε με αυτά κάθε μισή ώρα.

8. Τα τελευταία 10 λεπτά, ξεσκεπάστε, μεταφέρετε το ταψί στην ψηλότερη θέση της σχάρας και ψήστε για αυτό τον χρόνο, αφού ενεργοποιήσετε τη λειτουργία του γκριλ.

Συμβουλή

Αν επιθυμείτε να προσθέσετε πατάτες φούρνου, θα τις βάλετε τα τελευταία 40 λεπτά αφού ξεσκεπάσετε το ταψί με τη γαλοπούλα και αφού χαμηλώσετε τη θερμοκρασία στους 190ο C και το τοποθετήσετε σε υψηλή θέση στο φούρνο. Θυμηθείτε να τις περιχύσετε με 3 κουταλιές της σούπας από τα υγρά που έχετε κρατήσει στο μπολ και τέλος αφού ψηθούν για 40 λεπτά, γκριλάρετε όλο το φαγητό μαζί για 10 λεπτά.

Διαβάστε επίσης:

Τσιζκέικ μπακλαβάς, το επιδόρπιο που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο

Ζακυνθινό κοτόπουλο ψητό, γεμιστό με λαδοτύρι

Γιορτινές πελοποννησιακές δίπλες

Keywords
Τυχαία Θέματα