ΣΥΡΙΖΑ: Επαναφέρει τον χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας» για τον Μητσοτάκη λόγω Food pass

Επίθεση με τον χαρακτηρισμό «πολιτικοί απατεώνες» εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το επίδομα food pass των 22 ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το Σάββατο το βράδυ στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό.

Μιλούν για πολιτικούς απατεώνες και γιατί θεωρούν ότι το ποσό αυτό είναι κοροϊδία και χαρτζιλίκι που δεν καλύπτει τον πληθωρισμό, και γιατί έρχεται σε σύγκρουση με τα

όσα υποστήριζε η ΝΔ όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς απέρριπτε μετά βδελυγμίας τα επιδόματα. Σε δημόσια δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος θύμισε όσα έλεγε ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όταν ήταν σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη τον καιρό που ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Δεν μπορεί για 11 μήνες να αδειάζει η τσέπη σου, να μην μπορείς να βγεις πέρα, να μην μπορείς να διασφαλίσεις τα αυτονόητα και να περιμένεις έναν πολιτικό, τον οποιοδήποτε πολιτικάντη, προς το τέλος κυρίως όταν πλησιάζουν οι εκλογές, να έρθει να σου δώσει 1 ενώ σου έχει πάρει 10. Να ντυθεί Άγιος Βασίλης μπας και κοροϊδέψει κανέναν, να τον ξαναγελάσει για να του πάρει την ψήφο».

Από την Κουμουνδούρου μιλούν για «χυδαία» απόπειρα εξαγοράς της λαϊκής ψήφου και εξαπάτησης, που ακόμη και για έναν «πολιτικό απατεώνα όπως ο Μητσοτάκης, ξεπερνάει τα όρια». Επισήμαναν δε χαρακτηριστικά και για να φανεί το μέγεθος της εξαπάτησης πως το επίδομα των 22 ευρώ – μεσοσταθμικά 30 ευρώ – ανέρχεται σε 0,7 ευρώ την ημέρα.

«Η ντροπή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε ότι οι εξαγγελίες Μητσοτάκη αφήνουν ανέγγιχτο τον μηχανισμό αισχροκέρδειας και αποτελούν προσβολή προς τους πολίτες», ανέφερε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας πως ειδικά στα τρόφιμα ο πληθωρισμός τρέχει πολύ πάνω από το 10% του γενικού πληθωρισμού με βάση τον οποίο υπολογίστηκε το επίδομα. Ενδεικτικά ανέφεραν πως  στο ψωμί και τα δημητριακά ο πληθωρισμός ανέρχεται στο 18,7%, στο κρέας 16,7% και στα γαλακτοκομικά 25,3%.

«Όταν ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι ο πληθωρισμός που αφορά τα τρόφιμα τρέχει με 10%, λέει ψέματα. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών των τροφίμων είναι μεγαλύτερος από την υπόλοιπη ΕΕ. Αλλά και το 73,3% των πολιτών λέει ότι δεν έχουμε απλά ακρίβεια αλλά αισχροκέρδεια αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και αυτό είναι πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη» υπογράμμισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπρόσθετα, από την Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν ότι τα κέρδη των διυλιστηρίων ανέρχονται σε 3 δις κι απ’ αυτά η κυβέρνηση θα πάρει μόλις 600 εκ. για το επίδομα των 22 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο κλοιός στενεύει γύρω απ’ τον πρωθυπουργό και πως πιέζεται από πολλές πλευρές (υποκλοπές, διαφθορά, ακρίβεια), με ενδεικτική ως προς αυτό την πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB που δείχνει υποχώρηση της ψαλίδας στις 5,4 μονάδες.

Κάλεσμα στους πολιτικά φιλελεύθερους ψηφοφόρους με αιχμές για εκτροπή Μητσοτάκη

Εν τω μεταξύ, ο χαρακτηρισμός «πολιτικός απατεώνας» που αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό μάλλον μοιάζει ελαφρύς, μπροστά σε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ του προϋπολογισμού.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ειδικότερα, στο πολιτικό σκέλος της ομιλίας του επιχείρησε να αποδομήσει το πολιτικό προφίλ του Μητσοτάκη, λέγοντας ότι πλέον αποκλίνει σοβαρά των αρχών του πολιτικού φιλελευθερισμού ο ίδιος και διολισθαίνει στον ολοκληρωτισμό. Τα όσα διαπράξατε, είπε, (στην υπόθεση των υποκλοπών) «δεν αμαυρώνουν μόνο τη δημοκρατία, αλλά προσβάλλουν τον πυρήνα των ιδεών του πολιτικού φιλελευθερισμού, τα ατομικά δικαιώματα και την ελευθερία του ατόμου».

Και πρόσθεσε πως με την επιχείρηση συγκάλυψης ουσιαστικά «καταργείτε και τον δεύτερο σκληρό πυρήνα της φιλελεύθερης δημοκρατίας και της ανοιχτής κοινωνίας, τις οποίες υποτίθεται ότι πρεσβεύετε, τη διάκριση και τον έλεγχο των εξουσιών, την περίφημη αρχή των εγγυήσεων σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Κι αυτό να ξέρετε είναι μια διολίσθηση προς τον ολοκληρωτισμό».

Με βάση τα παραπάνω ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η σύγκρουση με τη ΝΔ για τα θεσμικά ζητήματα, «δεν είναι μια σύγκρουση Αριστεράς – Δεξιάς» και πρόσθεσε πως «μακάρι να ήταν αυτό» διότι τότε θα είχε ιδεολογικό περιεχόμενο, και θα ήταν μια «σύγκρουση αντιπάλων εντός του δημοκρατικού πλαισίου». Αλλά, συνέχισε, «τώρα συγκρουόμαστε για την προάσπιση του αυτονόητου, για την προάσπιση της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών», υπονοώντας ότι από τη μία μεριά είναι όσοι συντάσσονται με τους δημοκρατικούς θεσμούς και τους συνταγματικούς κανόνες και από την άλλη όσοι στηρίζουν την εκτροπή από το δημοκρατικό πλαίσιο.

Με αυτόν τον τρόπο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνθηκε «στους συντηρητικούς δημοκράτες πολίτες που ακολουθούν μια παράταξη με την οποία είμαστε αντίπαλοι, αλλά τη σεβόμαστε» διαμηνύοντας πως «σε ζητήματα που αφορούν την υπεράσπιση της δημοκρατίας, αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», όπως «η κοινή επιλογή να υπερασπιστούμε τις συνταγματικές κατακτήσεις του λαού μας και το πλαίσιο της φιλελεύθερης δημοκρατίας που αποτελεί τη μείζονα κατάκτηση της μεταπολίτευσης».

Διαβάστε επίσης:

Επίσκεψη Δένδια στο Βελιγράδι – Συνάντηση με Ντάτσιτς

Οικονόμου: Την Τρίτη η ψήφιση για την ενίσχυση 8,5 εκατ. δικαιούχων για αγορές βασικών καταναλωτικών αγαθών

Μάντζος για Καϊλή: «Πρέπει να μας πιστωθεί η ακαριαία αντίδραση και το μήνυμα μηδενικής ανοχής»

Keywords
Τυχαία Θέματα