Σύνοδος Κορυφής: Προσπάθεια για συμφωνία στο «παρά ένα» για το πετρελαϊκό εμπάργκο στη Ρωσία (Video)

Προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο «παρά ένα», καταβάλλουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, ώστε να διευκολύνουν το έργο των ηγετών που θα συναντηθούν σε λίγες ώρες για να αποφασίσουν για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Αν δεν καταφέρουν να βρουν την χρυσή τομή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δείξει την ανεπάρκειά της σε μία φάση του πολέμου στην Ουκρανία, όπου οι Ρώσοι φαίνεται πως έχουν το πάνω χέρι.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμφωνίας που έχει διαρρεύσει οι 27 ηγέτες θα βάλουν την υπογραφή τους κάτω από ένα κείμενο που θα προβλέπει ότι ο επόμενος γύρος κυρώσεων θα αφορά και στο πετρελαϊκό εμπάργκο, με την εξαίρεση του αργού πετρελαίου που από την Ρωσία φτάνει στην ΕΕ μέσω χερσαίου αγωγού και εξασφαλίζει το πετρέλαιο που χρειάζονται η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία. Ωστόσο κι αυτή η συμβιβαστική λύση δεν ήταν αρκετή για να ομονοήσουν οι πρεσβευτές των 27, την Κυριακή.

Το προσχέδιο συμφωνίας μπορεί να αναθεωρηθεί και ίσως οι 27 ηγέτες ζητήσουν από τους διπλωμάτες και τους αρμόδιους υπουργούς των κρατών-μελών να επεξεργαστούν μία λύση που θα διασφαλίζει τον δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών που θα εξακολουθήσουν να παίρνουν ρωσικό πετρέλαιο και εκείνων που θα επιβάλλουν εμπάργκο.

Διπλωματική πηγή ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι υπάρχει «περιορισμένη πρόοδος» και χρειάζονται διευκρινίσεις πάνω σε αρκετές λεπτομέρειες για να επιτευχθεί μία συμφωνία.

Πάντως οι ηγέτες της ΕΕ εκτιμάται ότι θα διακηρύξουν την πλήρη υποστήριξη της Ένωσης στην Ουκρανία, θα συζητήσου τρόπους αντιμετώπισης των συνεπειών του πολέμου, και θα εστιάσουν στα ζητήματα των δραματικών αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων.

Η Σύνοδος συγκαλείται στην σκιά της διαμάχης που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες για τον έκτο γύρο κυρώσεων κατά της Μόσχας, με την Ουγγαρία να επιμένει στην διασφάλιση των δικών της συμφερόντων, λόγω της απόλυτης εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

«Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είδαμε τι μπορεί να συμβεί όταν η Ευρώπη εμφανίζεται ενωμένη», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, επισημαίνοντας: «ενόψει της συνόδου ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουμε έτσι. Αλλά αρχίζουν οι τριγμοί ξανά και ξανά».

Οι κυρώσεις και τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί

Ως προς τις κυρώσεις που αναμένεται ότι δεν θα προκαλέσουν τριγμούς είναι ο αποκλεισμός της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank, από το διατραπεζικό σύστημα διαχείρισης SWIFT, η απαγόρευσης εκπομπής ρωσικών καναλιών από την ΕΕ και ένας νέος κατάλογος φυσικών προσώπων που θα υφίστανται προσωπικές κυρώσεις.

Οι ηγέτες θα συμφωνήσουν επίσης σε ένα νέο πακέτο χαμηλότοκων δανείων στην Ουκρανία, ύψους 9 δισεκατομμυρίων Ευρώ, για να καλυφθούν οι μισθοί και οι συντάξεις για τους προσεχείς μήνες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμφωνίας που έχει υπόψη του το Reuters, οι ηγέτες θα υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός διεθνούς ταμείου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, με τις λεπτομέρειες για το ταμείο αυτό να παραπέμπονται στο προσεχές μέλλον.

Ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τους 27 είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία προς τις διεθνείς αγορές, μέσω του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς η Ρωσία ελέγχει τους θαλάσσιους δρόμους.

Διαβάστε επίσης:

Βασίλισσα Ελισάβετ: 70 χρόνια στον θρόνο – 10 πράγματα που δεν ξέρουμε για τη μακροβιότερη μονάρχη (photos/videos)

Γαλλία: Χαμός στο μουσείο του Λούβρου – Μεταμφιεσμένος άνδρας πέταξε τούρτα στη «Μόνα Λίζα» (Videos)

Ο Ερντογάν ως Μωάμεθ ο Πορθητής και οι ανησυχίες της Τουρκίας (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα