Συνέδριο ψεκάστε, σκουπίστε, τέλος

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Ένα ακόμη πανηγύρι με επιφανειακές πολιτικές προσεγγίσεις και επι­κοινωνιακά παιχνίδια «επανεκκίνησης» έληξε για τη Ν.Δ., με το 10ο Συνέδριο, που συνήλθε στις σύγχρονες εμπορικές εγκαταστάσεις του Metropolitan Expo Athens το Σαββατοκύριακο εν μέσω της απεργίας των δημοσιογράφων.

Αυτή τη φορά το συνέδριο

έληξε χω­ρίς τα πολλά παρατράγουδα στα οποία μας έχουν συνηθίσει το τε­λευταίο εξάμηνο οι νεοδημοκράτες. Παρά τις γκρίνιες του Παπαμιμίκου και των φίλων του ΟΝΝΕΔιτών, στην καταμέτρηση για τη νέα Κεντρική Επιτροπή «δεν άνοιξε ρου­θούνι».

Στο «ψεκάστε - μιλήστε - τελειώσατε» συνέ­δριο, που διενεργήθηκε ενάμιση μήνα μετά την προεδρική απόφαση για τη διεξαγωγή του, κατα­βλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει απόλυτη επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε οργανωτικό επίπεδο, παρότι και οι πέτρες στη Νέα Δημοκρατία γνωρί­ζουν ότι απλώς έγινε ένας μεγάλος συμβιβασμός και ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρεί μέσα από ένα πολιτικό σαβουάρ βιβρ να κρατά εν υπνώσει τις βαρονίες, νέες και παλιές, που εμφανίστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο στη μάχη της λίστας.

Έτσι εκτός από τους μητσοτακικούς, οι σαμαρικοί, οι μεϊμαρακικοί, οι αδωνικοί και οι τζιτζικωστικοί είναι παρόντες στη νέα Κεντρική Επιτροπή. Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής δεν έδειξε ιδιαίτερο ζήλο για το πλασάρισμα δικών του ανθρώπων στο ανώτατο πολιτικό όργανο του κόμματος και γενικώς φαίνεται να στηρίζει (με ανοχή) τον Κυριάκο.

Η επί δύο χρόνια αμήχανη Ντόρα, που πλή­ρωσε ακριβά την «κουτουράδα» της να κάνει κόμμα κόντρα στην απόλυτη εξουσία του Σα­μαρά χάνοντας πολύτιμους πόντους στην κομ­ματική επετηρίδα, σε αυτό το συνέδριο φαίνε­ται να βγαίνει ενισχυμένη, αφού όχι μόνο ξέρει από μηχανισμούς, αλλά φρόντισε με ιδιαίτερο ζήλο να βάλει πλάτη για τη στήριξη του αδελ­φού της.

Έθαψε το τσεκούρι

Ο Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να αμ­βλύνει τις σοβαρές εσωτερικές αντιπαραθέσεις και επιφυλάξεις για την πορεία του κόμματος, έθαψε βαθιά το τσεκούρι της αυτοκριτικής και επιφύλαξε μόνο καλά λόγια για τους πρώην πρωθυπουργούς της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στις ομιλίες του. «Όλα κα­λώς καμωμένα λοιπόν», κι ας έλεγε προεκλογι­κά σκληρές αλήθειες για το άδειο κομματικό πουκάμισο και τον θρίαμβο του λαϊκισμού στις κυβερνήσεις της Ν.Δ.

Επί της ουσίας έκανε έναν μεγάλο συμβιβα­σμό, αφού, εγκαταλείποντας ρηξικέλευθες προτάσεις για θητείες και όρια ηλικίας σε όλα τα επίπεδα, συμβιβάστηκε στο να ανέβει τελι­κά ο αριθμός των μελών της Κεντρικής Επιτρο­πής από 200 που πρότεινε σε 300.

Όταν πρωτοσυστάθηκε η Νέα Δημοκρατία, τα στελέχη του ανώτατου – μεταξύ δύο συνε­δρίων – οργάνου του κόμματος ήταν 150 μέλη και όλα εκλεγμένα. Από συνέδριο σε συνέδριο «φούσκωσαν» στα 500 δημιουργώντας ένα δυ­σκίνητο όργανο παραγόντων - χειροκροτητών της ηγετικής ομάδας. Η πρόταση Μητσοτάκη συνάντησε αντιδράσεις, ενώ έως και η Ντόρα πρότεινε τροποποίηση ώστε να περιληφθούν οι εκλεγμένοι με τη Ν.Δ. δήμαρχοι και περιφερει­άρχες. Έτσι ξένοιασε και από τη μάχη του σταυ­ρού ο Κώστας Μπακογιάννης.

Τελικά το πρωί της Κυριακής έγινε γνωστό ότι το νέο όργανο θα έχει 150 αιρετά μέλη και 150 αριστίνδην, αφού, μετά τις διαμαρτυρίες που υπήρξαν από αρκετά στελέχη της Ν.Δ., ο Μη­τσοτάκης έβαλε νερό στο κρασί του και τελικά τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής θα είναι 300 (150 αιρετά και 150 εξ οφίτσιο) από 200 που εί­χε αρχικά αποφασιστεί.

Οι διαμαρτυρίες κυρίως οφείλονταν στη με­γάλη μείωση του αριθμού των μελών της Πο­λιτικής Επιτροπής, που αποτελούνταν από 500 άτομα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμού­σε να μειωθούν σε 200. Αυτό είχε ως αποτέλε­σμα αρκετά κομματικά στελέχη που προέρχο­νται από διάφορες «γαλάζιες συνιστώσες» να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός.

Έτσι ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε να αυ­ξήσει τον αριθμό και να περιληφθούν οι περι­φερειάρχες, οι νεοδημοκράτες δήμαρχοι δή­μων άνω των 40.000 κατοίκων, εκπρόσωποι από όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματι­κούς φορείς, 15 μέλη της ΟΝΝΕΔ, τρία μέλη των απόδημων Ελλήνων, ο γενικός διευθυντής του κόμματος και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής.

Η θητεία

Οριακές οι ουσιαστικές αλλαγές στο κατα­στατικό της Ν.Δ., με πιο σημαντική το ότι η θη­τεία του προέδρου γίνεται πενταετής, όπως είχε αναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καθήκοντα προέδρου, αν δεν υπάρχουν αντι­πρόεδροι, εκτελεί ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής εφόσον είναι βουλευτής και αν έχει κώλυμα ο αρχαιότερος βουλευτής. Ο προσω­ρινός πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα διαγραφής, ενώ δίνεται η δυνατότητα στην οργανωτική επι­τροπή του συνεδρίου να καλεί το ένα δέκατο των αιρετών μελών από παραγωγικούς και επι­στημονικούς φορείς.

Στη συγκρότηση του συνεδρίου περιλαμβά­νονται οι περιφερειακοί σύμβουλοι στις περι­φέρειες εκείνες όπου δεν έχει εκλεγεί βουλευ­τής της Ν.Δ. σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των βουλευτών. Εντυπωσιακό επίσης γεγονός και δύσκολο να ερμηνευθεί είναι ότι το συνέδριο αποφάσισε οι παρόντες σύνεδροι να μετέχουν χωρίς αλλαγές και στο επόμενο συνέδριο. Κι αυτό παρότι αποκλείστηκαν 400 μέλη της ΟΝΝΕΔ την τελευταία στιγμή, εκτός αν με απόφα­ση προέδρου αλλάξει και πάλι ο αριθμός των συνέδρων του επόμενου συνεδρίου.

Στο ζήτημα της εκλογής των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής, που ουσιαστικά θα απο­τελέσουν και το στελεχικό δυναμικό στην επό­μενη φάση, έχει ενδιαφέρον ότι ο Κυριάκος επέβαλε να βγει στην πρώτη πεντάδα ο 28χρονος αντιδήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Γιώρ­γος Κοκκόλης, που δεν πέρασε ποτέ από την ΟΝΝΕΔ και τον συνάντησε στις περιοδείες του προσκαλώντας τον να ενταχθεί στο κόμμα.

Το μέτωπο κατά του Ανδρέα Παπαμιμίκου συντονίστηκε στο πρόσωπο το οποίο εκπαραθύρωσε από την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ, τον Σάκη Ιωαννίδη, ο οποίος με τη στήριξη σχεδόν όλων των «γαλάζιων» τάσεων εξελέγη δεύτερος.

Η οικογενειοκρατία και η παρεοκρατία, πα­ρά τα παχιά μεταρρυθμιστικά λόγια, καλά κρα­τούν στη Ν.Δ., αφού η Ευαγγελία Γιακουμάτου, κόρη του Γερ. Γιακουμάτου, εξελέγη έκτη, σε καλή σειρά πλασαρίστηκε η Ντόρα Πάλλη, κόρη της Φάνης, όπως και οι κόρες των πρώ­ην βουλευτών Αλ. Δερμεντζόπουλου και Κ. Καραμπίνα – Ευαγγελία και Μαρία αντίστοιχα – καθώς και οι κουμπάροι της οικογένειας Βαρβιτσιώτη Μ. Παπαδόπουλος και Δ. Κρανιάς (υποστηρίχτηκε με φανατισμό από τον Κυριά­κο).

Ο φίλος με όλους Δημήτρης Αβραμόπου­λος είχε τη χαρά να δει τον στενό πολιτικό του φίλο Γιώργο Κατσαούνο να έρχεται πρώτος σε σταυρούς. Εύκολη ήταν η εκλογή και για τα πο­λιτικά πουλέν του Μητσοτάκη, τον Ελπιδοφό­ρο Παπανικολόπουλο (εξελέγη τέταρτος) και τον Κώστα Κυρανάκη, πρόεδρο της Νεολαίας του ΕΛΚ. Ήταν τόσο ελεγχόμενη η κατάσταση με τις λίστες, με τις ομάδες να αποκλείουν κά­θε ανεξάρτητη φωνή, ώστε οι υποψήφιοι ήταν λιγότεροι από το διπλάσιο των θέσεων. Για τις 150 θέσεις υποψηφιότητα έθεσαν 238 σύνε­δροι της Ν.Δ.

Τα μέλη

Η ηγετική ομάδα διαρρέει ότι από τα 150 αι­ρετά μέλη ελέγχει περίπου τα 80 που ήταν στην «προεδρική λίστα», μαζί με εκείνη της Ντόρας Μπακογιάννη. Ενισχυμένο εμφανίζεται το μπλοκ του Αντώνη Σαμαρά. Παρουσία έχουν και στελέχη που πρόσκεινται στον Β. Μεϊμαράκη, ενώ πρώτη φορά το καραμανλικό μπλοκ εί­ναι αποδυναμωμένο, καθώς εξελέγησαν περί­που 20 μέλη.

Στα στελέχη που στήριξε δυνατά η νέα ηγετική ομάδα περιλαμβάνονται οι Αχ. Λιούλιας, Γ. Πολιτόπουλος, Β. Πολυμερόπουλος, Μ. Γραφάκος, Π. Γεωργόπουλος, Ξ. Βεργίνης, Θ. Κοτταράς, Σ. Κολλάτος και Β. Τσιατσιάμης. Η αναφο­ρά στα ονόματα δεν είναι τυχαία, αφού κάποιοι από αυτούς αναμένεται να αποτελέσουν το νέο αίμα στις εκλογικές λίστες του κόμματος.

Η πλευρά του Μεϊμαράκη, όπως λένε πολι­τικοί του φίλοι, εξέλεξε πάνω από 23 άτομα, πα­ρότι ο ίδιος, επιμένουν, δεν ασχολήθηκε να δώ σει «γραμμή». Ανάμεσά τους οι Αλ. Κόκκαλης, Φωτεινή Βρύνα, Δ. Καλογερόπουλος, Γ. Καραμαλίκης, Κατερίνα Οικονόμου και Κ. Μη-τσόπουλος. Σκληρή μάχη έδωσε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που υποστήριξε 12 άτομα για την Πολιτική Επιτροπή και εξέλεξε τελικά εννέα, εκ των οποίων πέντε ήταν γυναίκες και βγήκαν με την ποσόστωση.

Στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πρόσκεινται περίπου 10 μέλη και ανάμεσά τους ο Φίλιππος Ταυρής – πρόεδρος της ΚΕΦΕ, που είχε παραιτηθεί δύο μέρες πριν από το συνέδριο καταγγέλλοντας αντικαταστατικές διαδικασίες, αλλά στο συνέδριο τα βρήκε με τον Μητσοτά­κη –, οι Δ. Σταμενίτης, Κ. Κόλιας, Φεβρωνία Πατριανάκου, Κ. Ζωντανός, Αντ. Οικονόμου, Γ. Πατσόγιαννης, Άκης Γεροντόπουλος και Γ. Παππάς.

Σαμαράς και Καραμανλής ωστόσο έχουν πρό­σβαση στην πλειοψηφία των 150 ex oficcio μελών. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος φαίνεται να κατόρθωσαν να εκλέξουν από 10 άτομα. Ανάμεσά τους τέσσερις στε­νοί πολιτικοί φίλοι του Απόστολου Τζιτζικώστα, οι Ν. Θωμαΐδης, Γ. Τοπαλίδης, Στ. Καλαπότλης και Στρ. Γιομανόπουλος.

Οι... λεπτομέρειες του συνεδρίου

1 Το συνέδριο έδωσε μια ευκαιρία στον Μητσοτάκη να κάνει επίδειξη πολι­τικής δύναμης, αλλά είναι αμφίβολο αν απέκτη­σε και ουσιαστική οργανωτική δύναμη. Ήταν μια ακόμη ευκαιρία να επισημοποιήσει την κω-λοτούμπα του εγκαταλείποντας έναν πολιτικό λόγο ρήξης με το κομματικό παρελθόν, τιμώ­ντας τους προκατόχους του και επιβεβαιώνο­ντας ότι θα κινηθεί πολιτικά στον θολό καταγγελτικό λόγο της σκληρής δεξιάς, με μεταρρυθ­μιστικά ερανίσματα.

Ο Κυριάκος, εκτός του εξωραϊσμού του παρελθόντος, επανέλαβε από το βήμα του συνεδρίου την ανάγκη να φύγει άμεσα η κυβέρνηση διεκτραγωδώντας την κατάσταση. Η παρέλαση στελεχών από το βήμα ουδέν νεό­τερο προσέθεσε, εκτός από τη δυναμική που δείχνει να έχει στο διψασμένο για εξουσία κοι­νό της Ν.Δ. ο Άδωνις, ο μόνος που καταχειρο­κροτήθηκε.

2 Η παρουσίαση σημείων του προγράμμα­τος από τον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη είχε στόχο τις δυνάμεις της αγοράς, αφού στηρίχθηκε στη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Ήταν σαφές ότι τα 25 σημεία που αναδείχτηκαν επι­χειρήθηκε να κινηθούν στον αντίποδα της κυβερνητικής ρητορικής. Πρόκειται ουσιαστι­κά για την αποθέωση της «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ» με μερικά πασπαλίσματα κοινωνικής παρέμβασης, όπως η επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλη τη χώρα και παρεμβάσεις στην Υγεία, την Παιδεία και τη Δι­καιοσύνη σε άλλη κατεύθυνση.

3 Η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά και η ομιλία του δείχνουν ότι θα υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων το κυβερνητικό του έργο και δεν έχει σκοπό να βυθιστεί στη σιωπή, όπως ο προκάτοχός του, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για τον Κυριάκο.

4 Το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία στον Βαγ­γέλη Μεϊμαράκη να βγει από την αυτοαπο­μόνωσή του και να επανέλθει στα γνωστά λημέ­ρια. Αμήχανος και ανόρεχτος, αλλά και ενοχλη­μένος, έριξε γέφυρες με τον Τζιτζικώστα. Μέχρι και με τον Παπαμιμίκο, σου λέει, τα βρήκανε.

5 Ο Παπαμιμίκος, που τελικά δεν παραι­τήθηκε από τη Ν.Δ. και βρισκόταν στο συνέδριο, έκανε λόγο για επτάωρο μαγείρε­μα στα αποτελέσματα μέσα από το Facebook, αλλά η ηγεσία απαξίωσε να του απαντήσει. Επίσης στα χαμηλά πέρασε και η φασαρία που επιχείρησαν να κάνουν 50 ΟΝΝΕΔίτες, οι οποίοι θεώρησαν άκυρη τη διαδικασία, αφού δεν συμμετείχαν οι σύνεδροι από τη νεολαία του κόμματος.

6 Οι κακές γλώσσες επισημαίνουν ότι σε πολλά από τα δέκα στρογγυλά τραπέζια του συνεδρίου παραβρέθηκαν άτομα που δήλωσαν μέλη... του Ποταμιού! Τα στρογγυλά τραπέζια ήταν η μόνη καινοτομία του συνεδρίου, αλλά να σημειώσουμε ότι πρώτος τα εισήγαγε στη χώρα μας ο Γιώργος Παπανδρέου.

Οι ίδιες κακές γλώσσες συμπληρώνουν ότι στο καταστατικό της Ν.Δ. μπήκε διάταξη που προβλέπει τη θεσμική συνεργασία του κόμμα­τος με πολιτικές, επιστημονικές και άλλες οργα­νώσεις, με διατήρηση της αυτοτέλειας των δύο μερών. Στο πλαίσιο αυτό περιμένουμε να ανα­κοινωθεί συνεργασία με την πολιτική κίνηση που αναμένεται να δημιουργήσει ο Χάρης Θεοχάρης, η οποία αποτέλεσε την αιτία της ρήξης του με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

7 Τέλος, να πούμε ότι ελ­πίζουμε η νέα ηγεσία της Ν.Δ., στο πλαίσιο του νέου ήθους, να βγάλει πλήρη οι­κονομικό απολογισμό για τη διοργάνωση του συ­νεδρίου στο πλαίσιο της πλήρους διαφάνειας στα οικονομικά της, όπως έχει δεσμευτεί.

Νέα ΔημοκρατίασυνέδριοαπεργίαΟΝΝΕΔΠαπαμιμίκοςΚυριάκος ΜητσοτάκηςIssue: 1914Issue date: 28-04-2016Has video:
Keywords
expo athens, νεα δημοκρατια, αδωνις γεωργιαδης, γιώργος παπανδρέου, metropolitan, expo, athens, απεργια, νέα, σαμαρας, οννεδ, σταυροι, μπλοκ, αντ, χατζηδακης, οοσα, σημαίνει, facebook, παπανδρεου, date, video, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , απεργια οσε, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, www.facebook.com, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, μαρικα μητσοτακη, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, νεος παπας, κωστας καραμανλης, αποτελεσματα, δυνατα, παρελαση, αντ, βημα, δημοκρατια, ηγεσια, κοντρα, ονοματα, παιχνιδια, πλαισιο, το βημα, υγεια, αδωνις, αιμα, ακης, βγαινει, γεγονος, γινεται, γιώργος παπανδρέου, δυναμη, δυνατοτητα, δειχνει, δοθει, δυναμικο, εγινε, ευκαιρια, υπαρχει, ερχεται, ευαγγελια, θολο, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κομμα, κρασι, κωλυμα, λεπτομερειες, λογια, λογο, μητσοτακης, μειωση, μπλοκ, μαρια, νεολαια, νερο, ντορα, ομαδα, οννεδ, ορια, ουσιαστικα, παρουσιαση, πρωι, σαβουαρ βιβρ, σειρα, σιωπη, τρια, φεβρωνια, φωνη, φορα, χαρα, athens, date, δημητρης, δικαιωμα, εννεα, expo athens, φιλοι, γλωσσες, χωρα, ιδιαιτερο, κορες, κωστας, κυριακου, metropolitan, ομαδες, σημαίνει, expo, θεοχαρης, θεσεις
Τυχαία Θέματα