Συνεχίζονται οι πρεμιέρες τον Φεβρουάριο

Η κακοκαιρία πέρασε και, παρ’ ότι η πανδημία εξακολουθεί να δείχνει τα αιχμηρά δόντια της, η ζωή επανήλθε σε πιο κανονικούς ρυθμούς, ανοίγοντας ξανά τις θεατρικές αίθουσες.

Κατ’ επέκτασιν, τον Φεβρουάριο, συνεχίζονται οι πρεμιέρες.

Το Εθνικό Θέατρο ξεκινά στις 11 Φεβρουαρίου (στη σκηνή Νίκος Κούρκουλος) με τον «Ματωμένο γάμο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, έργο γραμμένο το 1932, σε μια περίοδο πολιτικής καμπής της Ισπανίας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μαρία Μαγκανάρη, έχοντας στη

διάθεσή της μια μεγάλη ομάδα ηθοποιών.

Στη συνέχεια, στις 25 Φεβρουαρίου, στην κεντρική σκηνή, ο Γιάννης Χουβαρδάς παρουσιάζει το «Πνεύμα του κακού» του Νόελ Κάουαρντ που αναφέρεται στις δυσκολίες του συζυγικού βίου. Πρωταγωνιστούν οι: Θανάσης Δήμου, Ειρήνη Λαφαζάνη, Κατερίνα Λέχου, Άννα Μάσχα, Αμαλία Μουτούση, Αργύρης Ξάφης, Κωσταντίνα Τάκαλου.

Από την άλλη, το Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας αρχίζει ξανά τις παραστάσεις του στις 18 Φεβρουαρίου με το «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» του Ευγένιου Ο’ Νηλ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Πρωταγωνιστούν η Μπέττυ Αρβανίτη, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, ο Αινείας Τσαμάτης, ο Βασίλης Μαγουλιώτης και η Ελίνα Ρίζου.

Η Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής Σκηνής θα παρουσιάσει στις 16 Φεβρουαρίου το μιούζικαλ «Φτηνά Τσιγάρα», που βασίζεται στην ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ρήγος, τη μουσική ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος και το λιμπρέτο ο Πέτρος Βουνισέας.

Στο θέατρο Άνεσις η Κάτια Γέρου θα ανεβάσει, στις 11 Φεβρουαρίου, τη «Μήδεια» του Ευριπίδη. Η γνωστή ηθοποιός, που αφιερώνει την παράστασή της στη μνήμη του Κυριάκου Κατζουράκη, εστιάζει στο ζήτημα του μίσους, έχοντας ως αφορμή μία από τις πρώτες φράσεις της τραγωδίας: «Τώρα κυβερνά το μίσος και η αγάπη αρρώστησε». Παίρνουν μέρος οι: Κάτια Γέρου, Νίκος Νίκας, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Λίνα Φούντογλου και Ιωάννα Μπιτούνη.

Στις 18 Φεβρουαρίου δίνει, στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, την πρεμιέρα της η «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα. Αυτό το μυθικό κείμενο για τον ρόλο της εξουσίας, που πρώτος μετέφερε στη σκηνή ο Σοφοκλής το 441 π.Χ., μετέπλασε στη συνέχεια ο Γάλλος συγγραφέας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Χρήστος Στέργιογλου, Γιάννης Τσορτέκης, Δημήτρης Μαργαρίτης, Ηλέκτρα Μπαρούτα και Μαρία Πρωτόπαππα.

Από τις 11 Φεβρουαρίου το Μέγαρο Μουσικής, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, θα παρουσιάσει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Αυλή των θαυμάτων» σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη. Στον 17μελή θίασο πρωταγωνιστούν: Γιώργος Γάλος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Κατερίνα Παπουτσάκη, Ρούλα Πατεράκη, Μάνος Βακούσης, Κόρα Καρβούνη, Μαρία Διακοπαναγιώτου και η διεθνής μετζοσοπράνο Ειρήνη Καραγιάννη. Μαζί τους η Φιλαρέτη Κομνηνού και ο Δημήτρης Πιατάς. Στο πιάνο και διευθυντής της ορχήστρας επί σκηνής ο Στέφανος Κορκολής.

Στη συνέχεια, στις 22 – 25 Φεβρουαρίου, το Μέγαρο φιλοξενεί τη Λετίσια Κάστα που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μαζί με την πιανίστα Ισίλ Μπενζίλ θα παρουσιάσουν άγνωστες πτυχές από τη ζωή της μεγάλης μουσικού του 20ου αιώνα, της Κλάρας Χάσκιλ.

Στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, θα παίζεται Δευτέρα και Τρίτη από τις 21 Φεβρουαρίου το έργο του Ρομπέρτο Ατάιντε «Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα». Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Παπαγεωργίου, η ζωντανή μουσική ερμηνεύεται από τα αδέλφια Λατουσάκη και τον κεντρικό ρόλο της ηρωίδας αναλαμβάνει, στη σύγχρονη αυτή διασκευή, ο Πάνος Παπαδόπουλος.

Η Χρύσα Καψούλη σκηνοθετεί στο θέατρο Φούρνος (κάθε Παρασκευή και Σάββατο) το έργο του Θανάση Τριαρίδη «Μένγκελε, όνειρο για δύο πρόσωπα σε ένα βαγόνι», από την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην Εσθήρ Κοέν, τη γηραιότερη Ελληνίδα Εβραία επιζήσασα του Άουσβιτς, που απεβίωσε το 2020.

Το ψυχολογικό θρίλερ «Ο θάνατος και η κόρη» του Άριελ Ντόρφμαν δίνει την πρεμιέρα του στις 19 Φεβρουαρίου, στο θέατρο 104, σε σκηνοθεσία Θάλειας Γρίβα. Το έργο θέτει υπαρξιακά ερωτήματα για τη λειτουργία της δικαιοσύνης και της αυτοδικίας, για τη συγχώρεση και την εκδίκηση.

Το Μικρό Θέατρο Κεραμεικού παρουσιάζει από τις 28 Φεβρουαρίου την κοινωνική κωμωδία «The Lyons» του Nicky Silver, σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ. Η παράσταση, που θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη, επικεντρώνεται σε μία δυσλειτουργική οικογένεια της οποίας τα μέλη, ενώ επιθυμούν να έρθουν πιο κοντά, απομακρύνονται λόγω εγωισμού και μειωμένης ικανότητας συναισθηματικής αντίληψης.

Διαβάστε επίσης:

Το καρφί Τσίπρα περί «αριστοκρατίας» και οι αιχμές της Ομπρέλας

ΚΙΝΑΛ: «Πυρά» Ανδρουλάκη μετά τις επιθέσεις από κυβέρνηση και Ν.Δ.

Διάσημοι… αποκεφαλισμοί: Οι απολύσεις υπουργών που «έγραψαν ιστορία» (Photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα