Συνάντηση Κασσελάκη – Ανδρουλάκη τη Δευτέρα: «Φιλικό» ματς εν μέσω δημοσκοπικού ντέρμπι

Ενάμιση μήνα μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει την Δευτέρα εθιμοτυπική συνάντηση με τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ -ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. Η συνάντηση θα γίνει στις 4 το απόγευμα στο γραφείο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στην Βουλή και εντάσσεται στην σειρά θεσμικών επαφών που ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,

αρχής γενομένης με το τετ α τετ που είχε με τον πρωθυπουργό την περασμένη Τετάρτη.

Η γνωριμία των δύο ανδρών πραγματοποιείται μέσα σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για την θέση στο πολιτικό σκηνικό, μετά την εκλογική κατάρρευση του πρώτου στις βουλευτικές εκλογές και την εξελισσόμενη δημοσκοπική πτώση του στη συνέχεια, συνεπεία και της βαθιάς εσωκομματικής κρίσης που σπαράσσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πλέον οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 12% (πρόθεση ψήφου) και 15% (εκτίμηση ψήφου), όταν το ΠΑΣΟΚ κινείται αντιστοίχως μεταξύ 11% και 13,9% αντιστοίχως, η μάχη για την δεύτερη θέση εξελίσσεται σε ντέρμπι.

Προηγήθηκε το «τζαρτζάρισμα» στις αυτοδιοικητικές

Η συνάντηση αυτή, επιπρόσθετα, έρχεται έναν μήνα μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών το αποτέλεσμα του οποίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερμήνευσε ως μήνυμα για την συγκρότηση της «μεγάλης προοδευτικής παράταξης», με τις συζητήσεις για την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ να παίρνουν φωτιά και να κορυφώνονται στον δεύτερο γύρο.

Οι συζητήσεις για την συνεργασία των δύο χώρων που τροφοδοτήθηκαν στο ενδιάμεσο των δύο γύρων και στις οποίες εμφανίστηκαν να συγκατανεύουν στη συνέχεια πρόσωπα από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ (Γιώργος Παπανδρέου), συν το γεγονός του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να πανηγυρίζει στο δεύτερο γύρο την ήττα της ΝΔ και τις νίκες στην Αθήνα, τη Θεσσαλία και αλλού που το ΠΑΣΟΚ θεωρούσε δικές του, δημιούργησαν ένα κλίμα καχυποψίας από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο ίδιος, στο βαθμό που έχει θέσει ξεκάθαρα στόχο την αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ και την δεύτερη θέση του κόμματός του στις ευρωεκλογές, ξέκοψε τα περί συνεργασιών σε επίπεδο κορυφής και έδειξε να απευθύνεται στην κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και από την Κουμουνδούρου η συζήτηση αυτή γρήγορα μαζεύτηκε στην συνέχεια, με κορυφαία στελέχη να μιλούν για συνεργασία των δύο χώρων σε διάφορα επίπεδα αλλά όχι με όρους ρευστοποίησης του πολιτικού τους χώρου. Και ο Στέφανος Κασσελάκης στην συνέχεια έκανε αναστροφή, θέτοντας στόχο του ΣΥΡΙΖΑ την αυτοδύναμη πορεία στην διεκδίκηση της διακυβέρνησης της χώρας.

Σημειώνεται ότι την συζήτηση αυτή έσπευσε να φουντώσει και τροφοδοτεί μέχρι σήμερα ο Χρήστος Σπίρτζης, προτείνοντας κάθοδο κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, με τον Διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Τσίπρα να κόβει τη συζήτηση με την προτροπή «αν θέλει ο Χρήστος Σπίρτζης, ας πάει στο ΠΑΣΟΚ».

Δεν είναι βέβαιο ότι, ύστερα απ’ όλα αυτά, ο Στέφανος Κασσελάκης θα καταφέρει να λιώσει τους «πάγους» μεταξύ των δύο. Άλλωστε λίγες μόνο μέρες έχουν περάσει από την εκδήλωση ενόχλησης του Νίκου Ανδρουλάκη για το γεγονός ότι από φιλικά ΜΜΕ στην Κουμουνδούρου, ασκείται κριτική περί χλιαρής στάσης του στο θέμα των υποκλοπών.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τον συνομιλητή του μέσα από τα κοινά στοιχεία της ατζέντας των δύο κομμάτων. Μέσα στην εβδομάδα και οι δύο είχαν επαφές με τους συγγενείς θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών και σήκωσαν το θέμα των υποκλοπών υπό το φως των νέων αποκαλύψεων, συμμετείχαν δε σε επιστημονικό συνέδριο για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές, όπου μίλησε και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος. Από την άλλη ο Νίκος Ανδρουλάκης πιθανότατα θα θέσει το θέμα της προανακριτικής για τα Τέμπη που ετοιμάζεται να καταθέσει το κόμμα του.

Διαβάστε επίσης:

ΚΚΕ: «Απροκάλυπτο» χαράτσωμα των ελεύθερων επαγγελματιών

ΣΥΡΙΖΑ: Οι διεργασίες λίγο πριν από την έκρηξη

Στην «οθωμανική» Θεσσαλονίκη…

Keywords
Τυχαία Θέματα