Συναγερμός σε Λετονία και Εσθονία για το πυραυλικό «χτύπημα» στην Πολωνία – «Φωνές» για παρέμβαση του ΝΑΤΟ

Την άμεση αντίδραση Λετονίας και Εσθονίας προκάλεσε η είδηση για τους πυραύλους που φέρονται να έπεσαν στην πολωνική πλευρά των πολωνο-ουκρανικών συνόρων και τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Ένας Πολωνός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη και η έρευνα για το περιστατικό συνεχίζεται.

Ωστόσο, ο Λετονός υπουργός Άμυνας Artis Pabriks έγραψε στο Twitter «τα συλλυπητήρια

στους Πολωνούς αδερφούς μας. Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που στοχεύουν όχι μόνο Ουκρανούς αμάχους αλλά και προσγειώθηκαν στο έδαφος του ΝΑΤΟ στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται πλήρως με τους Πολωνούς φίλους και καταδικάζει αυτό το έγκλημα».

My condolences to our Polish brothers in arms. Criminal Russian regime fired missiles which target not only Ukrainian civilians but also landed on NATO territory in Poland. Latvia fully stands with Polish friends and condemns this crime.

— Artis Pabriks (@Pabriks) November 15, 2022

My first reaction would be that after Russians hit Polish territory, 4. Article is in place, just like air defence of Ukrainian air.

— Artis Pabriks (@Pabriks) November 15, 2022

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση από τις πολωνικές αρχές ότι ρωσικοί πύραυλοι προσγειώθηκαν σε πολωνικό έδαφος.

Ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, η Εσθονία, περιέγραψε τις αναφορές ως «πιο ανησυχητικές».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας σχολίασε στο Twitter: «Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι πιο ανησυχητικά. Συνεννοούμαστε στενά με την Πολωνία και άλλους Συμμάχους.

«Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ», σχολίασε το εσθονικό υπουργείο Εξωτερικών στο Twitter. «Είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τη στενή μας σύμμαχο Πολωνία».

WATCH: First video from the scene in Poland where 2 missiles are believed to have fallen pic.twitter.com/3M3rB0y8Nf

— BNO News (@BNONews) November 15, 2022Πότε ενεργεί το ΝΑΤΟ;

Το ΝΑΤΟ είναι μια στρατιωτική συμμαχία 30 κρατών της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, σκοπός του «είναι να εγγυηθεί την ελευθερία και την ασφάλεια των μελών του με πολιτικά και στρατιωτικά μέσα».

Η συμμαχία δημιουργήθηκε το 1949 ως απάντηση στην έναρξη του Ψυχρού Πολέμου. Ο αρχικός σκοπός του ήταν να προστατεύσει τη Δύση από την απειλή που δημιουργούσε η Σοβιετική Ένωση. Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, πολλά πρώην σοβιετικά έθνη έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, προς μεγάλη ενόχληση του Πούτιν.

Η πιο γνωστή πτυχή της συμμαχίας είναι το άρθρο 5 της συνθήκης, το οποίο, αν γίνει επίκληση του, σημαίνει «μια επίθεση εναντίον ενός Συμμάχου θεωρείται ως επίθεση εναντίον όλων των Συμμάχων».

Το άρθρο 5 έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά, ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, η συμμαχία μπορεί να λάβει μέτρα συλλογικής άμυνας χωρίς να επικαλεστεί το Άρθρο 5 – και το έκανε αυτό υπό το φως της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει παραπονεθεί εδώ και καιρό ότι το ΝΑΤΟ έχει, με την πάροδο του χρόνου, επεκτείνει τα σύνορά του με την αποδοχή χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που κάποτε ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης – που σημαίνει ότι η Ρωσία μοιράζεται πλέον χερσαία σύνορα με τη μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο, μειώνοντας έτσι τη γεωπολιτική του ισχύ σε αυτό που κάποτε ήταν η σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

Μόλις τον Φεβρουάριο, απαιτούσε από το ΝΑΤΟ να περιορίσει τα σύνορα του 1997, προτού ενταχθούν στη συμμαχία τα κράτη της Βαλτικής, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία, εκ των οποίων τα οι δύο τελευταίες συνορεύουν με τη Ρωσία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε σήμερα ότι οι αναφορές από πολωνικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους σχετικά με ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας αποτελούν «προβοκάτσια» με στόχο την κλιμάκωση της κρίσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Δεν επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο

Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης καθημερινής του ενημέρωσης, ανέφερε ότι προς το παρόν τουλάχιστον δεν μπορεί να επαληθεύσει τις πληροφορίες ότι ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν σε πολωνικό έδαφος, παρά την φερόμενη «επιβεβαίωση» της είδησης ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ που επικαλούνται τα δυτικά ΜΜΕ ως πηγή της πληροφορίας. «Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι επί του παρόντος δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και εξετάζουμε περαιτέρω το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

«Σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για το πως θα δράσουμε. Πρέπει πρώτα όμως να επιβεβαιώσουμε την κατάσταση (ότι πρόκειται για ρωσικούς πυραύλους). Προς το παρόν δεν έχουμε επιβεβαίωση και κοιτάζουμε τις αναφορές που έχουμε στα χέρια μας. Το παίρνουμε πολύ σοβαρά όμως και το ελέγχουμε» είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, επισημαίνοντας πως η χώρα θα υπερασπιστεί «κάθε σπιθαμή εδαφών του ΝΑΤΟ».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στη Βαρσοβία, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μύλλερ.

«Κάνω έκκληση να μη δημοσιευτούν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Θα τις σχολιάσουμε και θα ενημερώσουμε μετά τη συνάντηση που θα γίνει τώρα, αφού παρουσιαστούν οι σχετικές πληροφορίες από τις υπηρεσίες που θα μας ενημερώσουν για αυτά τα γεγονότα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Πολωνίας. Ούγγροι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν επίσης ότι θα συγκαλέσουν το συμβούλιο άμυνας της χώρας, κάνοντας λόγο, σε μια προσεκτική διατύπωση, για «πύραυλο που χτύπησε πολωνικό έδαφος», χωρίς καμία αναφορά για την προέλευσή του.

Διαβάστε επίσης:

Η ενεργειακή κρίση «χτυπά» τη Γερμανία: Σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση μπλακ άουτ – Στο τραπέζι και capital controls

G20: Συμφώνησαν σε προσχέδιο που καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία

TikTok: Απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, σύμφωνα με το FBI – Φόβοι ότι το χρησιμοποιεί η Κίνα για συλλογή δεδομένων

Keywords
Τυχαία Θέματα